• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ

20.12.2018

23:08 >> 23:13

USTAŠE NE MIRUJU! KOLINDA SPREMA OPTUŽNICE PROTIV 20.000 SRBA! Jeziv plan režima u Zagrebu, za progon boraca i oficira JNA i RSK

Politika

USTAŠE NE MIRUJU! KOLINDA SPREMA OPTUŽNICE PROTIV 20.000 SRBA! Jeziv plan režima u Zagrebu, za progon boraca i oficira JNA i RSK

Podeli vest

Hrvatsko ministarstvo pravde formira posebnu kancelariju koja će se baviti proganjenjem bivših oficira JNA i vojske RSK zbog navodnih ratnih zločina 1991-1995

Proustaški režim u Zagrebu na čelu sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović sprema novi talas optužnica za izmišljene ratne zločine protiv čak 20.000 Srba!

Hrvatsko Ministarstvo pravde formiraće posebnu kancelariju s cijem da goni bivše oficire JNA i vojske Republike Srpske Krajine (RSK) zbog navodnih ratnih zločina počinjenih od 1991. do 1995. godine. Na njihovim spiskovima, prema saznanjima upućenih, nalazi se između 15.000 i 20.000 vojno sposobnih Srba koji su na bilo koji način učestvovali u ratu.

Progon se nastavlja

Na ovu opasnu nameru Zagreba upozorava i Kosta Novaković, nekadašnji pomoćnik komandanta Srpske vojske Krajine (SVK), koji ističe da se ove nove istrage bave svim onim događajima u kojima su zapravo počinjeni ratni zločini nad Srbima.
- Više županijskih tužilaštava je u prethodnih godinu dana otvorilo nove istrage i to mimo postojećeg zvaničnog spiska od 3.556 pokrenutih postupaka. Reč je o ljudima koji se nalaze na hrvatskoj evidenciji starešina JNA, Vojske RSK i MUP RSK, koja broji između 15.000 i 20.000 Srba. Svako ko je počinio neki zločin mora da odgovara, ali jasno je da hrvatsko pravosuđe nema želju da utvrdi istinu, već da legalizuje etničko čišćenje jednog naroda - naglašava Novaković, dodajući da Hrvati žele da prikriju svoje zločine.

- Reč je o perfidnoj igri da je sada svaka hrvatska vojna akcija na Srbe Krajišnike, od akcija "Miljevački Plato", "Ravni Kotari", "Maslenica" ili "Brana HE Peruća", "Medački džep", "Bljesak" i "Oluja", propraćena odgovarajućom optužbom protiv nekadašnjih oficira JNA ili SVK. Na ovaj način se prikrivaju sopstvena zlodela i umanjuje odgovornost države Hrvatske za nesumnjive zločine nad Srbima od kojih većina nije procesuirana - podvlači on.

Komentarišući nove hrvatske provokacije, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da je u pitanju nastavak progona krajiških Srba.
- Hrvatska pokretanjem novih istraga, podizanjem novih optužnica i donošenjem novih presuda nastoji da legalizuje etničko čišćenje srpskog naroda sa vekovnih područja, ali i da potvrdi besmislenu tezu da su Srbija, JNA i krajiški Srbi navodno izvršili agresiju na Hrvatsku. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije treba konačno da pokrene istrage za brojne zločine protiv Srba u desetinama hrvatskih gradova, tokom i posle hrvatskih vojno-policijskih akcija. U slučaju da Hrvatska odbija saradnju, srpski nadležni organi treba da raspišu međunarodne poternice protiv osumnjičenih i optuženih pripadnika hrvatske vojske i policije koji su naredili ili izvršili ratne zločine protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika - objašnjava Linta.

Hoće da Srbi ne dolaze

Na drugoj strani, general u penziji Božidar Delić ističe da između Hrvata i Šiptara nema razlike.
- Ove najavljene optužnice su prvenstveno usmerene protiv Srba iz Krajine, da im se spreči odlazak u Krajinu, a time i korišćenje imovine. Koordinisano je verovatno sa Šiptarima i predstavlja neki vid podrške. Ovim pokazuju i unutrašnje slabosti u EU. Ljudska prava su u ovoj organizaciji iz godine u godinu sve više ugrožena, a potez Hrvata takođe ide u tom pravcu - zaključuje Delić.

Čak 3.556 krivičnih postupaka
 

Kosta Novaković takođe ističe da je dosad u Hrvatskoj pokrenuto 3.556 krivičnih postupaka protiv Srba, podignuto je 2.066 optužnica, optuženo je oko 600 Srba, a u toku je 630 postupaka.
- Trenutno je oko 1.600 Srba u postupcima, a u pripremi je nepoznat broj tajnih optužnica. Potencijalno, ako se nastavi ovakav trend optuživanja, na meti se može naći čak oko 100.000 Srba iz Krajine. Na poternicama je 1.011 Srba, a njih 166 je uhapšeno na osnovu Interpolovih poternica, od čega je Hrvatskoj izručeno 59. U zatvorima u Hrvatskoj je oko 30 Srba Krajišnika i bivših pripadnika JNA - navodi Novaković. 

 

POBESNELE USTAŠE: Novi Zagreb oblepljen plakatima s imenima DECE ŽRTAVA JASENOVCA




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Avram

pre 5 godina

Sve ovo je posledica nedoslednosti tadasnjeg rukovodstva Srbije koje je imalo razradjen plan odbrane Republike Srpske Krajine,ali je bilo malodusno I prepustilo svoj Srpski narod ustasama na nemilost,I znamo kakav je kraj,zato ne treba ponoviti te greske u slucaju KiM,I treba delovati proaktivno.

Bane

pre 5 godina

Ajde da mi spremimo optuznicu protiv svih generala i oficira iz Hrvatske koji su naredili i sprovodili etnicko ciscenje Srba iz Hrvatske.Ajde da mi tuzimo sve one koji su se nelegalno naselili ili prisvojili imovinu Srba iz Hrvatske.Ajde da ih mi tuzimo za zlocin 20-veka kada su pobili 700.000 Srba,Roma i Jevreja u Jasenovcu.Ajde da ih mi tuzimo sto je kompletno rukovodstvo bivse Jugoslavije mahom bilo sacinjeno od Hrvata i Slovenaca koji su poslali desetine hiljada Srba na Gole otoke i druge kazamate iz kojih se ni trecina nije vratila.Ajde da ih mi tuzimo za sve infrastukturne projekte koji su se mahom uvek desavali u korist hrvatske privrede,gradova i sela dok su srpska bila u mraku.Ajde da ih mi tuzimo zbog Tita,Krajacica,Kardelja,Bakarica,Dolanca,Vrhovca,Milke Planinc,Hebranga,Pavelica,Luburica i svih ostalih govana koji su sistematski radili na unistavanju Srba i srpske istorije.Ajdeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!A u pm pun mi je vise kurac ustasa i kao oni ce nekoga da tuze.Ma pusite bre kurac klosari!!!!!!!

sss

pre 5 godina

srbi su počinili zločine kako za vreme tita, tako 90 ih, i neće se izvući-počelo je naplaćivanje....

nikola

pre 5 godina

Ustase ne miruju jer ovi nasi smokljani MIRUJU. Nasi smokljani miruju kada se kradu Srpski jezik, kultura, tradicija, obicaji. Nasi smokljani miruju kada se treba pritiskati i NIKAD ne mirovati za zlocine pocinjene nad Srbima "DUSMANIN JE SAMO JAK ONOLIKO KOLIKO SAM OSTAVIS NESTO IZA SEBE" E,..pa kad nasi mrtvaci ne dizu tuzbe i ne proganjaju ustase za progon 300,000 Srba,..pa vala i neka ustase i posle progona ,..proganjaju. hrvati nikada nisu platili za zlocine koje su pocinili, njima je stoga i prirodno da se tako ponasaju i ponasace se za sva vremena tako dok JEDNOM NE PLATE

SS

pre 5 godina

Ustašama je to jedan od prioritetnih zadataka države da unište i proteraju Srbe iz lijepe njihove pa i dalje,dok naši slepci ćute godinama,ne shvataju to, već im stalno ,vekovima pružaju ruku koju će im ustaše seći.Shvati te već jednom da je to zlo od nacije,genocidan narod sa kojim nema zajedništva ni po koje pitanju.Vekovno to traje i trajaće jer oni uče decu tom zlu prema srbima od malih nogu,i tome nema kraja.

Marko

pre 5 godina

Srbi ,narocito Krajisnici iz dijaspore, kojih ima stotine hiljada i dobro su stojeci jer su vrijedan narod, trebaju finansirati da se naprave fimovi o Jasenovcu i protjerivanju Srba iz Krajine i svim hrvatskim zlocinima. Takodje, treba da se svi mladi, pametni i obrazovani ljudi, koji govore strane jezike, obrate smedjunarodnim organizacijama i iznesu istinu o tome sto se desilo sa Srbima iz Hrvatske i Srbima na Kosovu. Imam osjecaj da su nasi mladi ljudi izgubili osjecaj kome pripadaju jer sama drzava Srbija ne ulaze u dijasporu i ne promovise prave vrijednosti. Predsednice Vucicu, napravite drzavni sajt koji ce okupiti sve Srbe i da se zajedno borimo za srpstvo i Srbiju. Volimo svoju zemlju i zelimo da pomognemo da se sazna istina.

Marko

pre 4 godine

Kada ste takvi daj bože da odete i da se nikada ne vratite. Mi smo to, mi smo ono zar vas nije sramota toliko srati o bilo kome. Sa vama ne žele Slovenci, Hrvati, federacija BiH, Makedonci, Albanci nitko živ sa vama ne želi imati posla. Zar ne govori to puno o Srbima, kavi su jadni, nikavi, jad i beda.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija