• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

21.12.2018

15:56

KONGRESMEN TED PO NAJAVLJUJE OFANZIVU SAD NA BALKANU: Tramp će naterati Šiptare na podelu!

Politika

KONGRESMEN TED PO NAJAVLJUJE OFANZIVU SAD NA BALKANU: Tramp će naterati Šiptare na podelu!

Podeli vest

Amerika ima načina da Beograd i Prištinu dovede za pregovarački sto i pomogne u nalaženju kompromisnog rešenja za Kosovo

Predsednik SAD Donald Tramp ima načina da Beograd i Prištinu dovede za pregovarački sto i pomogne u brzom nalaženju kompromisnog, dugoročno održivog rešenja za Kosovo!

Ovo tvrdi američki kongresmen Ted Po, kopredsedavajući srpskog kokusa u Kongresu, koji očekuje da će Vašington u narednom periodu biti znatno više uključen u dijalog Beograda i Prištine. Prema njegovim rečima, lažna država Kosovo je veliki deo problema zbog svoje nespremnosti da prihvati kompromis i rešenje zarad mira u regionu.

Kucnuo je čas

Američki kongresmen smatra da je došlo vreme da Vašington bude više uključen u rešenje 'najvećeg geopolitičkog problema u Evropi'.

- Mislim da će Vašington biti više uključen i da treba znatno više da radi na rešavanju ovog pitanja. Možda SAD pomere Evropsku unije na neku drugu ulogu, jer mislim da Amerika može da podstakne ne samo Srbiju već i Kosovo da sednu za pregovarački sto i reše pitanja koja ih razjedaju već godinama... - ističe Po, a prenosi 'Glas Amerike'. Privremene vlasti u Prištini, dodaje Po, jesu deo problema jer nisu spremne da nađu kompromis.

- Drago mi je što se SAD više angažuju na Zapadnom Balkanu, a i Kongres sada čini mnogo više. Podnosili smo i rezolucije da, kad se govori o ratnim zločinima u regionu u proteklih 20 ili 25 godina. Svi koji su bili umešani moraju da budu gonjeni, bilo da su Srbi, Albanci, Bošnjaci... - podvlači Po.

Diplomata Vladislav Jovanović, komentarišući ove navode, ocenjuje da SAD više ne kriju da im se žuri da završe poslove na Balkanu.

- Srbiji to odgovara jer će u tom slučaju morati da ponude više kako bi konačno rešenje bilo prihvatljivo i za Beograd. Do sada im se nije žurilo i bili smo izloženi pritisku da samo što više isporučujemo. SAD bi volele da svojim autoritetom ubrzaju proces dogovaranja i to krunišu dolaskom najviših predstavnika Srbije i Kosova u Vašington, ali je pitanje koliko je to ostvarivo - naglašava Jovanović.

Vulin: Vučić pokazao kako se brani Srbija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je juče da je predsednik Aleksandar Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN pokazao kako se brani Srbija.

- Vučić je pokazao kako državnik, bez obzira što zastupa malu zemlju, znanjem, iskustvom, mudrošću i argumentima može da zastupa Srbiju i da je velike sile uvažavaju i poštuju njene argumente - kazao je Vulin.

Politički analitičar iz SAD Obrad Kesić kaže da je očigledno da postoji odluka u administraciji SAD da se iskoristi prilika da se pogura priča o rešenju između Beograda i Prištine.

- Tajming za tako nešto veoma je čudan, jer su odnosi Beograda i Prištine veoma loši, pa su Trampova pisma Tačiju i Vučiću zakasnela. Priština sve više ide ka radikalnim potezima. Sve u svemu, to je ipak jedan koliko-toliko dobar signal, jer postoji 'šargarepa' za oba lidera ako se dogovore, a to je taj prijem kod predsednika SAD koji bi pokazao da je Amerika uspela tamo gde EU nije. Postoji mogućnost da sledi nagrada, ali sa druge strane, može biti i kazne... - upozorava Kesić.

Znak ohrabrenja

Maja Kocijančič, portparolka Evropske unije, veruje da je ovo američki znak podrške i ohrabrenja dijalogu Beograda i Prištine.

- Dijalog vode Vučić i Tači, uz posredovanje visoke predstavnice Federike Mogerini, a SAD su važan partner u tom procesu. U toku je rad na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. To bi dovelo do trajnog rešenja za otvorena pitanja, koje mora da bude zasnovano na međunarodnom pravu, u skladu sa EU zakonima i prihvatljivo za sve zemlje članice... - zaključuje Kocijančičeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rale

pre 5 godina

Neka SAD prvo povuće priznanje Kosova, pa neka onda Tramp pozove Vučića i Tačija na isorijski dogovor. Problem oko Kosova bi bio odavno rešen na nije bilo prevremenih i nezakonitih priznanja izmišljene države čime su van svake logike podgrejani šiptarski apetiti. I to, apetiti kosovskog rukovodsva koje je učinilo mnogobrojne zločine prema srpskom življu na Kosovu. Srpski narod želi rešenje problema, ali nikako po svaku cenu i na svoju apsolutnu štetu, već jednim kompromisom koji ima logiku i koji bi doveo do potpune normalizacije odnosa između srba i šiptara.

tomas9d

pre 5 godina

Super, znači ameri će nam pomoći da se dogovorimo sa AMERIKOM.

Kosovka

pre 5 godina

U tom slucaju Srbija da pozove Rusiju pa da u cetvoro resavaju ono sto su EU, Amerika i NATO ucinili, jer bez Rusije Srbiji nije mesto za stolom sa takvim neprijateljima. Ravnopravan tretman fer i posteno, Amerika uz siptare, Rusija uz nas.

James

pre 5 godina

A hoće li amerikance goniti što su počinili nedela? Srbe pustite više, srbi su svoje nevini odrobijali dok su drugi nesrbi postedeni.

Petar

pre 5 godina

Sve ovo me podseća na Rambuje. Amerika se povlači iz Sirije. Treba im novi rat. Po oprobanom receptu prvo pregovori , uslovi koje nemožete prihvatiti, a zatim bombardovanje.

Janko

pre 5 godina

Vrlo neozbiljno napisati ovakav tekst mislim da nije lepo pričati o nečemu gde nemate prave informacije...postajete neozbiljni časopis

bm

pre 5 godina

mozda je Zaev mislio da podeljena teritoria Kosova I Metohije tj.onaj albanski deo treba da nosi naziv juzno Kosovo, mada mislim da bi u tom slucaju podele trebalo izbeci taj epilog vec da se dodeli Albaniji , Kosovo kao drzava ne bi trebalo da postoji, u 21 veku stvarati nove drzave je apsurdno, a I pogrdno je za istoriju

Bizmark

pre 5 godina

Ne znam, možda ne treba zaboraviti ono njihovo: "Ako ne prođe Holivud, proći će Pentagon".

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija