• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

21.12.2018

18:33

BRNABIĆ: Putevi i mostovi rezultat inicijative "Pojas i put"!

Politika

BRNABIĆ: Putevi i mostovi rezultat inicijative "Pojas i put"!

Podeli vest

Novi putevi i mostovi u Srbiji opipljivi su rezultati inicijative "Pojas i put", istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da će u narednim godinama biti realizovano još više zajedničkih projekata sa NR Kinom

U intervjuu za najveću kinesku nacionalnu televiziju ČTV, Brnabić je iskazala zahvalnost kineskim liderima na prijateljskom odnosu prema Srbiji i brojnim zajedničkim projektima, a najviše na inicijativi "Pojas i put". 

Ona je posebno zahvalila predsedniku Si Ðinpingu i premijeru Li Kećangu.

- Građani Srbije već osećaju opipljive rezultate te inicijative kroz nove puteve, mostove. Zahvaljujući kineskim finansijama i velikoj podršci kineskih kompanija imamo energetske projekte. Verujem da ćemo videti više projekata 2019. i 2020. godine - izjavila je premijerka.

U razgovoru je naglašeno da je nedavna poseta predsednika Aleksandra Vučića Narodnoj Republici Kini dokaz prijateljstva dve zemlje i interesa obe strane da se strateško partnerstvo Srbije i Kine dodatno razvija u budućnosti.

Povod za intervju sa kineskom televizijom bilo je obeležavanje 40 godina od velikih reforma u Kini i takozvanog “otvaranja Kine prema svetu” i svečani govor koji je kineski predsednik Si Ðinping imao u Pekingu.

Premijerka Brnabić istakla je da je za nju najjači utisak iz govora predsednika sav težak i naporan rad koji su svi građani Kine uložili na putu reformi, kako bi danas bili druga najjača ekonomija na svetu.

- Jedna stvar koja je ostavila snažan utisak na mene je izjava presdednika Kine Si Ðinpinga da uspeh Kine nije poklon od boga ili usluga prijatelja, već da počiva na teškom radu, znanju i mudrosti - izjavila je Brnabić u razgovoru sa najvećom kineskom nacionalnom televizijom ČTV.

Ona je istakla da se najviše divi Kini zbog vizije koju ima o narednih 50, 100 godina, prema kojoj napreduje zarad dobrobiti svih i smatra da je to jedna od najvećih snaga Kine.

Brnabić je navela i da sve nacije sveta mogu mnogo da nauče od Kine i za globalni svetski napredak od izuzetnog je značaja da se razvoj Kine nastavi.

Jedan od najgledanijih programa u svetu "Xin Wen Lian Bo", 

izabrao je da u udarnom terminu večeras u sedam uveče po lokalnom vremenu emituje intervju sa premijerkom Srbije kao centralnom gošćom, navodi pres služba premijerke.

Procenjuje se da kinesku nacionalnu televiziju ČTV gleda 1,2 milijarde gledalaca ili 95,6 odsto kineskog stanovništva.

Inače, neki od najvećih kinesko-srpskih projekata su Smederevska Železara (HESTIL), RTB bor (Ziđin), investicija vredna 1,46 milijardi evra.

Srbija u partnerstvu sa Kinom gradi drugu fazu TE Kostolac - najvrednija investicija u energetici u poslednjih 25 godina.

Srbija je lider u broju potpisanih dokumenata i sporazuma u okviru Samita 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Srećan veliki jubilej NR Kini! Mi u Srbiji verujemo u rad, ali verujemo i u nagradu i malo dodatne sreće od Boga. Zajedno, sa svom svojom mudrošću i svim uverenjima koje karakterišu različitost koliko i prisnost, gradimo budućnost na pravednim osnovama.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija