• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs

28.12.2018

12:27

(VIDEO) DAČIĆ SIGURAN U JEDNO: Bez dijaloga dok Priština ne povuče takse, A OD PRIZNANJA KOSOVA NEMA NIŠTA!

Politika

(VIDEO) DAČIĆ SIGURAN U JEDNO: Bez dijaloga dok Priština ne povuče takse, A OD PRIZNANJA KOSOVA NEMA NIŠTA!

Podeli vest

Nema zvaničnog predloga ni odluke o promeni formata dijaloga Beograda i Prištine, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodaje da Priština u taj proces želi da uključi SAD jer smatra da će tako "naterati" Srbiju da prizna Kosovo.

Kako dodaje, Priština želi da uključi SAD u dijalog i da promeni njegov format jer, prema njihovom mišljenju, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini navija za Srbe, što je,  kaže Dačić, glupost.

- Od priznanja Kosova nema ništa i to nije koncept - poručio je Dačić u Novom jutru TV Pink.

Dačić dodaje da Hašim Tači i drugi funkcioneri u Prištini smatraju da će u tom slučaju izvući korist i da će time što uključe Ameriku naterati Srbiju da prizna Kosovo.

- Nama ne pada na pamet da se uključi Amerika, a da se ne uključi barem Rusija - istakao je Dačić i dodao da je Rusija jasno izrazila želju da se uključi u proces ukoliko bude pozvana.

- To je i Lavrov jasno rekao - kaže Dačić.

Foto: YouTube printscreen

Dačić kaže da SAD nema interes da se formalno uključi u dijalog, jer bi to nosilo i određenu odgovornost, ali ističe da ta zemlja stalno na neki način učestvuje u procesu.

ISTORIJA SPS-a NA NEKI NAČIN I ISTORIJA SRBIJE

Dačić je reizabran na mesto predsednika Socijalističke partije Srbije jednoglasnom odlukom, na šta je rekao da je to očekivao.
- Gledao sam predloge koji su došli sa terena, iskreno, nisam se mešao u to, nisam ni imao vremena. Ja sam bio predložen od svih opštinskih odbora, nije bilo drugih kandidata. Što se mene tiče, ja sam bio spreman da idem I na tajno glasanje, sa više kandidata..sa te strane tu nije bilo neizvesnosti, ali svi su glasali za - naveo je Dačić.
Kako dodaje, u vreme kada je Milošević bio, tada je počeo višepartijski sistem i tada je vladala antikomunistička histerija i svi su bežali od prošlosti...
- Formalno SPS je nastao transformacijom, odnosno ujedinjenjem Saveza komunista I Komunističkog saveza. Međutim, ako gledate unazad, to je jedna partija koja je nastala, koja je bila Savez komunista, pa Komunistička partija, pre toga, a nastala je kao Socijalistička partija Jugoslavije u aprilu 1919. godine - podsetio je Dačić.

- Amerika je delom promenila svoj stav jer ipak dozvoljava da se Priština i Beograd dogovaraju, ranije je bila situacija da moramo da prihvatimo nezavisnost. Sada je to promenjeno - rekao je Dačić i dodao da su bili potrebni dugi razgovori i ubeđivanje da je predlog koji je izneo predsednik Aleksandar Vučić realan.

Dačić navodi da je SAD izrazila spremnost da bude domaćin, a to su više puta rekli, da ukoliko se postigne neki dogovor, a to je kraj celog procesa, kada bi velike sile trebalo da budu garant dogovorenog.

Rekao je i da bi za promenu formata morao biti dat formalan predlog i odluka, što se do sada nije dogodilo.

- Dijalog je sada u pat poziciji u kojoj teško da može da se povuče bilo koji potez, tačnije ukoliko ne dođe do ukidanja jednostranih akata Prištine ne može da se povuče bilo koji potez - istakao je Dačić i dodao da oni moraju da ukinu takse.

Na optužbe Tačija, da je Srbija genocidna zemlja, Dačić kaže da je potrebno dokumentovati zločine koje je OVK izvršila nad Srbima.

- Tu ima mnogo silovanja, a te žrtve su nakon toga ubijane. Čovek koji je određen da vodi pregovore, Ljimaj, njega je u slučaju Klečka, Albanci braća Mazreku ga terete, a i svedoci, rekli su da je on ne samo bio ne samo organizator i vođa te grupe koja je silovala i ubila više desetina Srba, nego je i sam učestvovao u silovanjima i ubistvima - podsetio je Dačić.

Foto: YouTube printscreen

Kako dodaje, Srbija neće prestati da lobira za povlačenje priznanja nezavisnosti širom sveta, navodeći da mi nigde nismo preuzeli obavezu da ćemo se "zalagati za nezavisnost Kosova".

Dačić je rekao i da je Kosovo zapadni, američki projekat, ali da oni koji su ga stvorili davno nisu na političkoj sceni.

- Sada duvaju neki novi vetrovi i mi to moramo da iskoristimo, bez obzira što se klima neće u potpunosti promeniti - zaključio je Dačić.

Ministar je rekao da je do sada 12 zemalja povuklo priznanje, da 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, te istakao da Srbija neće prestati da lobira za povlačenja priznanja Kosova.

Komentarišući povećanje carinskih taksi na srpsku robu, Dačić je rekao da Beograd nije preduzeo nijednu kontrameru i da se i predsednik Aleksandar Vučić najviše ljuti kada međunarodna zajednica poziva obe strane na primirje.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 5 godina

A vojska? Dijalog ne treba nastaviti dok se ne povuce odluka o vojsci. Takse su samo zamazivanje ociju da bi prosla odluka o vojsci i mi to u Srbiji prihvatili. Zasto nasi politicari ne pominju vojsku koja je formirana?!?!!?

dodik millorad

pre 5 godina

SVE JE TO POSLEDICA pogresnog poteza MALOG SLOBE da STITI RATNE ZLOCINCE od Pravde i to KOSTA SRBIMA VISE OD MILJARDE GODISNJE.

DEDA RAKA

pre 5 godina

Kosovo je Srbija - to i šipci znaju, videćemo doke će da laju. I Murat je kosovo hteo pa ga pokrio čaršav beo.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija