• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.01.2019

20:24

KOZAREV: Solidarno i jedinstveno rešavaćemo probleme Srba na Kosovu i Metohiji

Politika

KOZAREV: Solidarno i jedinstveno rešavaćemo probleme Srba na Kosovu i Metohiji

Podeli vest

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica, narodna poslanica Marija Obradović i zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev posetili su danas pekaru "Kolašin" u Zubinom Potoku, koja snabdeva hlebom veći deo severa Kosova i Metohije, i poručili da su država Srbija i čitav srpski narod solidarni sa sunarodnicima u južnoj pokrajini i da će svi problemi biti rešavani zajedničkim snagama.

Kozarev je rekao da su ovom posetom upućene poruke solidarnosti i spremnosti za saradnju u prevazilaženju prepreka koje su privremene institucije u Prištini postavile za robu iz centralne Srbije.

- Ovde smo za širenje pozitivne energije, jačanje našeg jedinstva i unošenje snage i volje u svakodnevicu koja nije nimalo svetla i ne ohrabruje. Ne možemo da razgovaramo o perspektivi nastavka dijaloga između Beoograda i Prištine dok postoje postoje ilegalne barijere od 100 odsto, odnosno embargo za svu robu iz centralne Srbije - poručio je Kozarev.

Foto: Tanjug

 

Prema njegovim rečima, za razliku od nekih koji u vreme praznika žele da prave mračnu atmosferu, predstavnici institucija Srbije šire atmosferu ohrabrenja, koja treba da obeleži praznično vreme. 

- Naš narod na KiM uprkos objektivnim teškoćama, necivilizacijskim barijerama i opstruktivnim merama treba da oseti da je država Srbija uz njega i da su svi solidarni u nameri da se zajednički pronađu načini da se prevaziđu teskoće koje su nam neki neodgovorni pojedinci iz Prištine nametnuli. Dakle naći ćemo načina da bude i hleba i struje i vode i svega onoga što je potrebno da bi naš narod na KiM živeo normalno - rekao je Kozarev.

Pralica je rekao da situacija na KiM nije laka, da je brašno poskupelo, ali da pekari i dalje uspevaju da hleb prodaju po starim cenama, trpeći svakodnevne gubitke.

- Moramo da iznađemo što hitnija rešenja kako ovi ljudi ne bi ostali bez posla, a da jedna ovakva proizvodnja koja snabdeva 90 odstoa severa KiM opstane i da se ne ugasi - rekao je Pralica.

Narodna poslanica Marija Obradović istakla je da Srbija mora da u mnogo većoj meri pomogne svom stanovništvu na KiM, naročito kada je reč o planovima za budućnost.

- Ova situacija će da potraje mnogo duže nego što su resursi srpskih privrednika u stanju da iznesu. Zato je neophodno da već danas razmišljamo o tome šta možemo da uradimo da ovim ljudima pomognemo da obezbede pekarske proizvode za stanovništvo - rekla je Obradović.

Foto: Tanjug

 

Ona je pozvala političare iz centralne Srbije da češće dolaze na KiM i da u neposrednom kontaktu sa Srbima u pokrajini uvide sa kakvim se problemima naš narod suočava i šta se može učiniti kako bi mu se pomoglo da opstane.

Nakon sastanka sa vlasnikom pekare i regionalnim šefom kriznog štaba za snabdevanje na kojem je bilo reči o daljoj redovnoj dostavi brašna, u zgradi Opštine Zubin Potok održan je i sastanak sa preduzetnicama sa KiM i predsednikom Privremenog organa Opštine Zubin Potok Srđanom Vulovićem.

Marija Obradović je, posle tog sastanka, navela da je privrednicama sa KiM poručila sam da nisu same, i da imaju koga da pozovu i u pola noći kako bi rešile probleme.

Pralica je danas na KiM donirao i 15 dukata za česnicu, koja će na Božić biti lomljena kod spomenika Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Svaka čast! Tako se pomaže Srbima na KiM. Biti više prisutan i ohrabriti njihov opstanak.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija