• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.01.2019

09:39

ÐURIĆ: Nastavićemo da govorimo jezikom mira i tolerancije

Politika

ÐURIĆ: Nastavićemo da govorimo jezikom mira i tolerancije

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da će Srbija i u ovoj godini nastaviti da govori jezikom mira i tolerancije

 

Ðurić je za portal Pink.rs rekao da je u prethodnoj godini očekivao da će "iskrena otvorenost Beograda za pronalaženje kompromisnog rešenja za višedecenijske probleme na Kosovu i Metohiji, biti putokaz svima koji iskreno žele stabilnost i ekonomski prosperitet na zapadnom Balkanu", ali da nije iznenađen činjenicom da se to nije dogodilo.

U 2019. godinu ušli smo sa akutnim problemom trgovinske blokade za ulazak naših proizvoda na Kosovo i Metohiju, i u ovom trenutku se rešenje ne nazire, kaže Ðurić.

On je izneo očekivanje da ovu celu godinu neće karakterisati takvi izazovi, već atmosfera deeskalacije, "iako su iz Prištine u prvim danima januara stigle brojne velikoalbanske poruke koje nisu poziv na kompromis, već upravo poziv na nove potrese u regionu".

Prema njegovim rečima, očito da postoji želja pojedinih krugova moći u svetu da se proces iznalaženja održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije ubrza, ali se istovremeno iz istih krugova podržavaju potezi Prištine kojima se kompromis čini sve manje verovatnim.

- Izvesno je da će biti pritisaka, ali važno je da proces bude završen kompromisom koji će stvoriti stabilan osnov za trajan mir izmedu Srba i Albanaca - naglasio je Ðurić.

Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, Ðurić kaže da, zasad, nije video nikakve ozbiljne pomake prištinskih istražnih ogana u pravcu rasvetljavanja tog zločina.

- Naprotiv, bili smo svedoci raznih pokušaja instrumentalizacije ubistva Olivera Ivanovića u političke svrhe u Prištini, ali i od dela tzv. opozicije u Beogradu, na njihovu sramotu, a protiv sopstvene zemlje. Ne verujem da u Prištini postoji ni volja ni interes da se nalogodavci i izvršitelji pronađu - rekao je Ðurić.

Kako je rekao, Prištini upravo odgovara atmosfera trajnog lova na veštice, jer to je jedan od njihovih instrumenata za stvaranje nestabilnosti i zastrašivanje Srba.

- Krivce, u to nema nikakve sumnje, treba tražiti južno od Ibra, i sami pokušaji Prištine da za taj zločin okrive Srbe i vladu u Beogradu jesu deo jednog šireg paklenog plana koji je i doveo do smrti Olivera Ivanovića - kaže Ðurić.

Prema njegovim rečima, sama činjenica da Priština sistematski zataškava mnoge stvari i istragu usmerava u pogrešnom smeru, u njemu opravdano budi sumnju u iskrenost njihovih namera da se okolnosti ubistva Olivera Ivanovića rasvetle, a počinioci privedu pravdi.

Upitan da li nalazi vezu između poruka koje sa protesta u Beogradu šalje opozicija i poruka koje šalju predstavnici Prištine, Ðurić kaže da im je zajedničko to što "glavnu prepreku u ostvarivanju svojih ciljeva vide u predsedniku Aleksandru Vučiću i ovoj Vladi Srbije".

Ne bih išao toliko daleko da tvrdim da postoji dogovorena sinhronizovanost u njihovom delovanju, ali njihovi pritisci, u to nema nikakve sumnje, jesu sinhronizovani, smatra Ðurić.

Jača podrška naroda aktuelnoj politici mira, napretka i jačanja, znači i agresivnije delovanje onih koji Srbiji žele zlo, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Deo opozicionih lidera je svestan da nikada neće imati demokratsku podršku za osvajanje vlasti i zato sve više pribegavaju nesistemskim metodama političkog pritiska, kazao je Ðurić, te dodao da ulica ne može da nadomesti odsustvo programa, političkih ideja i zauvek izgubljeni kredibilitet, "ali oni to očito ne shvataju".

Ðurić, koji je i funkcioner SNS, rekao je da je sve primetniji porast agresije kod pojedinih opozicionih lidera.

- Oni se osećaju osujećeno, jer više nisu u prilici da zgrću bogatstvo trgujući političkim uticajem, a građani, razume se, ne dele njihov entuzijazam za povratak na vlast i nastavak pljačkanja države - kaže Ðurić.

Prema njegovim rečima, zabrinjava to što pojedini lideri opozicije počinju da otvoreno pokazuju želju za širu destabilizaciju, i počinju da pipke pružaju i ka Republici Srpskoj, čime sami potvrđuju da je njihov zadatak napad, ne samo na vlast koju personifikuje predsednik Aleksandar Vučić, već na srpske interese u celini.

I što naš narod bude jedinstveniji u podršci aktuelnoj politici mira, stabilnosti, ekonomskog napretka i jačanja Srbije, to će delovanje onih koji ne žele dobro Srbiji biti agresivnije, smatra Ðurić.

Čestitajući svima koji slave Božić i 2019. godinu, Ðurić je rekao da će "ovo ce biti izazovna godina, i naša zajednička obaveza je da uradimo sve što je do nas da bi bila veoma uspešna, a znam da može da bude".

- Danas, na Božić, smatram da mogu sa ponosom da kažem da treba da srbujemo, a danas srbovati i živeti za Srbiju mora da znači nešto drugo od onoga što je za neke možda značilo u prošlosti i svakako drugačije od toga kakvima su neki želeli da nas kao narod predstave - kaže on.

Srbovati danas znači graditi u Srbiji stotine novih fabrika, širiti mrežu autoputeva, pruga, za svega par godina renovirati sve škole i vrtiće, digitalizovati institucije, razvijati i dualno obrazovanje. Srbovanje je i izgradnja dobrih odnosa sa susedima i izgradnja etničkog i verskog sklada u Srbiji, kako bi ona bila stabilnija, sigurnija i srećnija..., naveo je Ðurić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SS

pre 5 godina

Ok momčino,samo nabaci osmeh na to kruto lice kad pričaš o miru i toleranciji,aman zaman.

Ika

pre 5 godina

Srbija se zeli mir i vodi politiku mira, ali se neki varaju ako misle da se Srbija bilo koga plasi i da nema snage da zastiti svoj narod.

Rade

pre 5 godina

Srbija se uvek zalagala za mirno i kompromisno resenje pitanha KiM.

NB

pre 5 godina

Puna podrška gospodinu Đuriću. Beograd samo mirnom i tolerantnom politikom okrenutom kompromisu može razotkriti stvarne namere šiptarskih vlasti u Prištini, i time nastaviti proces povlačenja priznanja Kosmeta u UN-u.

Mila

pre 5 godina

Samo mirnim pitem mozemo resiti pitanje Kosova i pronaci krivce za ubisvo Ivanovica!

Nadica

pre 5 godina

Samo takav jezik ova vlast priznaje za legitiman i sebi svojstven.

Sanja

pre 5 godina

Srbija se zalaže za mir i tako će i nastaviti. To je pametna odluka.

Nemanja

pre 5 godina

Srbija ne želi rat a Haradinaj i Tači su navikli da sve ciljeve ostvare nasiljem.

NB

pre 5 godina

Puna podrška gospodinu Đuriću. Beograd samo mudrom i tolerantnom politikom okrenutom kompromisu može da razotkrije stvarne namere šiptarskih vlasti u Prištini i time nastavi postupak povlačenja priznanja Kosmeta u UN-u.

Beki

pre 5 godina

Nece nas isprovocirati da odustanemo od mirnog resenja problema.

Ronaldinjo

pre 5 godina

Izvesno je da će biti pritisaka, ali važno je da proces bude završen kompromisom koji će stvoriti stabilan osnov za trajan mir izmedu Srba i Albanaca. Srbija napokon ima predsednika koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da brani interese celokupnog srpskog naroda na Balkanu.

slađa

pre 5 godina

Tako je, Marko. Ovo je jedan pozitivistički stav okrenut izgradnji, razvoju, sa dubokim razumevanjem vremena i okolnosti u kojima egzistiramo i kao pojedinci i kao država. Mir i tolerancija su preduslov za svako dobro. Oni su snaga i energija, a ne slabost. Srećan Božić!

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

To je jedini jezik koji mi poznajemo u borbi za deo teritorije koja je deo naseg nacionalnog identiteta.

Rajko

pre 5 godina

Srbija je uvek u bila za dijalog i mirne razgovore za razliku od Prištine

Nidza

pre 5 godina

Mi želimo samo mir svojim građanima ali je Srbija ponosna i neće dozvoliti ugrožavanje Srba u sopstvenoj zemlji.

caca

pre 5 godina

Srbija zeli mir i vodi politiku mira,ljubavi i tolerancije!!! Neki se varaju ako misle da se Srbija bilo koga plasi i da nema snage da zastiti svoj narod ma gde da se nalazi!!!!

Stefan

pre 5 godina

Srbija je uvek težila ka saradnji i tome da se problemi rešavaju u miru

MilijanaLakić

pre 5 godina

Srbi nikada nisu ni bili agresori nego su uvek bili u prilici da se brane od agresora, Vučić je pokrenuo politiku pomirenja,kompromisa i dijaloga i to je jedino što može dati rezultate a Đurić je važan učesnik u sprovođenju te strategije

milan306

pre 5 godina

Srbija priča samo jezikom mira i tolerancije.

Jelena

pre 5 godina

Samo tako i znamo,dosta nam je ratova,gubitaka.

Jana

pre 5 godina

Svi moramo Srbovati i podrzavati jedni druge u tome. Sto smo mi jedistveniji to nam oni ne mogu nista.

Pera

pre 5 godina

Samo mirnim putem i dijalogom i bez provokacija. Provokacije nikome nista dobro nisu donele. Vidi se po primeru Siptara, vratice im se sve milo za drago.

Tanja

pre 5 godina

Srbija je uvek želela mir i stabilnost u regionu i težila tome. Nikada nismo pozivali na nasilje,nemire ili ne dao Bog,ratove. Mir i sloga na Balkanu su neophodni a itekako su mogući ukoliko svi daju svoj maksimum.

Bojana

pre 5 godina

Srbija vodi odgovornu politiku a to je politika mira

Jataganac

pre 5 godina

Srbija je uvek za politiku mira i razuma i za nastavak dijaloga.

Mašnica

pre 5 godina

Srbija jedino i poznaje glas mira, pa zato ne može da se sporazume sa Prištinom.

Ema

pre 5 godina

Narod smo koji je kroz istoriju prosao golgotu. Ne ponovilo se vise nikad. Bar mi znamo koliko su dijalog i tolerancija neophodni. Nesuglasice treba resavati diplomatskim putem, za sta se Srbija upravo i bori.

Simo

pre 5 godina

Ali taj naš fini i kulturni govor, Albanci, divljaci ne razumeju!!!

Larisa

pre 5 godina

Srbija je oduvek bila orjentisana na politiku mira, dogovora i stabilnosti ! To su vrednosti za koje se zalažemo i borimo i od kojih nikada nećemo odustati !

Vera

pre 5 godina

Jezik ljubavi i mira je jedino sredstvo kojim se Srbija sluzi.

Vlade

pre 5 godina

Nije problem Beograd, problem što Priština uvek stvara neki novi problem, pa posle pokušavaju da ga reše, ne znaju oni da vode ti takozvanu državu Kosovo.

milica milicic

pre 5 godina

Srbija je miroljubiva drzava, okrenuta prosperitetu, a za to nam je potreban mir i dobri susedski odnosi.

Kaja

pre 5 godina

Mir i stabilnost su najvažniji za ljude koji žive na KiM.

Mile

pre 5 godina

Srbija je uvek bila zemlja mira i tolerancije, a lazi da je Srbija nazadna zemlja koja unistava nacionalne manjine su samo neistine koje propagiraju zapadni mediji i domaci izdajnici

Daliborka

pre 5 godina

Srbija za mir i toleranciju, ali treba neko da vaspita i objasni Albancima da je 21 vek.

ADAM

pre 5 godina

Ima li ista prece nego sacuvati mir u svojoj drzavi?! Dobro je da Srbija bira samo taj put...

Ruki

pre 5 godina

Mi smo veliki narod koji se oduvek zalagao za uspeh i mir, dogovor. Sve van toga nam nije poznato. Necemo se boriti oruzjem vec dogovorom, mirom i civilizovano.

Tina

pre 5 godina

Srbija je zemlja koja je uvek zelela mirne razgovore, za razliku od Pristine koja samo provocira Srpski narod.

Danko

pre 5 godina

Srbija je dosta ratova sada želi mir i stabilnost.

Mila

pre 5 godina

Nastavicemo da se zalazemo za mir i stabilnost.

Dehan

pre 5 godina

Srbija zeli sve problem da resi u miru I za to se zalaze

Veselka N

pre 5 godina

Srbija je uvek vodila politiku mira i tako će biti i ubudiće.

Nikola

pre 5 godina

Srbija se uvek zalaže za mir,rat nikom nije doneo ništa dobro.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija