• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.01.2019

22:42

CEAS UPOZORAVA: Opasno i tendenciozno delovanje predsednika Vojnog sindikata

Politika

CEAS UPOZORAVA: Opasno i tendenciozno delovanje predsednika Vojnog sindikata

Podeli vest

Centar za evroatlantske studije izrazio je zabrinutost zbog, kako navode, opasnih, tendencioznih i netačnih izjava predsednika Vojnog sindikata Srbije Novice Antića, kojima krši Ustav, zakone i načelo demokratske kontrole oružanih snaga

CEAS ukazuje da Antić i VSS u svojim izjavama i saopštenjima sve češće otvoreno pokazuju da ne poštuju osnovne principe demokratskog nadzora oružanih snaga, i to u političko-bezbednosno složenom periodu oko pregovora Beograda i Prištine, kada državno rukovodstvo i njeni građani moraju da demonstriraju visok stepen razumevanja svih implikacija pojedinih poteza i odluka. 

VSS de facto preti građanima i državi oružanom pobunom, u trenutku kad spoljni faktori, državni i nedržavni, imaju nameru da provokacijama ili operacijama izazovu incidente sa bezbednosnim implikacijama koji mogu ugroziti namere Beograda da dođe do mirnog sporazuma sa Prištinom, koji će pomiriti teško istorijsko nasleđe i legitimne moguće ostvarive interese Srbije u 2019. godini, sa složenim geopolitičkim okolnostima u kojima demokratski kontrolisan sistem bezbednosti igra važnu ulogu, ocenjuje CEAS.

CEAS se poziva na nedavni Antićev intervju, u kojem tvrdi da je VSS najprogonjenija sindikalna organizacija u Evropi. 

Antić, ali i članovi VS S koji se ne ograđuju od ovakvog ponašanja, vrlo perfidno deluju tražeći pravo na političko delovanje, a svoje političke aspiracije izgleda imaju nameru da ostvare pučističkim delovanjem, pod plaštom navodnog sindikalnog delovanja, koje je u sistemima oružanih snaga većine demokratskih zemalja, pa i Srbiji, itekako s razlogom zakonima i kodeksima limitirano. 

U većini demokratski uređenih zemalja Antić bi, kaže CEAS, verovatno već bio u zatvoru, a sindikat rasformiran, zbog svog antiustavnog delovanja i to unutar sistema oružanih snaga, "a o Rusiji i sličnim autokratijama da i ne govorimo".

- Antić navodno tvrdi da neki potezi rukovodstva Ministarstva odbrane podrivaju borbenu sposobnost Srbije, dok u stvari on podriva tu sposobnost pokazujući da u sistemu ima veliki broj sledbenika, koji su spremni da deluju mimo Ustava i zakona, što zasigurno vide strane obaveštajne službe i druge zainteresovane strane, kojima demokratizacija Srbije i mirni kompromisni dogovor sa Prištinom, koji bi doprineo stabilnosti celog regiona Zapadnog Balkana, nisu u interesu - navodi CEAS.

Podsećaju da je CEAS i ranije ukazivao na Antićevo "opasno delovanje" u kome se meša u politiku dajući izjave da predsednik Srbije Aleksandar Vučić “više voli cara Murata, nego cara Lazara”, implicirajući da veliki napori da se mirnim putem normalizuju odnosi sa Prištinom uz podršku EU predstave kao “izdaja”. 

- Od ovakvih arbitrarnih procena ne prezaju ni neki ''lideri'' opozicije poput Vuka Jermića. Antić i njegov VS S bili su podržani od aktivističko-lokalpolitičkih navodno nevladinih organizacija poput Ne davimo Beograd, kada su se pridružili protestu pod sloganom ''Stop diktaturi'', koji su se dešavali u proleće 2017. godine. Igrom slučaja ili ne, iste proteste su podržavali i politički lideri sadašnjih protesta ''Protiv nasilja - Stop krvavim košuljama''. CEAS primećuje da je redovna praksa u diktatorskim, pa i autoritarnim zemljama, da se svake dve godine neometano održavaju ovakvi protesti - navodi CEAS.

Antić se ovih dana ogradio od protesta pod sloganom "Protiv nasilja - Stop krvavim košuljama", podseća CEAS i dodaje i da promoteri protesta, koji tvrde da su protiv nasilja, a na čelu kolone su se već dva puta mogli videti transparenti koji na potpuno isti način kao i Antić i VS S pozivaju na neustavno i nezakonito, "pučističko" delovanje, vojske i policije, opet zbog “izdaje” oko Kosova, od kojih se organizatori nikad nisu ogradili.

- Sve spomenuto je nešto na šta bi i predstavnici zapadne međunarodne zajednice, koji podržavaju jačanje vladavine prava u Srbiji i evropski put Srbije, trebalo da reaguju, ako već to ne čine domaći akteri sa navodno istim ciljevima - navodi CEAS.

CEAS posebno brine što se Antić hvali podrškom koja dolazi iz Rusije, sa čijim strukturama u poslednjih godinu dana sarađuje mnogo više nego sa asocijacijama sličnih profesionalnih udruženja iz zemalja EU. 

Dodaju i da Antić neosnovano proziva aktuelnog ministra odbrane zbog nedostatka vojnog iskustva, a previđa da su na čelima ministarstava odbrane većine savremenih demokratija muškarci, ali sve više i žene bez formalnog vojničkog iskustva, koje - za političke funkcije - nije, i ne treba da bude preduslov. 

Ističu i da Antić uporno poziva na časnu tradiciju, i glorifikuje ulogu oružanih snaga u ratovima devedesetih i sistemski prećutkuje njihove zločine.

Posebno je, smatraju, tragično što je njegov pravni zastupik "duboko kompromitovani Vuk Tufegdžić" koji je u vreme ubistva gardista na Topčideru bio istražni sudija koji je "vrlo verovatno kontaminirao mesto zločina i negirao ubistva možda i da zataška, tvrdeći da gardiste nije ubila treća osoba, nego da je jedan vojnik ubio drugog, a zatim izvršio samoubistvo". 

- O ovome bi i Antićevi članovi VSS trebalo da razmisle, kao i o svim očitim dokazima neustavnog i nezakonitog delovanja. No, pitanje je može li se to očekivati od organizacije koja na svojim nalozima na socijalnim mrežama veliča osuđene ratne zločince, a u zvaničnim saopštenjima, bez dokaza i poznavanja procedura, optužuje državni vrh za izdaju - zaključuje CEAS.

 

JELENA MILIĆ PRIZNALA: NATO JE TROVAO SRBIJU! Direktorka centra za evroatlantske studije DOBILA NAPAD ISKRENOSTI!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Dočekala sam da se u potpunosti složim sa CEAS- om po nekoliko pitanja i da kažem -Bravo! za Jelenu Milić.

OOOOOOOOOOOOOOOOO

pre 5 godina

Informer citira i brani Centar za evroatlanske integracije.....kuku...lele..pa on je formirao sindikat u vojsci i zajedno provociraju kontradiktornim saopstenjima....da bi se budale cudile.

Ćutolog

pre 5 godina

Centar za evroatlantske studije CEAS -- KO IH FINANSIRA: === Ambasada SAD; Ambasada Kraljevine Norveške; Nacionalna zadužbina za demokratiju, SAD [NED]; Fond za otvoreno društvo (OSF) [Šoroš]; Fondacija braće Rokfeler; NATO odeljenje za javnu diplomatiju; Evropska komisija [EC]; Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE); Višegradski Fond, Slovačka; Fondacija Friedrich Nauman; Fondacija Friedrich Ebert; Balkanski fond za demokratiju u Srbiji (GMF), [NEIMENOVAN]; "Think-Tank fond" sa sedištem u Mađarskoj [NEIMENOVAN]. === Ne verujte im, deco. Deda

Nikolic Sinisa

pre 5 godina

izgleda, kao da nisu spremni da se odreknu Kosova i Metohije. Zanimljivo...

TOMSOJER

pre 5 godina

Peta kolona i zasto se ne hapsi.Kakav sindikat u vojsci

Aleksandar Matić

pre 5 godina

Pa šta se čeka kod nas, da nam sidikalni neradnici vode vojsku i državu?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija