• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

11.01.2019

22:16

MILO HAPSI AMFILOHIJA?! Napadom na mitropolita, nastavlja se antisrpski DRŽAVNI TEROR U CRNOJ GORI!

Politika

MILO HAPSI AMFILOHIJA?! Napadom na mitropolita, nastavlja se antisrpski DRŽAVNI TEROR U CRNOJ GORI!

Podeli vest

Đukanović tražio od tužilaštva da istraži da li je mitropolit u božićnoj besedi počinio krivično delo govora mržnje! Amfilohije rekao da je režim u Crnoj Gori počinio tri velika greha: priznao je Kosovo i CPC i uveo je sankcije Rusiji

Crnogorski predsednik Milo Đukanović otvoreno je zapretio hapšenjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju!

Đukanović je od tužilaštva zatražio da istraži da li je mitropolit u božićnoj besedi počinio krivično delo govora mržnje za koje je zaprećena kazna višegodišnjeg zatvora!?!

U spornoj besedi Amfilohije je rekao da je režim u Crnoj Gori počinio tri velika greha: priznao je lažnu državu Kosovo i raskolničku CPC i uveo je sankcije Rusiji.

'Zloupotreba položaja'

Diktator

Posrnulog diktatora nije ražestio samo Amfilohijev govor, već i veličanstvene i dosad najmasovnije proslave Božića ispred hramova SPC u Crnoj Gori
Milun Zogović, poslanik DF

Milo Đukanović je rekao da mitropolit Amfilohije svojim izjavama 'podriva multietnički i multikonfesionalni sklad u državi'.

"Pozivamo nadležne organe da utvrde da li ima elemenata govora mržnje. Pozivamo i mitropolita da se izvini vernicima CPC i građanima Crne Gore zbog skarednih, primitivnih izraza tokom liturgije u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Mitropolit je još jednom, i to na dan najradosnijeg hrišćanskog praznika, pokazao da njegovo politikantstvo ima primat nad osnovnim načelima hrišćanskih vrednosti. On je po ko zna koji put zloupotrebio položaj kako bi omalovažavao vernike CPC i širio netrpeljivost", navodi se u saopštenju Đukanovićeve partije.

Istovremeno, Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Podgorici protiv mitropolita Amfilohija u kojoj ga terete za krivično delo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica i izazivanja nacionalne i verske mržnje!

Hteli da zabrane čak i patrijarha Irineja

Foto: Tanjug

Odnosi između vlasti u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve poslednjih meseci su jako narušeni. Kulminacija je usledila letos, kada je patrijarh SPC Irinej kazao da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme okupacije Osmanlija, a položaj Srba gori nego u vreme NDH.
Zbog ovih reči, Podgorica je čak najavljivala da će patrijarhu zabraniti ulazak u Crnu Gori, a na "crnoj listi" su se našli pojedini srpski akademici, istoričari i političari.

I dok se mitropolit Amfilohije nije juče oglašavao ovim povodom, poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović ocenjuje da Đukanovićeva privatna država nema snage čak ni da čuje mišljenja koja su oprečna podaničkom i kolaborantskom kursu aktuelnog režima.

- Nije prvi put da se Đukanović razračunava sa nekadašnjim prijateljima i saveznicima. Zaboravio je presudnu pomoć mitropolita, bez koje pre više od 20 godina ne bi uspeo da pobedi Momira Bulatovića... Tragičan je kontekst napada na Amfilohija jer je on samo izgovorio istinu. Đukanović ovako plaši narod, koji iz pretnji treba valjda da izvuče 'pouku'.

Jer kad Milo ovako progoni crkvu, šta tek čeka obične građane i vernike?! Ali nije diktatora ražestio samo Amfilohijev govor, već je ovo i očaj zbog veličanstvenih i dosad najmasovnijih proslava Božića ispred hramova SPC u Crnoj Gori. To jako iritira posrnulog vladara - podvlači Zogović.

Zabranjivanje istine

Istoričar Saša Adamović kaže da je ovo Đukanovićev pokušaj da se zabrani istina u Crnoj Gori.

Zabranili i doček Srpske nove!!!

Milo Đukanović zabranio je i doček Srpske nove godine na Trgu nezavisnosti u Podgorici, koji je trebalo da organizuje Demokratski front. Uprava Grada Podgorice sinoć je saopštila da doček Nove godine 13. januara po starom, julijanskom kalendaru nije moguć jer je na gradskom trgu podgorički bazar, u okviru kog je priređen bogat kulturno-zabavni program i postavljen je veliki broj privremenih objekata, koji će biti uklonjeni tek 15. januara.

- Očigledno je da istina jako smeta Milu. Crna Gora danas nije više ona istorijska Crna Gora, srpska Sparta, već je 'crvena Hrvatska'. Da smo cinični, mogli bismo reći da su se ostvarili najluđi snovi ustaškog poglavnika Anta Pavelića da nešto što je oduvek bilo srpsko potpuno promeni identitet. Krivična prijava protiv mitropolita nije samo nastavak progona SPC, već nastavak inženjeringa koji treba da ukine ostatak srpske svesti u Crnoj Gori. Sada vidimo koliko su ispravne reči patrijarha Irineja koji je Crnu Goru uporedio sa režimom NDH - naglašava Adamović.

MILO BI AMFILOHIJA U ZATVOR! Podneta krivična prijava protiv mitropolita crnogorsko-primorskog!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dokle vise

pre 5 godina

Kada cemo mi kao drzava Srbija da uzvratimo crnogorcima reciprocno? Pa bar mi mozemo to, ovde oh ima kao korova.

Srbija

pre 5 godina

Nikad,sve dok su Crnogorci ,u karikama vlasti u Srbiji.

Janko

pre 5 godina

Pravi razlog je mesto Buljarice gde je Milo obećao ČUDNOM ARAPU i svom dobrom prijatelju Albancu (koji je inače..još uvek.?...savetnik kod Rame)da investiraju novac od opijata koji inače leži u Unikredit banci u Milanu(oko 900 mili. Eura). Crkva ima oko 1000 hektara na toj lokaciji ali vladika veeuje u Boga a Milo u novac jer je komunista sa bolesnim ambicijama za C.Goru

JEDNOSTAVNO

pre 5 godina

Videti sa Trampom da nam pomogne oko zida prema ovoj bagri i fukarama.

Crnogorka

pre 5 godina

Amfilohiju je mjesto u crkvi i da propovijeda mir i ljubav i slogu a ne da se bavi politikom i da mlati ko kakva seoska torokusa sve i svasta i da vrijedja neistomisljenike

neminovnost

pre 5 godina

Milo to će ti biti zadnji " podvig " samo napred, sve što radiš je u korist tvoje štete.

Beograd

pre 5 godina

MILO HAPSI AMFILOHIJA?! Napadom na mitropolita, nastavlja se antisrpski DRŽAVNI TEROR U CRNOJ GORI! A za uzvrat Srbija u centru Beograda,promovise crnogrski turizam?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija