• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

15.01.2019

23:04

DAČIĆ ISKREN DO BOLA:  Zamolio sam NATO čelnike da dolaze redovnim avio linijama

Politika

DAČIĆ ISKREN DO BOLA: Zamolio sam NATO čelnike da dolaze redovnim avio linijama

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras na svečanosti primopredaje dužnosti kontaktne ambasade NATO u Srbiji, koju je ambasade Grčke predala ambasadi Norveške, da ne sumnja da će saradnja s Alijansom biti dalje unapređivana u obostranom interesu

Dačić je naveo i da je, imajući u vidu iskustva iz NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, tokom jednog od sastanaka koje je imao u sedištu Alijanse čelnike NATO "zamolio da dolaze redovnim (avio) linijama".

Šef srpske diplomatije je na prijemu organizovanom povodom 12. godišnjice rada NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, istakao odličnu saradnju s ambasadom Grčke na unapređenju partnerske saradnje Srbije i NATO tokom prethodne dve godine.

- Ne sumnjam da će saradnja biti dalje unapređivana u obostranom interesu i u 2019. uz podršku Norveške, zemlje sa kojom Srbija ima izgrađene odlične političke i ekonomske odnose, kao i Holandije, takođe, našeg važnog partnera, čija će ambasada, kako nam je najavljeno, a u skladu sa dogovorom sa Norveškom, preuzeti tu ulogu u 2020. godini - rekao je Dačić.

On je istakao "izuzetno važnu ulogu Generalnog sekretara NATO gospodina Stoltenberga, bivšeg premijera Norveške i osvedočenog prijatelja Srbije i našeg regiona, koji je deo svog života proveo u Beogradu".

- Kontinuirani kontakti predsednika Vučića i Generalnog sekretara Stoltenberga u protekle četiri godine značajno su doprineli unapređenju političkog dijaloga i građenju međusobnog razumevanja i poverenja. Posete na visokom i najvišem nivou razmenjuju se svake godine, a imali smo čast da gospodina (Jensa) Stoltenberga ugostimo i početkom oktobra 2018. prilikom otvaranja vežbe ''Srbija 2018'', najveće do sada organizovane civilne vežbe u oblasti vanrednih situacija, sa oko 2.000 učesnika iz 40 zemalja članica i partnera NATO - kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije ocenio je da su "Srbija i NATO značajno unapredili i praktičnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, bilo da se radi o civilnim ili vojnim".

- Nakon uspešno okončanog prvog ciklusa primene Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), u toku je intenzivan rad na finalnom usaglašavanju novog IPAP za naredne tri godine. Pri tome, politika vojne neutralnosti Srbije se ni u jednom momentu ne dovodi u pitanje. To ostaje naša trajna odluka koju partneri iz NATO u potpunosti poštuju - naveo je Dačić.

On je rekao da "Srbija poštuje opredeljenje svojih suseda i drugih zemalja za članstvo u NATO, te očekujemo i razumevanje za našu saradnju i sa zemljama koje nisu članice Alijanse".

- Naša saradnja sa drugim partnerima, kao što je i praksa pokazala, ne šteti intenzitetu i kvalitetu naše partnerske saradnje sa NATO i njegovim članicama i obrnuto. Članice NATO i aspiranti za članstvo u Alijansi su u okruženju naše zemlje, te smo i zbog te geografske bliskosti prirodno upućeni na saradnju sa njima - rekao je Dačić.

On je ocenio da "Srbiju i NATO čvrsto povezuje zajednički interes očuvanja mira i stabilnosti u regionu".

- Odnosi Srbije i NATO imaju opterećenja iz prošlosti, što vam je poznato i to je realnost - bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN, što je donelo civilne žrtve i razaranja ogromnih razmera. U našim odnosima, međutim, imamo odgovornost i obavezu da zajednički gradimo stabilan region, a samim tim da omogućimo suštinsku osnovu za njegov prosperitet i doprinesemo miru i stabilnosti u širem okruženju, što je naša zajednička misija, koju treba da ostvarimo - naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je kazao da Srbija "od Alijanse očekujemo da sa razumevanjem sagledava, razume i podrži naše prioritete, naročito u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, jer NATO, između ostalog, ima i niz obaveza saglasno mandatu dobijenom od SB UN u očuvanju mira i stabilnosti na KiM".

- Smatramo da samo kompromisno rešenje za KiM može obezbediti trajni mir i stabilnost i u više prilika smo pokazali spremnost da se do takvih rešenja dođe. Dogovor Beograda i Prištine neće biti na štetu bilo koje treće strane i ne postoji nijedan razlog da nešto što dve strane ocene prihvatljivim, bude neprihvatljivo za bilo koga drugog. Mislimo da je vreme da se ovo pitanje reši na način kojim nijedna strana ne bi dobila sve, ali bi dobila dovoljno da rešenje postane trajno i održivo - ocenio je Dačić.

On je naveo da "NATO misija KFOR ostaje jedina legalna i legitimna vojna formacija u Pokrajini, bitan garant sprovođenja Briselskog sporazuma i praktično jedini garant bezbednosti i opstanka Srba, njihove imovine, verske i kulturne baštine na KiM".

- Stoga je za nas izuzetno bitno da se mandat KFOR realizuje u potpunosti u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, da KFOR ostane u nesmanjenom sastavu u Pokrajini i da u svojim aktivnostima bude statusno neutralan. I ovom prilikom naglašavam da se Srbija snažno protivi transformaciji tzv. ''Kosovskih bezbednosnih snaga'' u tzv. ''Vojsku Kosova'', jer se time krši Rezolucija SB UN 1244, Vojno-tehnički sporazum i ugrožava regionalna i šira stabilnost - rekao je Dačić.

On je dodao da "nažalost, razvoj događaja pokazuje da Priština očigledno ne odustaje od jednostranih poteza, poput onih kojim se formiraju oružane snage i pored jasnog upozorenja predstavnika međunarodne zajednice, među njima i gospodina Stoltenberga, da su takvi jednostrani potezi neprihvatljivi i da čine štetu dijalogu".

- Takođe, ističem presudnu važnost garancija NATO-a da snage KBS i druge naoružane formacije Albanaca ne mogu da ulaze na sever Pokrajine bez saglasnosti komandanta KFOR i lidera Srba na severu. Srbija se uvek postavljala odgovorno i odmereno, želeći da doprinese da se mir i stabilnost učvrste i promovišu, ali istovremeno ostaje privržena zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa, što je neprikosnoveno pravo i obaveza svih članica međunarodne zajednice - naveo je Dačić.
 

USTAŠE NAPALE SRPSKOG MINISTRA! Plenković vređao Srbe na Božić, A SAD IM DAČIĆ "OTEŽAVA POMIRENJE"?!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branislav

pre 5 godina

Dačić ne ostavlja utisak agresivnog i opasanog čoveka, hm da, ali " UDARA " kao Фјодор Јемељаненко !!! Bravo maestro!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija