• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

16.01.2019

23:35

ŠIPTARI UKIDAJU TAKSE OD 100%! Na pomolu velika pobeda srpske diplomatije

Politika

ŠIPTARI UKIDAJU TAKSE OD 100%! Na pomolu velika pobeda srpske diplomatije

Podeli vest

Amerikanci pobesneli, zapretili Prištini sankcijama, Ramušu Haradinaju poništili vizu, Šiptari nemaju više mnogo izbora

Lažna država Kosovo uskoro će, možda već pre kraja ove nedelje, morati da ukine sulude takse od 100 odsto na uvoz sve robe iz Srbije! SAD su, naime, Ramušu Haradinaju i Hašimu Tačiju uputile jasan i glasan ultimatum kojim traže da momentalno ukinu takse ili će im uvesti sankcije!
Da poruka Vašingtona bude sasvim jasna, Haradinaju nije odobrena američka viza, tako da on neće moći da putuje u SAD na tradicionalni Molitveni doručak (vidite okvir).

Moraće da popuste

I sam Ramuš Haradinaj potvrdio je da je Amerika zvanično zatražila da Priština odmah ukine takse.
- Američki stav sam dobio preko ambasadora Filipa Kosneta. Ambasador je izrazio zahtev za suspenziju takse kako bi se otvorio put za dijalog. To je službeni zahtev. Priština je spremna da suspenduje takse ako bi imala dogovoreni sporazum - poručio je Haradinaj, koji je tako najavio da će ubrzo morati da odustane od svoje sulude politike.

Šef diplomatije Ivica Dačić, komentarišući ove navode, kaže da reakcija SAD pokazuje da njihova podrška Kosovu ipak nije bezuslovna i da Priština mora da popusti.
- Sto posto je tačna informacija da su iz Vašingtona zapretili Prištini. Poruka glasi: 'Ili ćete ukinuti takse ili će biti sankcija!' Sve što dolazi od Amerike boli Prištinu, a ovakva reakcija pokazuje da su SAD opredeljene da se pruži prilika za kompromis. To je velika promena. Mesecima govorimo o zaokretu, ali ovo je prvi put da je jasno rečeno da podrška Amerike nije bezuslovna. To pokazuje ispravnost naše politike. Jako je dobro što su SAD reagovale oštrije nego EU... - podvlači Dačić.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da su takse za Haradinaja jedan od elemenata na osnovu kojih pokušava da potvrdi vlast.
- Ako Amerika bude odlučna da sprovede najavljeno, onda je to sprovođenje Trampovog pisma. Jasno je da iza tog pisma stoje Bolton i Pompeo, a u njemu je jasno rečeno da će SAD voditi pregovore. Amerikanci polaze od toga da Srbija ne prihvata razgovor dok se ne ukinu prištinske mere, a Haradinaj zavisi od svoje pozicije. Ako izgubi vlast, politički je mrtav. Zato se grčevito toga drži - objašnjava Milivojević.

Haradinaj hteo da ide na Molitveni doručak

 

Portparol "vlade Kosova" Donjeta Gaši tvrdi da Haradinaj još nije dobio zvaničan odgovor iz američke ambasade povodom zahteva za izdavanje vize, dodajući da Haradinaj treba u Vašingtonu da učestvuje na Molitvenom doručku.
Interesantno je i to da Haradinaj ni prošle godine nije dobio vizu za učešće na Molitvenom doručku, koji se svake godine održava u Vašingtonu prvog četvrtka u februaru.

Jasna promena stava

Istoričar Saša Adamović ocenjuje da Haradinaj pokušava da pokaže hrabrost i Americi kaže "ne".
- Možda on misli da može da kaže 'ne' određenom delu američkog establišmenta koji na Kosovo gleda drugačije nego što se gledalo donedavno. Očigledno je da neki drugi centri moći u Americi, koje Haradinaj više sluša, sugerišu nešto drugo, kao što su mu sugerisali tarife i 'vojsku Kosova'. Ipak, stvari su počele da se menjaju i dočekali smo promenu odnosa Amerike prema takozvanoj kosovskoj nezavisnosti. Svi su mislili da je to završena priča, ali se sada vidi da to nije tako - zaključuje Adamović.

AMERIKA PRIŠTINI UVODI SANKCIJE ako ne ukinu takse, HARADINAJ POBESNEO!

RAMA PROVOCIRA! Sporazum Beograda i Prištine,
pa ujedinjenje Kosova i Albanije

 

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da Tirana aktivno ohrabruje postizanje sporazuma Beograda i Prištine jer će taj sporazum omogućiti ujedinjenje Albanije sa Kosovom!?!
- Ja sam tu da bih podržao sporazum koji podržavaju oni koji su udahnuli Kosovu slobodu i demokratiju. Konačni sporazum će omogućiti da se Albanija ujedini sa Kosovom - rekao je Rama.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihailiovic

pre 5 godina

Koja pobeda majku vam izdajnicku ? Dok Srbija ne uspostavi Ustavni i teritorijalni suverenitet nad 20 godina NatoEU vojno okupiranoj juznoj Srbiji Kosovo i Metohiji nije nikakva POBEDA

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija