• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.01.2019

08:24

DOGOVOR VUČIĆA I PUTINA SPASAO SRPSKO VAZDUHOPLOVSTVO! Vulin poručuje da sada sami čuvamo nebo iznad Srbije!

Politika

DOGOVOR VUČIĆA I PUTINA SPASAO SRPSKO VAZDUHOPLOVSTVO! Vulin poručuje da sada sami čuvamo nebo iznad Srbije!

Podeli vest

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je dogovor predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina spasao srpsko vazduhoplovstvo od neslavnog nestanka i da je sada Srbija zemlja koja može da čuva svoje nebo i čija je vojska sve jača.

 

U intervjuu za "Kurir" Vulin je, govoreći o Putinovoj poseti Beogradu, kazao da se "predsednik Vučić susretao s Putinom već 14 puta, a ovo je, bez sumnje, najznačajnija poseta do sada".

- Srbija je pokazala da je zemlja koja vodi samostalnu i hrabru politiku i da ne zaboravlja svoje prijatelje. Potpisani su brojni sporazumi, ali ono što je bitnije jeste da Srbija i Rusija nastavljaju s politikom uzajamnog poštovanja i da je Rusija čvrsto uz nas kada je u pitanju rešavanje kosmetskog pitanja - rekao je Vulin.

On je naveo da je Putin na njega ostavio utisak "odmerenog i ozbiljnog državnika, ali i čoveka kome su se videle suze kada je ugledao više od sto hiljada Srba koji su došli da ga pozdrave".

- Njegov naklon Srbiji na kraju posete mnogo je rekao - ocenio je Vulin.

Upitan o skorom dolasku novog naoružanja za Vojsku Srbije iz Rusije, Vulin je kazao da se "vojno-tehnički sporazum koji su postigli predsednici Vučić i Putin odvija po planu i bez kašnjenja" i da su "''migovi'' stigli, lete, dočekali su i ispratili predsednika Putina".

- U 2019. očekujemo četiri ''Mi-35'' i tri ''Mi-17'', stići će i modernizovani tenkovi T-72 i BRDM. Naši piloti na avionima ''mig-29'' na naprednoj su obuci, piloti helikoptera se takođe pripremaju. Dogovor vrhovnih komandanata Vučića i Putina spasao je naše vazduhoplovstvo od tihog i neslavnog nestanka. Sada smo zemlja koja može da čuva svoje nebo i čija je vojska sve jača - ocenio je Vulin.

Na pitanje o tome da li je na Balkanu počela neka trka u naoružavanju, Vulin je rekao da je "Srbija vojno neutralna zemlja kojoj niko neće priteći u pomoć ako dođe do najgoreg".

- Zato mi moramo da budemo spremni na sve. Nije pitanje zašto se Srbija naoružava, već zašto to rade drugi? Zbog koga Hrvatska nabavlja avijaciju? Ko je pretnja zbog koje Slovenija naručuje oklopna vozila, Crna Gora helikoptere? - uzvratio je kontrapitanjima Vulin.

On je naveo da su "mnoge zemlje u regionu navikle da je Srbija slaba i poslušna, da rasprodaje svoje tržište, dopušta pljačkašku privatizaciju, uništava svoju vojsku dok se oko nje naoružavaju i jačaju".

- Od 2012. kada je Vučić postao ministar odbrane, započeo je proces obnove naše vojske. Mi se ne trkamo ni sa kim, na nama je da brinemo o sebi i svojoj budućnosti - rekao je Vulin.

Upitan da li postoji opasnost od stvaranja "velike Albanije" i da li očekuje neku konkretnu reakciju od EU, Vulin je kazao da ne "očekuje mnogo od EU".

- Na stvaranje ''velike Albanije'' upozoravam godinama i sada se vidi da sam u pravu. ''Velika Albanija'' je najveća pretnja miru na Balkanu, veća čak i od islamskog terorizma, pod uslovom da su ove dve pojave razdvojene, a često nisu... Nama zabranjuju da rešavamo svoje nacionalno pitanje uz obrazloženje da to može da utiče na odnose na Balkanu, ali zato ćute kada Albanci ukidaju granicu prema Kosovu i najavljuju ukidanje granica prema Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj - rekao je Vulin.

Na pitanje da li očekuje da će se na optuženičkoj klupi Suda za zločine OVK naći krupne "zverke" poput Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, Vulin je kazao da mu "ostaje da veruje u dobru nameru i da čeka konkretne rezultate i prve presude".

Upitan da li vlast u Srbiji treba da se plaši protesta opozicije, Vulin je odgovorio kontrapitanjem "Kakvi sada protesta opozicije?"

- Zar nisu to građanski protesti? Šalim se, naravno, svi znamo da se protesti finansiraju iz partija DOS, što je priznao (Vuk) Jeremić i da ih vode aktivisti partija okupljenih u DOS... Da li može neko da zamisli Vučića da organizuje proteste, traži izbore, a neće da stane na njihovo čelo, da se sakrije iza nekog kao što se kriju (Dragan) Đilas, Jeremić, (Boško) Obradović? Ne znam zašto stavljate reč strah u pitanje, zašto bi bilo ko u političkom životu trebalo da se plaši bilo koga? Svaki protest je legitiman dokle god je miran. Pa i kada nikome nije jasno šta se hoće i kako se hoće - rekao je Vulin.

Na pitanje da li, u slučaju vanrednih izbora ide ponovo u koaliciju sa SNS, Vulin je odgovorio da je "Pokret socijalista saborac SNS".

- Kao što sam i ja saborac Aleksandra Vučića. Mi iz PS nikada nismo menjali strane, uvek smo bili protiv DOS, i sada smo i uvek ćemo biti - poručio je Vulin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ines

pre 5 godina

Samo jaka i dobro naoruzana Srbija je garant mira na Balkanu.

kiki

pre 5 godina

Rusija je uz Srbiju maksimalno, veliki prijatelji su uvek jedni uz druge..

Lela

pre 5 godina

Upravo tako.Vojna tehnicka saradnja sa Rusijom ojacace i spasice nasu vojsku.....

Zoki

pre 5 godina

Risija je najvazniji partner u vojnotehnickoj saradnji Srbiji.

Marko

pre 5 godina

Vojska nam polako i sigurno ide u dobrom smeru, zahvaljujuci pomoci Rusije.

Tasa

pre 5 godina

Srbija je zemlja koja je u poslednje vreme mnogo ulozila u vojsku.

Luka

pre 5 godina

Vojska Srbije je svake godine sve jaca i jaca; pogotovo vazduhoplovstvo.

AleksMache

pre 5 godina

Bravo! Bili smo sila treba tako i da ostane!

Bosa

pre 5 godina

Srbija je zahvalna tako jednoj velikoj sili kao što je Rusija, jer nas podržava i štiti. Nastavljamo saradnju.

Goca

pre 5 godina

Mi smo samostalni i odgovorni nasa politika je prava.Putinu hvala na podrsci u svemu.

Stanislav

pre 5 godina

Da nije bilo dogovora 2 lidera, Srbija bi sad imala samo pracke ...

Ana

pre 5 godina

Srbija je sve jaca i jaca zahvaljujuci svojoj braci rusima.

Mara

pre 5 godina

Putin je potvrdio srpsko-rusko prijateljstvo dolaskom u Srbiju!

Milica

pre 5 godina

Od Putina i Rusije mozemo ocekivati samo najbolje i sve to zahvaljujuci predsedniku Vucicu!

Milan Antić

pre 5 godina

Jaka vojska je stub jedne zemlje i njene nezavisnosti.

caca

pre 5 godina

Zahvaljujuci Putinu,Srpsko vazduhoplovstvo nam je sigurnije i samostalnije!!Bolja buducnost je pred nama!!!

era

pre 5 godina

Vazni sporazumi su potpisani prilikom Putinove posete.

Dusan

pre 5 godina

Rusija je velika svetska sila u svakom smislu, njihova vojna oprema ce nam dobro doci, bezbednost gradjana Srbije je na prvom mestu.

NB

pre 5 godina

Ruska Federacija je vojna supersila i među vodežim zemljama u svetu u industriji naoružanja. Pomoć jedne takve države je dragocena u modernizaciji oružja i opreme, pogotovo što se radi o savezničkoj i bratskoj zemlji.

Ana

pre 5 godina

Rusija je dokazala da je nas iskreni prijatelj.Velika je cast imati ovako iskrenog prijatelja kao sto je Rusija.Jacanje bezbednosti Srbije,treba da bude uvek prioritet.

Gordana Peric

pre 5 godina

Nasa vojska je modernizovana, zahvaljujuci naporima ove vlasti. Bivseg ministra Sutanovca pamtimo po tome sto je vojsku unistio. Uzgred, gde je taj covek sad, seta li i on? Ili gradi nesto na pasnjaku.

Daca

pre 5 godina

Sve to narod koji ga podržava vidi!! Problem je sa onima koji tudje uspehe ne praštaju

Darko

pre 5 godina

Iskreno bio sam skeptican ali smo vojno jaci nego ikad.

Milos

pre 5 godina

Za Srbiju je veoma vazno da je neutralna i nezavisna i da ima jako vazduhoplovstvo kako bi se sacuvao mir i stabilnost u celom regionu.

Milan

pre 5 godina

Predsednik Vučić odgovornom politikom boriće se svim silama da zaštiti sve građane i omogući im miran i pristojan život.

Kacman

pre 5 godina

Da smo negde drugde na planeti pa da kažemo da nam više nije u fokusu odbrambena doktrina - ovako, sa ovakvim "komšijama" i u ovakvom okruženju zaisata je neophdno imati jaku vojsku. Podržavam Predsednika u obnovi vojnih snaga Srbije.

aleksandarv

pre 5 godina

Čuo sam da se demokrate posle 2000-te destkovale mojni arsenal i da smo svedeni pri kraju njihove vladavine na smešnu vojsku. Radujem me što Vučić vidi u kakvim prilikama živimo i što ne dozvoljava da vojska i dalje bude marginalizovana.

Milan

pre 5 godina

Samo vojno jaka a neutralna Srbija može sebe zaštititi.

julijana

pre 5 godina

Rusija je Srbiji podrska u pravom smislu te reci! Potpisanim sporazumima cemo osetiti ekonomski boljitak, dobijenom vojnom opremom osecamo vojni boljitak...Svakako Srbija napreduje...Hvala bratskoj Rusiji i nasem predsedniku sto vodi dobru spoljnu politiku

nikolin

pre 5 godina

Pre smo zavisili od rugih sada je drugačija situacija.

Mala garava

pre 5 godina

Srbija čuva svoje, nikome ne damo naše, dosta tajkunskih opozicija koje ruše Srbiju da li je tako @BoskoObradovic, dosta nam je tebe i takvih sličnih.

Ja

pre 5 godina

Kakve gluposti vi ovde pisete... Kakva vojna sila i pomoc Rusije? Neka Vam Predcednik javno objasni kakve su to veze sa Rusijom i sta je u pozadini svega... Ma ajte molim vas, ko verije u ovo!!!

Ronaldinjo

pre 5 godina

Potpisani su brojni sporazumi, ali ono što je bitnije jeste da Srbija i Rusija nastavljaju s politikom uzajamnog poštovanja i da je Rusija čvrsto uz nas kada je u pitanju rešavanje kosmetskog pitanja. Ovo je izuzetno važno za jačanje naše VS.

Saška

pre 5 godina

Vojska Srbije je svakim danom sve jača. Spremni smo da čuvamo svoju zemlju onako kako treba a da ipak budemo vojno neutralni radi očuvanja mira i stabilnosti na Balkanu.

Mima

pre 5 godina

Zalazemo se za mir,ali brinemo i o svojoj bezbednosti..

minja

pre 5 godina

Najbolju imamo vojsku koja će u svkom pogledu štititi i braniti naš naod.

Mina

pre 5 godina

Sporazumi za vazduhoplostvo su voma vazni za Srpsku bezbednost

marko

pre 5 godina

Srbiji je zaista bila pitrebna podrška Rusije.

jana

pre 5 godina

Tu se vidi koliko Putin podrzava Srbiju jer podrzava svako resenje koje Srbiji odgovara.

Jelena

pre 5 godina

Rusija je najvazniji partner u vojnotehnickoj saradnji Srbiji.Srbija vojno nikad nije bila jaca.

Milos

pre 5 godina

Veoma smo ponosni na nasu vojsku u na sve sto je predsednik preuzeo za vojsku.

Tanja

pre 5 godina

Svako ulaganje u vojsku je ulaganje u bezbednost građana ove države. Rusija je tu kao podrška i partner, i zahvalni smo joj na tome.

Mile

pre 5 godina

Srbija i Rusija moraju da imaju dobre odnose ako zelimo da imamo blagostanje u Srbiji, a ova vlast to vidi, sto potvrdjuje poseta Putina Srbiji

lela

pre 5 godina

Na sve se mora misliti,i na zemlju i na nebo,sve mora biti sigurno.

andrea

pre 5 godina

Stvaranje velike Albanije zapoceto godinama ranije pretnja je miru i na Balkanu i citavoj Evropi. Jedino stabilna i vojno jaka Srbija moze udariti zid i prekinuti to u korenu ne docekavsi da se prosiri dalje!

Miljan90

pre 5 godina

Dogovor predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina spasao srpsko vazduhoplovstvo od neslavnog nestanka i da je sada Srbija zemlja koja može da čuva svoje nebo i čija je vojska sve jača.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija