• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.01.2019

16:25

VUČIĆ: Država spremna da poboljša uslove rada medija

Politika

VUČIĆ: Država spremna da poboljša uslove rada medija

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je medijska scena u Srbiji daleko od idealne, ali da postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija

Predsednik Vučić je to rekao u razgovoru sa sa predstavnicima međunarodne organizacije Reporteri bez granica čije predstavnike je pozvao da svojom ekspertizom pomognu unapređenju medijske situacije u Srbiji,.

U razgovoru pedsednika Vučića i predstavnika Reportera bez granica bilo je reči o stanju u medijima, napadu na novinara Milana Jovanovića i načinima za unapređenje medijske situacije, saopštila je Pres služba Predsednika.

Predsednik Vučić je istakao da su sloboda medija i sloboda govora zaštićeni Ustavom i pravnim sistemom. On je naglasio da je Srbija usvojila set medijskih zakona 2014. godine, koji su izrađeni u skladu sa standardima Evropske unije. 

U decembru je završen nacrt nove Medijske strategije, na kojoj su sa medijskim udruženjima radili i predstavnici međunarodnih organizacija OEBS i EU komisije.

- Medijska strategija predstavlja najvažniji strateški dokument u oblasti medija, koji ima za cilj da postavi osnovne ciljeve i trasira put za medijske reforme - istakao je predsednik Vučić i dodao da je situacija u Srbiji daleko od idealne, ali da postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija.

On je predstavnike Reportera bez granica obavestio o istrazi u slučaju Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i drugih nerešenih slučajeva ubistava novinara. Predsednik Vučić je istakao da postoji visok stepen svesti o neophodnosti rešavanja ovih slučajeva, kao i da za to postoji veliki javni interes. 

Predsednik Vučić je pozvao predstavnike organizacije Reporteri bez granica da svojom ekspertizom pomognu unapređenju medijske situacije u Srbiji, naročito u izmeni propisa u oblasti kontrole državne pomoći, kako bi se svi tokovi javnog novca prema medijima stavili pod regulatornu kontrolu.

Predsednik Vučić je naglasio da postoji zainteresovanost da Srbija potpiše Međunarodnu deklaraciju o informisanju i demokratiji, čiji je inicijator organizacija Reporteri bez granica. 

Ova deklaracija je predstavljena u Parizu tokom obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu.

- Srbija podržava principe iz ove Deklaracije i smatramo da bi njeno potpisivanje, takođe, doprinelo poboljšanju kako medijske situacije, tako i sveukupnih demokratskih procesa u našem društvu - istakao je predsednik Vučić.

Na sastanku je konstatovano da je medijska situacija polarizovana i da je neophodno raditi na poboljšanju uslova i implementaciji Medijske strategije i zakonskih akata, koji bi u budućnosti doveli do regulisanja situacije u medijima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovana

pre 5 godina

Predsednik je veliki covek koji pomaze bez obzira na zaslugu ili suprotstavljanje.

Mila

pre 5 godina

Vucice radi sve da njegov narod bolje zivi i slobodniji da bude!

Nemanja

pre 5 godina

Danas u Srbiji ima mnogo više medija kritički nastrojenih prema vlasti nego u vreme vladavine DS-a.

minja03

pre 5 godina

Mediji u Srbiji moraju da budu slobodni i da se uvek kaže samo istina.

Nevena

pre 5 godina

Mediji su u nikad boljem stanju, sloboda izrazavanja je zagarantovana! Bravo za informer.

mimi

pre 5 godina

Vučić je istakao da postoji visok stepen svesti o neophodnosti rešavanja ovih slučajeva, kao i da za to postoji veliki javni interes.

Maja

pre 5 godina

Srbija ima medije koji su ravnopravno zastupljeni svima.

dragana

pre 5 godina

Medijske slobode u Srbiji nikad nisu bile na višem nivou.

Coki

pre 5 godina

Cak je sloboda medija veca nego kod drzava u regionu!

sonja

pre 5 godina

Drzava ulaze u sve, mediji su nam veoma bitni.

slađa

pre 5 godina

Svi bi trebalo da podrže nacrt Medijske strategije, zbog kvalitetnije medijske scene, zaštite struke, bezbednosti novinara, naročito u atmosferi pozivanja na linč od strane nekih opozicionih lidera. Reporteri bez granica bi trebalo da budu obavešteni o takvim zbivanjima, kao i oppretnjama upućenim novinarima čije se izveštavanje ne dopada političkim poslenicima, sa koje god da su strane političkog spektra.

Sanja

pre 5 godina

Bravo za ideju. Mediji u Srbiji treba da se zaštite još više, pogotovo posle onih silnih incidenata u poslednje vreme.

Simo

pre 5 godina

Drzava radi na poboljsanju medija i informisanja.

Mare

pre 5 godina

Predanim i napornim radom predsednik če se potruditi da omogući što bolje uslove za sve medije.

Miki

pre 5 godina

I treba, obzirom da su u zadnje vreme cesta meta napada kako fazickog tako i verbalnog...

Nk

pre 5 godina

Drzava je uvek spremna da poboljsa rad.medija u svakom pogledu

Sanja

pre 5 godina

Smatram sa mediji imaju dovoljno slobode, ali svakako im treda poboljsati uslove rada.... jer novinarski posao nije ni malo lak

Maja

pre 5 godina

Srbija ima medije koji su ravnopravno zastupljeni svima.

Natasa1996

pre 5 godina

Svakim danom Srbija napreduje u svakom segmentu društveno političkog života.

Natasa1996

pre 5 godina

Sloboda medija je sasvim dobra, cak sta vise za moj ukus i previse slobode.

gaga

pre 5 godina

Radi se nma tome da nam mediji budu isto sa evropskim standardom.

miki

pre 5 godina

Tako je predsedniče to je još ostalo od vladavine prethodnika!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija