• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegaf.rs

28.01.2019

14:26

1. FEBRUARA NOVI UDAR NA DŽEPOVE PUŠAČA! Ponovo POSKUPLJUJU CIGARETE, a ovo su nove cene!

Politika

1. FEBRUARA NOVI UDAR NA DŽEPOVE PUŠAČA! Ponovo POSKUPLJUJU CIGARETE, a ovo su nove cene!

Podeli vest

Veće cene cigareta posledica su rasta akcize na duvan. Sledeće povećanje dolazi u julu

Cigarete pojedinih proizvođača poskupeće od 1. februara, a u narednim danima njihov primer slediće i sve ostale duvandžije.

U januaru je došlo do još jednog skoka akciza, pa su u skladu sa njenim povećanjem, cenu paklica povećale i duvanske kompanije.

Državni namet na duvan skuplji je za 1,5 dinara, kako propisuje akcizni kalendar. Povećanje akcize od 1,5 dinara ne znači toliko povećanje troška. To svaki put poveća cenu paklice za šest do sedam dinara, jer sa rastom cene paklice raste i proporcionalna akciza, koja čini 33 odsto, a sa tim veći je i trošak za porez na dodatu vrednost.

Foto: AP PHOTO

To znači da će svaka paklica biti skuplja za 10 dinara.

Samo jedno pomeranje akciza od 2017. godine nisu osetili potrošači. Sva ostala povećanja državnih zahvatanja duvanska industrija je prosledila u nove, više cenovnike. U potrošačkim organizacijama ne veruju da će duvandžije veći državni namet preuzeti na sebe, jer, kako kažu, niko se ne odriče zarade.

Tako će od 1. februara cigarete kompanije "Filip Moris" biti za deset dinara skuplje, pa će Bond koštati 250 dinara, Chesterfield 270, Eve 120 koštaće 360 dinara, L&M 260, Marlboror Red i Gold 340, Marlboro Touch 300, a Parliament 380 dinara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nepusac

pre 5 godina

Treba da se podigne 150 dinara a ne 1,5 dinar! Smesne cene cigareta! Treba da plate debelo oni koji truju sve oko sebe!

Slavica

pre 5 godina

Ma da, sve trujete oko sebe a to ne sme ni da se izgovori. Pusenje je, svuda u svetu, pokazatelj primitivizma. A da putujes malo vise, razumeo bi.

XXL

pre 5 godina

Dokle bre Režim da tereti ljude za pare (lično sam nepušač)?

Ines

pre 5 godina

I da cigarete poskupe tro-duplo, većina pušača bi i dalje nastavila da puši i da se polako priprema za “onaj svet”. Problem je u tome, sto sa sobom u isto vreme “vode gore” i one druge pasivne pušače iz svoje okoline, koji nemaju nameru za to i da bacaju novac na cigarete.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20