• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

31.01.2019

16:45 >> 20:55

BUGARI DALI ZELENO SVETLO! Turski tok kroz Srbiju!

Politika

BUGARI DALI ZELENO SVETLO! Turski tok kroz Srbiju!

Podeli vest

Bugarska je odobrila izgradnju Turskog toka, prenose tamošnji mediji

Bugarski mediji kao najnoviju vest prenose da je tamošnji tranzit gasa Bulgartransgas nakon prikupljanja obavezujućih ponuda za proširenje nacionalnog sistema za tranzit gasa od Turske do Srbije doneo konačnu odluku o investiranju u taj projekat.

Navodi se da je ta kompanija uspešno završila treću fazu ekonomskog testa od 1,4 milijarde evra koje se odnose na proširenje bugarske tranzitne gasne mreže do Srbije.

- Imamo jako dobre vesti. Ekonomski test za projekat proširenja gasne mreže uspešno je završen - rekla je u parlamentu bugarska ministarka za energetiku Temenuška Petkova.

Portal SeeNews navodi da je "Bulgartransgas" uspešno završio treću fazu ekonomskog testa za projekt vredan 2,77 milijardi leva (1,4 milijardi evra) za produženje bugarske tranzitne gasne mreže od Turske do Srbije.

Bugarski Dnevnik je preneo izjavu Petkove da će prihodi te zemlje od naknada za tranzit gasa kroz novi gasovod premašiti 360 miliona leva godišnje (184 miliona evra).

"Bulgartransgas" je prošlog meseca raspisao tender u iznosu od 2,29 milijardi leva za izgradnju novog, 484 kilometara dugačkog gasovoda od kompresorske stanice "Nova Provadija" do granice sa Srbijom.

Foto: Reuters

Tekst potpisa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da će izgradnja nastavka gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju, od Rusije preko Turske i Bugarske, početi u narednih nekoliko nedelja, a možda čak i u narednih nekoliko dana.

Vučić je u intervjuu za RIA Novosti u Davosu rekao da su Rusija i Srbija nadomak usaglašavanja konačne cene izgradnje nastavka tog gasovoda, u koji će Rusija uložiti 1,4 milijarde dolara. Napomenuo je da je cena ruskog gasa za Srbiju veoma dobra.

- Imamo dobru cenu za taj gas. Kvalitet gasa je isto dobar. Saradnja s 'Gaspromom' je takođe dobra - istakao je srpski predsednik.

EU IMA TRI DANA DA PODRŽI SRBIJU, U PROTIVNOM... Hoće li AERS sprečiti "Turski tok" kroz našu zemlju?!

Šef ruskog "Gasproma" Aleksej Miler potvrdio je ranije da će produžetak gasovoda kroz Srbiju biti izgrađen do kraja 2019. godine. Gasovod će ići od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom, dužinom od 403 kilometra.

"Gasprom" je u maju 2017. godine započeo izgradnju prvog kraka gasovoda "Turski tok" polaganjem cevi ispod Crnog mora u dužini od 930 kilometara do turske obale.

Taj krak je namenjen snabdevanju Turske gasom, dok će drugi krak, namenjen isporukama gasa zemljama južne i jugoistočne Evrope, u dužini od 180 kilometara, ići preko turske teritorije do granice sa susednim zemljama. Kapacitet svakog kraka gasovoda iznosi po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

(VIDEO) EU ODLUČUJE O GRADNJI TURSKOG TOKA KROZ NAŠU ZEMLJU: Srbiji otet Južni tok, novi gasovod nam NE MOGU UZETI!

 

SRPSKO-RUSKA KOMPANIJA GASTRANS GRADI TURSKI TOK KROZ SRBIJU: SAD i EU nemoćni, postajemo ENERGETSKI DŽIN!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 5 godina

" NAPOKON I 1 JAKO LEPA VESST ZA SRBIJU, NEKA JE SA SRECOM " !!!!!?????? " SVAKI DAN SLUSAMO OVE NASE ISFRUSTIRANE IZ ZUTE CIRKUS KOALICIJE " !!!!!??????

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija