• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.01.2019

19:21

VLADA SRBIJE: Obezbeđeno 2 milijarde dinara za lečenje od retkih bolesti

Politika

VLADA SRBIJE: Obezbeđeno 2 milijarde dinara za lečenje od retkih bolesti

Podeli vest

Vlada Srbije obezbedila je za lečenje lica obolelih od retkih bolesti 2.000.000.000 dinara za 2019. godinu.

Ova sredstva biće upotrebljena za lekove namenjene lečenju pacijenata koji su već na terapiji tim lekovima, kao i za lekove obolelih koji započinju terapiju sredstvima iz budžeta za koja Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Ustava Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, kojim Srbija stiče status punopravnog člana i ostvaruje mogućnost aktivnog učešća na sastancima Generalne skupštine i pravo glasa u odlučivanju u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Na sednici je usvojena i Uredba o metodologiji upravljanja javnim politikama, analizi efekata javnih politika i propisa i sadržaju pojedinačnih dokumenata javnih politika. 

Tom uredbom ujednačava se proces planiranja, izrade i usvajanja propisa i dokumenata javnih politika na svim nivoima, što će u perspektivi dovesti do kvalitetnije i efikasnije primene, kao i sistemskog sprečavanja usvajanja neefikasnih propisa i dokumenata koji ne zadovoljavaju propisane standarde i kriterijume.

Danas su usvojene i dve uredbe iz oblasti turizma-o uslovima i načinu dodele kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude i podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa stranih turista. 

Tim uredbama utvrđuju se uslovi i način dodele kredita za finansiranje projekata kvaliteta turističke ponude fizičkih lica i privrednih društava u toj oblasti, sa ciljem povećanja deviznog priliva, pozicioniranja Srbije kao prepoznatljive i primamljive turističke destinacije. 

Takođe, na ovaj način biće prepoznate domaće agencije kao glavni organizatori putovanja za zemlje regiona, stimulisan boravak stranih turista u Srbiji i povećan broj njihovog noćenja u zemlji.

Vlada Srbije usvojila je danas i Odluku o proglašenju 2019. godine za godinu bezbednosti i zdravlja na radu, a cilj je da se skrene pažnja javnosti na značaj ove oblasti, imajući u vidu zajednički interes poslodavaca i zaposlenih, kao i celokupnog društva. 

Tom se odlukom akcenat stavlja na uključivanje javnosti u unapređenje kulture prevencije i saradnju organa državne uprave, reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca na daljem razvoju socijalnog dijaloga u ovoj oblasti.

Na današnjoj sednici usvojena je odluka kojom je rodna kuća srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa u Zablaću dobila status znamenitog mesta. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 5 godina

Lep gest ministarstva zdravlja za pomoć teško obolelih.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija