• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Politika.rs

10.02.2019

15:34

LAZANSKI: NATO bi hteo da na Balkanu skladišti radioaktivnu municiju - DA SVI SVETLUCAMO U MRAKU!

Politika

LAZANSKI: NATO bi hteo da na Balkanu skladišti radioaktivnu municiju - DA SVI SVETLUCAMO U MRAKU!

Podeli vest

Sve pod parolom borbe protiv Rusa, terorizma i u cilju širenja demokratije, alijansa traži nova vežbališta i deponije za radioaktivnu municiju i materijale. Da svetlucamo u mraku? Gde je bolji izbor i gde niko ne postavlja nezgodna pitanja nego na Balkanu, piše Miroslav Lazanski, čiju najnoviju kolumnu za Politika.rs prenosimo u celosti:

 

Makedonija je pristala da bude ponižena radi ulaska u NATO, odnosno ne svi Makedonci, već deo političke elite pristao je da država promeni ime zarad svetle budućnosti u Atlantskom paktu. Jedina bivša jugorepublika koja je, posle raspada SFRJ, promenila ime. I to dva puta, čime je Makedonija postala svetski rekorder u menjanju imena zemlje. Kako će to istorija zabeležiti ostaje da se vidi, uglavnom za mene, koji sam vojni rok u JNA služio u Bitolju, ovo je tužan događaj. Ne zbog ulaska Makedonije u NATO, ona je već godinama bila neformalna članica tog saveza, već zbog činjenice da jedna država pristaje da promeni ime da bi pristupila jednom vojnom savezu. Nečuveno...

Šta NATO dobija ulaskom Makedonije u članstvo? Pre svega vojni poligon Krivolak, jedini poligon u Evropi gde su moguće vežbe sa nekim vrstama pravih bojnih otrova. Hoće li sada američki avioni A-10 gađati mete na Krivolaku sa municijom s osiromašenim uranijumom? Naravno da hoće, jer ko bi to u Skoplju oko te municije mogao i da pita velikog saveznika. Niko. Biće sretni ako im veliki saveznik obeća da im Albanci jednog dana neće razbucati državu. Sve što Skoplje dobija ulaskom u NATO jeste to obećanje. Usmeno, ne i na papiru.

Osim Krivolaka, NATO dobija na korišćenje i civilno-vojni aerodrom Petrovac kraj Skoplja, ništa novo, jer ga je do sada koristio kako je hteo. Ulaskom Makedonije u savez, NATO pojačava kopnenu liniju komunikacije: albanske luke –Makedonija – bugarske luke na Crnom moru. NATO, zapravo, sada žuri da balkansku kampanju proširenja što pre privede kraju. Iz Brisela insistiraju na Akcionom planu za pridruživanje BiH. No, geostrateški gledano, proširenje NATO-a na istok daleko prevazilazi i ulazak Crne Gore i Makedonije u NATO, jer planetarna bezbednost ne zavisi od te dve bivše jugorepublike.

Ulaskom Podgorice u zapadnu alijansu politička elita takođe se nada da je dobila čvrste bezbednosne garancije u pogledu granica. No, kako je to zvanično ekološka država sledi i pitanje može li vrhunski turizam ići zajedno sa stalnim ili povremenim baziranjem ratnih brodova u crnogorskim lukama i teritorijalnim vodama. Šta se događa u letnjoj turističkoj sezoni kada se na relativno maloj obali iskrca nekoliko hiljada mornara u belim uniformama? Tu onda nema vrhunskog turizma. Ili će NATO brodovi izbegavati crnogorsku obalu u letnjoj sezoni? U okolnostima kada je samo luka Bar sposobna da prihvati NATO brodove? Ostali brodovi morali bi na sidrišta. Sve zemlje NATO, koje imaju razvijeni turizam, strogo paze da ga ne ugroze bilo kakvim vojnim bazama, pa su se oko toga i dogovorile sa NATO-om putem specijalnih ugovora. Zna se gde sve mogu da uplove ratni brodovi NATO-a koji poseduju i nuklearno oružje. Kojim to instrumentima, senzorima, ili na neki drugi način vlasti Crne Gore mogu da detektuju nuklearno oružje ne nekom ratnom brodu NATO u vodama Crne Gore?  Sadašnjim tehničkim i ljudskim kapacitetima sa kojima Crna Gora raspolaže, to je nemoguće. Kako ćete razlikovati nuklearnu bojevu glavu na nekoj raketi na nekom ratnom brodu od obične konvencionalne bojeve glave? Da malo kucnete čekićem po toj glavi? Za neki drugi savršeniji instrument za detekciju u opremi vojske Crne Gore, nasleđenoj od opreme JNA, zaista ne znam.

Šta onda Crna Gora, osim jedne luke i sidrišta, može da ponudi NATO-u? Dva aerodroma su civilna, a NATO u principu ne voli dvojnu ulogu aerodroma. Osim toga, NATO ima na raspolaganju dobre aerodrome u Hrvatskoj, Albaniji, Makedoniji i na Kosovu. Podgorica može alijansi da ponudi do 50 vojnika za neke misije NATO-a u svetu. Vojno to je beznačajno, istina to simbolički povećava broj država koje su uz Ameriku.

Kada je BiH u pitanju, NATO se različito doživljava u Sarajevu i u Banjaluci. Sarajevo je, naravno, bezuslovno za ulazak u NATO. Republika Srpska je protiv, a bez njene saglasnosti nema ulaska u alijansu.

Pre nekoliko godina iz Brisela su ultimativno tražili promenu Ustava BiH, kao uslov da bi BiH bila primljena u NATO. Naime, iz Brisela su tada poručili da ovakva BiH, kakva je danas, ne može biti primljena ni u EU ni u NATO. Sarajevo je to, naravno, blagonaklono podržalo, što se u Banjaluci opet doživljava kao nastojanje Sarajeva da preko NATO-a urade promene Ustava i potpunu reviziju Dejtona. Banjaluka to gleda u kontekstu „malo u ratu, malo u miru, sve uz pomoć NATO-a”.

NATO je godinama u BiH, sada nastoji da formira i vojnu akademiju vojske BiH po NATO modelu. Oružane snage BiH uopšte nisu samostalne, one su pod direktnom komandom NATO-a, jer nijedan viši oficir te armije ne može biti unapređen, niti postavljen na neku funkciju, bez prethodnog odobrenja NATO-a. U vreme kada je penzionisani američki general Žak Klajn bio predstavnik međunarodne zajednice u BiH došao je na ideju da radioaktivni otpad sa Zapada smesti u tunele porušenog podzemnog aerodroma Željava kraj Bihaća. Aerodrom je građen na kraškom terenu, podzemne vode su tu jake, i da namera generala Klajna nije na vreme otkrivena, celo to područje bilo bi kontaminirano.

A sve pod parolom borbe protiv Rusa, terorizma i u cilju širenja demokratije. Alijansa traži nova vežbališta i deponije za radioaktivnu municiju i materijale. Da svetlucamo u mraku? Gde je bolji izbor i gde niko ne postavlja nezgodna pitanja nego na Balkanu?


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
BIBI

pre 5 godina

VERUJEM LAZANJSKOM ISKRENO. U MNOGIM STVARIMA JE BIO U PRAVU NA ZALOST.

Rake

pre 5 godina

Bravo genije, sto posto si u pravu! Neka ide u Nato ko hoće, ali mi nikad!

Milos

pre 5 godina

Voleo bih procitati vas komentar kada Srbija postane clan Nato

Rale

pre 5 godina

Dečko, kad nemaš ništa pametno da kažeš, onda čuti.

SS

pre 5 godina

Ovaj pobogu sve zna kao da radi za CIA,ili za neke druge.A što se tiče Nato-a,još će mo da molimo za prve redove.

nina

pre 5 godina

pa od tebe sigurno jer inače ne bi ovako komentarisao"rodoljupcu"

Ljubo

pre 5 godina

Neka " bucaju" Makedonce ,to je trebala Srbija davno da uradi ,da smo neko i nesto ,da smo znali nekome odvaliti istinsku samarcinu kad nas je krivo pogledao ,da smo znali da nam za skinutu glavu ,sledi minimum dve tudje ,bili bi sada svoj na svome .Bili bi narod da se ponosimo ,a ne da sa nama podove brisu .Mi stalno neku pravdu ganjamo ,trazimo ,nestajemo u svakom pogledu .Ponasamo se kao " pi*kice% a ne kao hriscanski ratnici .Ko nam rece ono " ko tebe kamenom ti njega hljebom ,taj nam je dusman kao i Ustasa ,Balija ,Balista ,...

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!
NIJE MU OVO TREBALO

Rusima prekipelo! Ovo će brutalno kazniti! Erdogana čekaju teška vremena: Najavljena velika promena u odnosima Turske i Rusije!

Turska već dugo pokušava da pregovara o miru u Ukrajini, ali u stvarnosti je saučesnik terorizma, tvrdi ruska Pravda. Teroristički napad na Krokus će zauvek promeniti ruske pristupe Ankari, navodi list i dodaje da je "Turska je sedište ukrajinske Glavne obaveštajne uprave za pripremu terorističkog fronta u Ruskoj Federaciji".

28.03.2024

12:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija