• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

15.02.2019

12:04

SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI! U Orašcu održana centralna svečanost!

Politika

SRBIJA SLAVI DAN DRŽAVNOSTI! U Orašcu održana centralna svečanost!

Podeli vest

Srbija slavi Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav. Centralna državna ceremonija, koju predvodi predsednica Vlade Srbije Ana Brnabcih, održana je u Orašcu, mestu u kojem je ustanak podignut pod vođstvom Karađorđa Petrovića

Ceremoniji obeležavanja prisustvovali su i građani koji su nosili zastave Srbije, ministri Jandranka Joksimović, Nenad Popović, Branko Ružić, Aleksandar Antić i Zoran Ðorđević, predsednica i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i Radovan Višković, predstavnici Vojske Srbije, ambasada i diplomatskog kora, sveštenstvo.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je u svom obraćanju da je naša vizija moderna Srbija i da ćemo pobediti u tome.

Foto: printscreen RTS

- Ako želite dobro sebi, svojim porodicama, svojoj deci borite se svakog dana za bolju budućnost zemlje u kojoj živimo. Nemojte da tražimo izgovor jer je to lakše, nemojte da se plašimo izazova i neuspeha, jer izazovi i neuspesi su deo svačijih života - poručila je Brnabićeva.

Istakla je da treba da budemo hrabri i odlučni u prevazilaženju prepreka kao što su to naši preci bili.

Brnabić na zvižduke: Poštujte pretke, fašizam neće proći! 

Nekolicina okupljenih, očigledno pristalica pokreta "Naši" i "Dveri" zviždali su dok je premijerka polagala venac i kasnije dok je govorila, a Brnabićeva im je odbrusila.

- Danas kada treba da slavimo pretke i pokažemo jedinstvo u borbi za bolju budućnost imamo ljude koji su došli da zvižde.  Ali neka je to tim ljudima na čast. Mi ćemo se boriti i ja mogu da vam garantujem - što ste vi glasniji to ćemo se mi boriti jače - istakla je Brnabić. 

Foto: printscreen RTS

Ona je rekla da vidi koga predstavljaju i da vidi zastave koje nose i poručila im da "fašizam u Srbiji nikada neće pobediti".

- Mnogo je Srbija propatila zbog fašizma, nećemo ovo tolerisati, ali molim vas još jednom ispoštujte pretke i državu Srbiju - kazala je Brnabić. 

Ona je istkla da se ponosi svojom zemljom i time šta je Srbija danas, njenom jačinom i hrabrošću.

(FOTO) DVERI I SNP NAŠI NA SRETENJE NAPALI SRBIJU, PRECI SE PREVRĆU U GROBU! PROVOCIRALI PREMIJERKU U ORAŠCU, ona im održala lekciju i UĆUTKALA BOŠKOVE FAŠISTE!

 

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da joj je čast da se obrati na mestu na kojem je "Srbija vaskrsnula, zapalila plamen slobode i krenula put oslobođenja".

Foto: printscreen RTS

- Plamen slobode koji je upaljen 1804. godine goreo je mnogo puta tokom dva veka. Za život i slobodu plaćena je visoka cena - rekla je Cvijanovićeva i dodala da je zato naša obaveza da ne zaboravimo prošlost i naše žrtve.

Foto: printscreen RTS

Ana Brnabić i Željka Cvijanović položile su lovorov venac na spomenik Karađorđu u Memrojialnom kompleksu Orašac, a pre toga vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom služi pomen Karađorđu i ustanicima.

Foto: printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je ranije danas odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama na ceremoniji u zgradi Predsedništva u Beogradu dok je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković položila venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali.

Foto: printscreen RTS

(VIDEO) VUČIĆ POVODOM DANA DRŽAVNOSTI URUČIO SRETENJSKO ORDENJE: Treba nam Karađorđeva hrabrost i Miloševa mudrost!

Foto: Tanjug

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma bitna za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba. 

Tog dana 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Ðorđem Petrovićem - Karađorđem, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak. 

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti. 

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka. 

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države. 

Takođe, 15. februara 1835. godine u Kragujevcu donet je Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog vremena. 

Dan uoči obeležavanja Dana državnosti, izvedena je počasna artiljerijska paljba u Beogradu, na Savskoj terasi na Kalemegdanu.

Dan državnosti Srbije praznuje se 15. i 16. februara, a ponovo je počeo da se obeležava od 2002. godine.

(FOTO) GOJKOVIĆ POLOŽILA VENAC NA SPOMENIK NEZNANOM JUNAKU NA AVALI povodom Dana državnosti Srbije!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kovac

pre 5 godina

Proslavimo ovaj dan u miru i veselju. Neka Srbija proslavi sebe i našu budućnost. Srećan dan državnosti!

Stefan

pre 5 godina

Srbi treba da budu ponosni na svoju istoriju.

Maja

pre 5 godina

Danas smo videli postovanje ovog dana , divljenju hrabrosti predaka, njihovoj odlucnosti . Danas smo videli upravo one koji su suprotnost nasim predacima. Zvizdati na danasnji dan istom to m danu i senima proslosti i hrabrosti je sramota.

milan306

pre 5 godina

Srbijo budi ponosna na svoje pretke i istoriju

Jovana

pre 5 godina

Srbi su narod koji ima nasta da bude ponosan i koji nikad ne odustaje od svoje istorije i tradicije.

mira

pre 5 godina

Srbija je danas ponosna zemlja, samostalna i suverena. Srecan nam Dan drzavnosti!

joca

pre 5 godina

Danas Srbija zna da ceni svaki trenutak svoje istorije i to je kljuc njene buducnosti

Branka

pre 5 godina

SRECAN DAN DRZAVNOSTI! Ponosni smo na nasu zemlju...

Miki

pre 5 godina

Srećan svima dan Državnosti,veliki dan u našoj istoriji!

Tina

pre 5 godina

Srecan dan drzavnosti i zelim da ga narod proslavi u miru i veselju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija