• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

18.02.2019

22:33

PRITISAK SAD LAŽNI PREMIJER U SVE VEĆEM PROBLEMU! Amerikanci zahtevaju smenu Haradinaja?!

Politika

PRITISAK SAD LAŽNI PREMIJER U SVE VEĆEM PROBLEMU! Amerikanci zahtevaju smenu Haradinaja?!

Podeli vest

Vašington traži od ljudi iz vrha vlasti vlasti u Prištini da odmah ukinu takse od 100 odsto ili da smene Ramuša Haradinaja. Njegova smena moguća već tokom sledeće nedelje, pišu prištinski mediji

Sjedinjene Američke Države sve otvorenije traže od privremenih institucija u Prištini da smene premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja ukoliko ovaj ne ukine takse od 100 odsto na srpsku robu!

Ovo indirektno potvrđuje Filip Kosnet, američki ambasador u Prištini, koji kaže da je Albancima potrebno 'odgovorno rukovodstvo' koje neće blokirati nastavak dijaloga. Mediji u Prištini pišu da se jedino Haradinaj javno protivi ukidanju taksa, zbog kojih je nemoguće nastaviti dijalog, te da je njegova smena moguća već tokom sledeće nedelje.

Nema ličnih interesa

Američki ambasador Filip Kosnet ističe da je Priština ušla u drugu deceniju svoje 'deklaracije o nezavisnosti' i da je sad na narodu da 'drži svoje lidere odgovornim'.

- Prištini je potreban sporazum sa Beogradom koji će rezultirati uzajamim priznanjem, ali i odgovorno rukovodstvo. Partnerstvo SAD i Kosova donelo je koristi obema zemljama i ne sumnjam da će biti nastavljeno. Sad je odgovornost naroda Kosova da drži lidere odgovornim za korake uspeha. Za postizanje mira potreban je sveobuhvatni sporazum sa Srbijom, a da bismo to postigli, nužno je odgovorno vođstvo - naglašava Kosnet, čime je indirektno potvrdio da se Haradinaju sprema smena sa funkcije.

Da 'kosovska vlada' može uskoro pasti, upozorava i Kadri Veselji, predsednik parlamenta lažne države Kosovo.

- Srbija je zaslužila takse. Međutim, državno odlučivanje ne treba da bude pojedinačno, već institucionalna odluka. Interesi SAD su i naši interesi. Vlada neće pasti zbog taksa, pašće jedino zarad interesa građana - podvlači Veselji, dodajući da je potrebno mnogo razloga za suspenziju odluke o taksama.

Komentarišući ove navode, šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je prošlo vreme kad je Priština mogla silom da nameće rešenja.

- Sadašnja administracija u Vašingtonu zalaže se za kompromis, dok su ranije samo tražile priznanje Kosova. Srbija želi kompromis i dijalog, a ne zaoštravanje odnosa. Takse moraju biti ukinute jer su anticivilizacijski čin i skreću pažnju sa tema poput 'Trepče', ZSO, srpske imovine na Kosovu... Glavno pitanje postalo je ukidanje taksa, a ne rasvetljavanje zločina nad Srbima - podvlači Dačić.

Udariti na vođe

Milovan Drecun, šef Odbora za KiM, ocenjuje da je nerealno očekivati dogovor ako Albanci nastave ovako da se ponašaju i ukoliko EU nastavi da se ponaša čudno.

- Dogovora neće biti ako SAD ne udare tamo gde su albanske političke vođe. Najveći problem je platforma za dijalog koja je usvojena u Prištini. Ona je velikoalbanska i mora da se poveže za izjavom Edija Rame da je Kosovo sastavni deo Albanije i da će doći do ujedinjenja. Platforma je konkretizacija onoga što Albanci žele, a cilj je da ne dođe do nastavka dijaloga - zaključuje Drecun.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Ovo postaje mukotrpno.Sjaši kurta da uzjaše murta.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija