• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.02.2019

12:31

IVICA DAČIĆ: Nastavićemo dijalog sa Prištinom samo pod OVIM USLOVOM!

Politika

IVICA DAČIĆ: Nastavićemo dijalog sa Prištinom samo pod OVIM USLOVOM!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je danas da je Srbija spremna na nastavak dijaloga sa Prištinom kada ona ukine takse na uvoz iz centralne Srbije i da je za Srbiju očuvanje stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi od ključnog interesa

- Sa svoje strane spremni smo, kada Priština ukine ovu nezamislivu meru da se onemogući protok robe u 21. veku, da nastavimo razgovore u najboljoj veri, sa ciljem iznalaženja trajnog i suštinski kompromisnog rešenja za pitanje KiM"- rekao je Dačič na otvaranju zasedanju Parlamentarne skupštine Mediterana u Beogradu.

IVICA DAČIĆ PORUČIO SKOTU: Tako se ne razgovara sa Srbijom!

 

On je zahvalio zemljama koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu i onima koje su to priznanje povuke, navodeći da su time uputili snažnu podršku stavu Srbije, ali i dijalogu kao principu na kojem moramo insistirati u procesima rešavanja spornih pitanja, na putu do kompromisnih i trajnih rešenja.

Takođe, prema njegovim rečima, Srbija je zahvalna Parlamentarnoj skupštini Mediterana na zadržavanju principijelne pozicije u pogledu podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, poštovanju rezolucije SB UN 1244 i odbacivanju mogućnosti prijema Kosova u članstvo te organizacije.

Dačić je naveo i da je za Srbiju očuvanje stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi i orijentacija svih zemalja ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije. Dačič je kazao da važan podsticaj predstavlja i postojanje zajedničke vizije – integracija svih država regiona u EU I dodao da perspektiva članstva u EU suštinski je uticala na unapređenje saradnje i doprinela da se mnoga otvorena pitanja rešavaju dijalogom, sa ciljem pune stabilizacije prilika u regionu.

- Na tom putu smo ponekada suočeni i sa teškim preprekama, poput aktuelnog procesa dijaloga Beograda i Prištine, odnosno njegovog zastoja usled nerazumnih i iracionalnih poteza Prištine poput jedne u nizu jednostranih odluka da uvede stoprocentne carine na robu iz centralne Srbije - napomenuo je Dačić.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić ukazao je na značaj parlamentarnog dijaloga i značaj Parlamentarne skupštine Mediterana. On je naveo je da je Beograd i ranije bio mesto dijaloga što govori o posvećenosti Srbije miru i stabilnosti i poštovanju ljudskih prava i sloboda, ali i njenom ugledu u međunarodnoj zajednici.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija