• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

23.02.2019

09:47

(FOTO) PALMA NA OTVARANJU IZLOŽBE povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Egipta: NAŠE DVE ZEMLJE SU FAKTORI MIRA I STABILNOSTI

Politika

(FOTO) PALMA NA OTVARANJU IZLOŽBE povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Egipta: NAŠE DVE ZEMLJE SU FAKTORI MIRA I STABILNOSTI

Podeli vest

U Jagodini je otvorena Izložba dokumenata povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Egipta. Otvaranju izložbe prisustvovala je i delegacija iz Egipta na čelu sa guvernerom regije Crveno more, generalom Ahmedom Abdalahom i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma sa saradnicima.

- Ova izložba pokazuje kakvi su bili odnosi između Srbije i Jugoslavije i Egipta u poslednjih 110 godina. Ja sam uvek za to da se podsetimo šta je naša istorija i koje su zemlje bile prijateljske prema Srbiji i JugoslavijI i kakvi su bili odnosi sa Egiptom. Neću reći da sam ja taj koji je obnovio veze između Srbije i Egipta. To su učinili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ali ja sam sebi dao operativni zadatak da se proširi saradnja sa Egiptom i da vidimo šta su naši zajednički interesi - izjavio je danas na zajedničkom obraćanju medijima sa guvernerom egipatske regije Crveno more, generalom Aghmedom Abdalahaom, predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, na otvaranju izložbe dokumenata, povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Jagodine, koja je danas otvorena u Centru za kulturu u Jagodini.

Foto: Tanjug

- Prilikom naše posete Egiptu prošle godine, nakon dva dana boravka, naš današnji gost, guverner Abdalah mi je rekao da mora da ode do predsednika Egipta El Sisija u Kairo. Ja sam ga zamolio da Egipat ne podrži takozvano nezavisno Kosovo u Skupštini INTERPOL - a. Kada se vratio, guverner Abdalah mi je rekao da Egipat neće podržati takozvano nezavisno Kosovo da postane član INTERPOL -a, što se i desilo i ja i svi građani Srbije smo im veoma zahvalni na tome - rekao je Marković.

- Egipat je najmoćnija i najveća država na Bliskom istoku i mi imamo sreću što je Egipat veliki prijatelj Srbiji. I siguran sam da će u svim svetskim institucijama Egipat glasati za ono što je interes Srbije i za ono što je međunarodno pravo. Prošle godine Egipat je dao saglasnost da se u tu zemlju iz Srbije uveze ogromna količina žita i sigurno je da ćemo ove godine i povećati broj artikala koje možemo izvesti u Egipat i da Egipat, za ono što uvozi iz drugih država da prioritet Srbiji. Nekada za vreme Tita, crveni jugoslovenski pasoš je bio respekt u celom svetu, a danas crveni srpski pasoš ima otvorena vrata svuda. Zato što Srbija vodi miroljubivu politiku i zato što je Srbija faktor mira i stabilnosti na Balkanu, kao što je i Egipat faktor mira i stabilnosti na Bliskom istoku. Mi smo se u uverili da u Egiptu nema pretnji od terorizma i kada smo bili u Egiptu, tamo smo se osećali kao da smo u Akva parku u Jagodini -rekao je Marković.

Foto: Tanjug

 - Danas otvorena izložba u Jagodini, govori o prijateljskim odnosima Srbije i Egipta i Jugoslavije i Egipta u poslednjih 110 godina. Na nama je danas da očuvamo to prijateljstvo i proširimo saradnju između Egipta i Srbije. Ono što su započeli Tito i Naser mi danas nastavljamo u svim oblastima. Ova izložba u Jagodini je važna, jer se radi o istoriji o kojoj omladina treba da uči - rekao je otvarajući pomenutu izložbu u Jagodini, guverner egipatske regije Crveno more, general Ahmed Abdalah.

- Ovo je moja druga poseta Jagodini i mi ćemo nastaviti da posećujemo Jagodinu. Jako sam srećan i jako sam zadovoljan što sam ponovo u Jagodini. Egipat će nastaviti da uvozi pšenicu iz Srbije, a mi ćemo izvoziti u vašu zemlju voće i povrće, koje već izvozimo u neke evropske zemlje. Učinićemo sve da proširimo saradnju, kako između bratskih gradova Jagodine i Marsa Alama, tako i između Egipta i Srbije. Isto tako očekujemo i još više turista iz Srbije u Egipat, posebno u regiju Crvenog mora, u gradove Hurgadu i Marsa Alam - rekao je šef egipatske delegacije, Ahmed Abdalah, koji se zahvalio Draganu Markoviću Palmi na dobrodošlici i prijemu, kako u Beogradu, tako i u Jagodini.

Foto: Tanjug

Otvaranju izložbe dokumenata srpsko i jugoslovensko  egipatskih odnosa u Jagodini, prisustvovala je i zamenica ambasadora Arapske Republike Egipat u Srbiji Raša Solimon, kao i privrednici iz Jagodine i Egipta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija