• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

26.02.2019

09:48

(VIDEO) LAZANSKI: Sa četiri nova "miga 29" Srbija će imati jednu od najjačih avijacija u regionu!

Politika

(VIDEO) LAZANSKI: Sa četiri nova "miga 29" Srbija će imati jednu od najjačih avijacija u regionu!

Podeli vest

Srbija posle pojačanja od četiri "miga 29" iz Belorusije praktično ima jednu eskadrilu tih lovačkih aviona rekao je za RTS vojnopolitički komentator "Politike" Miroslav Lazanski i dodao da je taj deo vazduhoplovstva spašen jer je bio pred izdisajem

Miroslav Lazanski je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da će novi avioni omogućiti da srpski piloti drže korak sa savremenom avijacijom.

Ukazao je i na značaj "er polisinga" kao sprečavanja bilo kakvih prikrivenih ambicija nekih susednih zemalja. Rekao je da ti avioni nisu za rat protiv nekog velikog neprijatelja već za ono što Srbiji treba.

Ističe da je remontni zavod u Belorusiji, u kojem se sada nalaze četiri aviona, jedan od dva najbolja na prostoru bivšeg SSSR i da je specijalizovan za "migove 29". Takođe, napominje da su avioni iz Belorusije u odličnom stanju.

- Belorusija je u SSSR bila ono što je Slovenija bila u Jugoslaviji - rekao je Lazanski precizirajući da misli na oblast precizne mehanike.

Smatra da je beloruska avijacija veoma sposobna i da je Srbija izabrala najbolje od onoga što joj je ponuđeno. Dodaje da je reč o četiri aviona koji su najbolji za naše uslove i da će oni biti dovedeni na standard 10 "migova 29" koji su u Srbiji.

Miroslav Lazanski kaže da će biti odrađene prva i druga faza modernizacije a da će tek posle treće faze avioni biti dovedeni na nivo četiri plus.

Očekuje da će Srbija do kraja godine imati punu eskadrilu od 14 aviona.

Na pitanje da li će sedište vojne avijacije biti u Nišu, Lazanski je rekao da to neće biti slučaj već da je ministarka Zorana Mihajlović najavila da će sedište "Aerodroma Srbije" biti u tom gradu.

Kaže da je niški aerodrom mešani vojno-civilni, i da je na njemu smešten deo kapaciteta 98. brigade iz Lađevaca.

Međutim, dodaje da je plan da se tamo izgradi veliki vojni hangar za smeštaj aviona i helikoptera, ali ponavlja da će Batajnica i dalje biti centar za vojnu avijaciju.

Kako kaže, Vojska Srbije je sačuvala sva tri segmenta avijacije i to je najvažnije. Poredeći situaciju u regionu, rekao se da Hrvati nemaju avijaciju kao Srbija, da Bugarska ima manje operativno sposobnih aviona, da Rumuni imaju 16 aviona F-16, a da Mađari imaju 12 veoma dobrih "gripena" a svi drugi imaju znatno manje.

Ističe važnost broja sati naleta za pilote, što zavisi i od vojnog budžeta koji je povećan za 35 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kako kaže, to govori da država ulaže u vojsku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gadafi

pre 5 godina

I čemu služe ti migovi? Raja će biti sita i zaposlena zahvaljujući mitovima? Od koga nas brane ili bolje da pitam, koga ćemo da napadamo?

Saradžogla

pre 5 godina

Da teramo inat Hrvatskoj?Utataaaa ... Utataaaaaaa! A što zbog loših pruga nam ispadaju vagoni to nikem ništa?I to cisterne sa izuzetno otrovnom materijom? Srećom što su to cisterne od čelika sa duplim ventilima koje znalaz može da otvori? DA PONOVIM ... Cisterne vagone znalac može da otvori oba ventila o onda jao si ga narodu iz okoline.Valjda kada se opremimo sa brojnim borbenim avionima,helikpterima i tenkovima doći će i na red železnica?Inače 80% mašinovođa ako nije više nije sposobno da voze sadašnje vozove a kamoli ,,brze,,!Umor,nesanica,loša organizacija rada,polupismeni rukovodioci - članovi!

Marko

pre 5 godina

Jadni jadnici koga ćete ubijati tim avionima da ih toliko spominjete, valjda sami sebe. Đabe vam sva tehnika, srčanost čini čuda a vi to nemate. Što više aviona to manje pameti. Držite se male smrdije, velika vas je popela na traktore i potjerala-uputila u Bg, hvala dragom bogu. Ispali po kozna koji put budale, ha, ha, ha. Urednik, objavi ak imaš muda!!!!

Miloje

pre 5 godina

Lazanski uporedjuje Srbiju sa Madjarskom, Rumunijom I Bugarskom sa kojima imamo odlicne odnose, da ne kazem izvanredne. Treba se paziti svih bivsih sunarodnika I sa njima porediti.

Jelacic

pre 5 godina

Imali ste VI Cetnici I 1995 avione dok hrvatska nije imala ni jednoga PA opet ni jedan nije poletio ka kninu samo se zvuk traktora cuo nadaleko

VLADO

pre 5 godina

jebo vam lazanski mater,on je prodana dusa za cetnika vucica kao svi rusofili. sve ce vam se obiti o glavi kad tad kao bivsem istocnom bloku.

Laži j dno bolesnika i genetsk

pre 5 godina

Hrvatska je u NATO paktu i Hrvatima možemo da duvamo. Da njima bacimo jednu bombu Hrvati i njihovi saveznici vratili bi nas u kameno doba.

cico

pre 5 godina

mene zanima koliko su stari ti "novi" avioni i koliko če koštati remont

ludi milojko

pre 5 godina

a ako hrvati kupe 24 miga od madjara ko kako onda mi ima da imamo njaacu avijaciju, Lazanski u zadnje vrem pocinje da se gubi....

Baki

pre 5 godina

Aman više dosadni ste ok razumem i lepo je to sto se jača avijacija ali bre šta se podnosite više pa ne razumem ljude koji slušaju uopšte ovakve ljude sve smo ki najbolji sve najaci sve naj naj a pas nema za šta da nas ujede

dikan

pre 5 godina

Koje gluposti prica ovaj Lažanski. Pa sve zemlje u okruzenju izuzev BiH su u NATO-u. Jel to Srbija ima bolju avijaciju od NATO-a. Haj Lažanski ne pricaj budalastine.

mm

pre 5 godina

Da li je realno da nabavimo u narednih godinu dve i nekoliko komada savremenijih varijanti miga, ili suhoj ?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija