• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.02.2019

23:59

MILORAD DODIK BEZ DVOUMLJENJA: Odvojićemo se od BIH ako se promeni ime REPUBLIKE SRPSKE

Politika

MILORAD DODIK BEZ DVOUMLJENJA: Odvojićemo se od BIH ako se promeni ime REPUBLIKE SRPSKE

Podeli vest

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da će Republika Srpska sprovesti referendum i odvojiti se od BiH, ukoliko inicijativa SDA za promenu imena dođe u Ustavni sud BiH

- Ako inicijativa dođe pred Ustavni sud mi smo se složili, i vlast i opozicija i rekli smo da ćemo preduzeti mere o utvrđivanju našeg statusa. Da ne bi bilo dileme šta bi to bilo, mi ćemo preduzeti mere, sprovesti referendum i odvojiti se od BiH - rekao je Dodik za RTS.

On je kazao da bi u tom slučaju bilo napada sa Zapada, ali da postoje zemlje koji bi to podržale.

"Izračunali smo najmanje 10 zemalja koje bi podržale naš status", rekao je Dodik i dodao da ako traže da se nešto doda u naziv Republike Srpske, samo se može dodati termin "Zapadna Srbija".

Kako je rekao, razgovarati sa SAD ne znači prihvatiti njihove politike.

"Ja sam veoma jasno ogovorio Izetbegoviću vezano za inicijativu da bude izvršena promena naziva Republike Srpske. Možemo mi, ako već traže da se nešto doda, dodati Republika Srpska - Zapadna Srbija, jer je to nešto što bi ljudi u Srpskoj prihvatili", rekao je Dodik.

Govoreći o saradnji sa Srbijom, Dodik je rekao da poštuje stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji razume situaciju u BiH i koji ističe da poštuje integritet i celovitost BiH i sve što dogovore dva entiteta i tri naroda.

On je rekao, govoreći o formiranju Saveta ministara, da su i Srbi i Hrvati izabrali svoje predstavnike, da je Republika Srpska odavno formirala vlast, da su Hrvati izabrali svoje predstavnike, ali da se bošnjačka strana ne konsoliduje.

"Uopšte nisam bez razmišljanja da se to namerno čini kako bi se sačuvala postojeća struktura na nivou Saveta ministara. Međutim, oni moraju da znaju da u ovakvoj konstalaciji neće raditi Parlament, Dom naroda, ni Predsedništvo i da rizikuju da blokiraju čitavu zemlju", rekao je Dodik.

Govoreći o Ustavu Republike Srpske, čija će 27. godišnjica biti svečano obeležena u četvrtak - 28. februara u Beogradu, Dodik kaže da bi Ustav trebalo da bude ojačan, jer su u njega intervenisali visoki predstavnici koji je zapravo trebalo da sprovode Dejtonski sporazum, a ne da menjaju jedan međunarodni ugovor prilagođavajući ga nekim drugim koncepcijama. 

 

PAO DOGOVOR! OVO JE TRASA AUTO-PUTA SARAJEVO-BEOGRAD: Od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, Tuzle...




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
karamba

pre 5 godina

Puna podrska bratu Miloradu, Srbine na pravom si putu!

Lala iz Banata

pre 5 godina

Nek se promeni...U ZAPADNA SRBIJA...!!

miroslav moric

pre 5 godina

odvojit ces predsednice bukvu od hrasta jelovine bora smrece itd.

Saradžogla

pre 5 godina

Vi srbi u Republici Srpskoj činite tamo tako da vam bude dobro.Da ne iritirate belosvetsku mangupariju koja očas može da vam pomrsi konce.SREĆOM ŠTO NEMATE NAFTU tako da amer valjda neće da stavi šapu?Ono što mi srbi iz Srbije vam poručujemo da vam ne pada na pamet o nekoj zajedničkoj državi gde bi ste vrlo brzo marifetlucima preuzeli sve.Već sada kao izbeglice u Srbiji grabite rukovodeća mesta na opšte naše nezadovoljstvo.Od vašeg gavrila čeke sa nadimkom princip smo strahovito postradali.Došli ste sa Titom i ustašama dezerterima sa ruskog fronta i ojadili ste nas otimačinama i ubistvima!Danas moramo da vam gradimo stotine i stotine stanova dok ja,na primer,odvajam dinar po dinar da kupim cement i popravim ono što je staro.U mojoj beogradskoj firmi nikada nisam bio na spisku za stan dok vi iz Bosne dođete i ne sastavite dva petka rada već ste na spisku i stan dobijete!

banjaluka

pre 5 godina

Ovaj DODIK laze i samo ga vi u Beogradu jos slusate.Svaki dan obecava referendume,ali sada je u Sarajevu i tamo mora da slusa i radi sta mu naredi Izetbegovic! Gdje je zastava R.Srpske?Lopov i lupez zamajava Beogradjane.U Banjaluci se vozi u blindiranim kolima!Covjek koga mrzi svaki posten covjek.Ubija svoj narod,tjera na zapad,sa puskama tjeraju narod iz crkve.I takav vam je gost u informeru?Sram vas bilo.Dabogda ga vi dobili za vodju!

Kica

pre 5 godina

Oces u supku smrad niste nikada uspeli necete ni danas Srpska zverska je entitet I tako ce I ostati a druga stvar ko ce vas priznati moj govnaru srbija rusija kina juzna koreja I Maduro venecuela

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija