• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

03.03.2019

09:25

AMERIKA MORA DA RAZJASNI SVOJ STAV O KiM! Drecun upozorava da je pozicija SAD ključna u rešavanju kosovske krize!

Politika

AMERIKA MORA DA RAZJASNI SVOJ STAV O KiM! Drecun upozorava da je pozicija SAD ključna u rešavanju kosovske krize!

Podeli vest

Pozicija Rusije i Kine, kao i Velike Britanije i Nemačke o Kosovu potpuno je jasna i nedvosmislena, ali je neophodno i da SAD potpuno razjasne svoj stav, kaže za RTS predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun

Milovan Drecun je rekao da je pozicija SAD po pitanju Kosova od ključnog značaja – da li žele kompromisno rešenje ili će se nastaviti pritisci da Beograd prizna samoproglašenu državu Kosovo.

- Na prvi pogled je sve jasno ali se zapravo stvara konfuzija u javnosti i vrši se pritisak na vlasti u Beogradu dok Albanci igraju političku igru na relaciji Haradinaj-Tači sa ciljem da se dijalog odloži - rekao je Drecun.

Dodaje da Ramuš Haradinaj već dugo preti nasiljem, i da su pretnje usmerene na to da do dijaloga ne dođe i da za to bude optužen Beograd.

- Ovo je samo jedna u nizu pretnji koje već dugo traju od stvaranja takozvane vojske Kosova, pokušaja uspostavljanje kontrole nad Trepčom i Gazivodama... Opsesija je Prištine da uspostavi punu kontrolu nad severom Kosova, što srpski narod neće prihvatiti. Priština bi mogla da realizuje te ciljeve isključivo nasiljem i dovršavanjem etničkog čišćenja, odnosno proterivanjem srpskog stanovništva sa severa - kaže Drecun. 

Albanci za to imaju resurse, na šta je upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je, prema rečima Drecuna, Kfor taj koji bi to trebalo da spreči.

- Imate upozorenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je verovatno raspolažući određenim informacijama nedavno i upozorio da KBS ne mogu da borave na severu Kosova bez odobrenja komandanta Kfora. Zbog toga i SAD u ovom prelomnom trenutku za i oko Kosova treba da razjasne svoju poziciju i to je od ključnog značaja za ponašanje Prištine - smatra Drecun.

Da dijalog bude nastavljen neophodno je, ističe, da Priština ukine takse.

- Moraju da se ukinu takse i to je formalni uslov da se dijalog nastavi. Mora da se otvoreno do kraja definiše politika Vašingtona. Mislim da je to ključ svega. S druge strane imamo vrlo jasnu poziciju Kine, Rusije i drugih zemalja. Imamo poziciju Velike Britanije i Nemačke koja je vrlo jasna ali stav SAD je najvažniji - rekao je Drecun.

Komentarisao je i to što još nema optužnica za ratne zločine OVK iako su neka salušanja završena.

- Očekujemo da specijalizovano tužilaštvo donese odluku da li će optužnice biti uopšte podignute. Naravno intersovanje specijalizovvanog tužilaštva je i Hašim Tači i cela ta drenička kriminalna grupa ali jeste i klan Ramuša Haradinaja koji po komandnoj odgovronosti ne može da bude ni siguran ni miran da se neće naći na optužnici ako budu podignute - kaže Drecun.

Pozicija SAD mora pre svega da bude razjašnjena nama jer ovako ponašanje Albanaca je rezultat toga što je pozicija SAD izgleda prikrivena u nekom delu i ne možemo da znamo o čemu sve razgovaraju američke diplomate sa Albancima u Prištini, zaključio je gostujući u Dnevniku RTS Milovan Drecun.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maja

pre 5 godina

Po svemu sudeći Albanci i dalje imaju jaku američku podršku,jer da je nemaju ne bi ni uvodili takse.Hoće da nas nateraju na priznanje,ali to se neće desiti!

minja03

pre 5 godina

Činjenica je da nas Amerik NE VOLI,ali ne shvata što ovoliko podržava Šiptare samo im čini medveđu uslugu.

Uros

pre 5 godina

Ameika je sa Albancima napravila dil veoma davno, na stetu i protiv Srbije .

Nikoletka

pre 5 godina

Bas tako,Amerika mora biti precizna i jasna u svojim upucenim porukama Pristini.Dvosmislen jezik koji plasira je nedovoljno autentican i jak da bi Pristina poslusala

Dane

pre 5 godina

Amerika treba da bude otvorena u svom stavu prema pitanju Kosova a ne da igra dvostruku igru.

Peki

pre 5 godina

Amerika mora da izvrsi pritisak na Pristinu da se ukinu takse na Srpsku robu,kasnije moze sve ostalo da dodje na dnevni red.

slađa

pre 5 godina

SAD bi trebalo da budu na strani mira u regionu Zapadnog Balkana, a to znači na strani Srbije, nastavka dijaloga i iznalaženja kompromisnog rešenja.

Milan

pre 5 godina

Amerima nije za verovati..oni čas ovako ,čas onako..

Miki

pre 5 godina

Haradinaj i Taci su pod optuzbom za ratne zlocine i treba da odgovaraju, Amerika unosi konfuziju u resavanje pitanja Kosova, sto Taci i Haradinaj koriste da igraju svoju igru, bez Amerike nema resenja kosovskog pitanja, samo politika Amerike izaziva strah , da Albanci ne krenu na sever i pokusaju etnicko ciscenje.

Ivica

pre 5 godina

Mislim da je krajnje vreme da SAD više razjasni gde stoji. Priština misli da može svima da diktira, to mora da se zaustavi.

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Haradinaj preti u prazno!Ako Amerikanci ne lazu, oni prete da povuku ili smanje intenzitet svojih jedinica na Kosovu!Albanci hoce na crtu ako dodje do promene granice! Koje granice!? E, onda su nasi!

Marko

pre 5 godina

Ali SAD ne pomaže konkretno već samo koristi situaciju.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Време би било да се САД -е одлуче да стану на страни Србије и међународног права.

Marija

pre 5 godina

Amerikanci su ni tamo ni ovamo, malo prijateljski naklonjeni malo vise nisu, prema Srbiji!

Violeta

pre 5 godina

Nadam se da ce neko konacno uspeti da Pristinu dozove pameti!

Ana

pre 5 godina

Amerika treba da izvrsi veci pritisak na Pristinu.

milos

pre 5 godina

Ameriku ne mozemo uhvatiti ni za glavu ni za rep.

Na lečenje

pre 5 godina

Evo sad će, samo tetki da odnesu lek.- More marš. Marš. Amerika je rekla šta je imala 99 a vi što imate halucinacije vaša stvar. Što se ne lečite?

Tifani Rok

pre 5 godina

Stav SAD o Kosovu je od ključnog značaja!

Sofija Kovacevic

pre 5 godina

Svima je jasno da nisu sami u ovome,Amerika stoji iza svega

Mašnica

pre 5 godina

SAD bi mogla da izvrši pritisak kako bi Priština ukinula takse.

SS

pre 5 godina

Ajoj Drcune pa ne budi naivan,njihov stav je poznat,ajde da kažemo od 1990.Šta očekuješ,rupu u saksiji.

nikola

pre 5 godina

Amerika igra svoje politicke igrice na Kosovu.

Kojadin

pre 5 godina

Prištinski političari samo sviraju kako im Amerika naredi.

Nikola

pre 5 godina

SAD treba što pre da daju konačnu odluku da li zaista žele da se ukinu takse, jer Priština postaje sve gora u svojim provokacijama.

Nk

pre 5 godina

Amerika treba da se pokaze na delima a ne samo na recima

Ognjen

pre 5 godina

SAD bi mogle da promene svoj kurs i u interesu Srbije, jer ne mogu da se prave bas toliko " coravi i gluvi " , na sve i jedno krsenje medjunarodnih sporazuma, od strane Pristine u pregovorima sa Beogradom .

Iki

pre 5 godina

Америка је све и закувала,сада нек обузда своје љубимце!

Anastasia

pre 5 godina

Mislim da je Amerika odavno rekla,svoj stav sto se KIM tice.Jasno nam je odavno,da podrzavaju Albanske Zlocince.Srbija tu ne moze nista da promeni.Previse smo mali,da bi mogli da se suprotstavimo ,velikoj sili kao sto je Amerika.Zato se moramo boriti da sacuvamo mir.Bezbednost naseg naroda je na prvom mestu.

srecko

pre 5 godina

Sve aktivnosti Siptara je uvod u nove sukobe, tome doprinosi i pokusaj spasavanja Rame.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija