• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.03.2019

14:57

ÐURIĆ: Priština doterala cara do duvara!

Politika

ÐURIĆ: Priština doterala cara do duvara!

Podeli vest

Priština je doterala cara do duvara, što je nateralo predstavnike srpske zajednice na Kosovu i Metohiji da razmišljaju o izlasku iz privremenih institucija, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić


- Činjenica da su o toj nameri obavestili predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drzavno rukovodstvo, te da će se odluka doneti nakon mesec i po, i susreta i razgovora koje će predsednik Srbije imati sa svetskim liderima, pokazuje jedinstvo koje postoji i poverenje koje imaju u svoju državu i ljude koji je vode - rekao je Ðurić u intervjuu za Radio Beograd.

On je ukazao da su pritisci iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec eskalirali, da bi došlo do toga da srpska roba ne može stići do enklava na KiM, da specijalne policijske jedinice upadaju kad im padne na pamet, hapse i vrše pristisak čak i na severu KiM... da legitimni srpski predstavnici budu zamenjeni, kao u slučaju imenovanja tzv. nove ministarke poljoprivrede ljudima koji ne predstavljaju srpsku zajednicu.

- Dakle, na sceni je izvrgavanje ruglu srpskih interesa i ugrožavanje bezbednosti i ekonomske perspektive - naveo je Ðurić.

Ðurić je dodao da su politički predstavnici Srba zbog takvog nedemokratskog, anticivilizacijskog ponašanja Prištine, tražili podršku da napuste privremene institucije, ali d aje naša molba bila da, s obzirom na moguće dalekosežne posledice, sa odlukom sačekaju neko vreme.

- Da pokušamo da vidimo šta još ko može iz međunarodne zajednice da u relativno kratkom vremenskom periodu preduzme da bi Prištinu privoleli da prekine sa anticivilizacijskim taksama i sa neverovatno neodgovornim pokušajima bezbednosne destabilizacije - objasnio je Ðurić.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Našim ljudima strahovito mnogo značilo da čuju od predsednika Vučića da Srbija u bezbednosnom smislu stoji uz njih i to ne samo na severu KiM već i u svakoj našoj sredini, preneo je Ðurić utiske sa nedavnog sastanka u Beogradu.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa pojačanim pritiskom na Prištinu da ukine nelegalne takse na robu iz centralne Srbije, a pre svih iz SAD, pa čak i pominjanje zatvaranja baze "Bondstil", Ðurić kaže da je pojačani pritisak i EU i SAD dobar, ali da ćemo pravu meru i učinak moći da procenimo tek onoga momenta kada takse budu ukinute.

- Reči su dobre, dela su još bolja - ocenio je Ðurić i istakao da postoji niz mera i predviđenih sankcija za one koji ne poštuju CEFTA sporazum, i sankcija koje može da primeni EU, ali da se ništa od toga ne primenjuje.

On kaže i da ne veruje da Albanci odluku da takse zadrže donose bez svesti o tome kakav je stav vodećih međunarodnih i političkih i bezbednosnih struktura.

Ðurić situaciju objašnjava i time da je među političkim strukturama u Prištini jagma vezana za to ko će prema Srbiji i Srbima na KiM da zauzme tvrđi stav.

- I oni se bukvalno takmiče za glasove na taj način što iznose svakoga dana sve oštrije stavove, uvrede i zalažu se za sve veće pritiske prema Srbiji - ocenio je.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Do toga je moglo da dođe, nastavlja Ðurih, zbog toga što se u onom zapadnom delu koji je imao dominantan uticaj na KiM, nije u dovoljnoj meri želelo ili nije dovoljno obraćala pažnja na to da se politička stabilnost i budućnost ne mogu graditi na konstantnom forsiranju konflikta sa Beogradom i sa Srbima.

- Mi smo radili nešto sasvim suprotno - istakao je Ðurić.

Kako kaže, i predsednik Vučić i srpsko rukovodstsvo sve vreme su javno i nedvosmisleno govorili o potrebi da se na ovim prostorima uspostavi normalan odnos između Srba i Albanaca i ide ka postizanju kompromisa i stvaranju trajnog mira, što bi bilo u interesu, ne samo sadašnje, nego i budućih generacija.

Govoreći o onome šta se radi u vezi rešavanja pitanja KiM, Ðurić podvlači da predsednik Vučić posvećuje ogromnu količinu vremena i energije i ozbiljnim radom sticanog političkog kredibiliteta u međunarodnoj zajednici da zaštiti ostvarivanje srpskih interesa na KiM.

- I rekao bih da to čini sa značajnim uspesima u veoma složenim i sve složenijim okolnostima - rekao je Ðurić i dodao da to potkrepljuju i činjenice koje pokazuju koliko je u prethodnih nekoliko godina država priznalo, a koliko povuklo priznanje takozvane nezavisnosti, kao i da je sprecen juriš Prištine na međunarodne organizacije.

- Aktivnosti predsednika Srbije Vučića i vlade dovele su do toga da se danas o svemu ponovo razgovara i sa tim treba nastaviti, tim pre što danas imamo više argumenata nego ikada ranije - ukazao je Ðurić.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Kako kaže direktor Kancelarije za KiM, imenovanje takozvanog ministra poljoprivrede od strane Ramuša Haradinaja sunovrat je same ideje o saradnji sa Srbima na KiM i da osoba koja je imenovana ne predstavlja apsolutno većinsko opredeljenje Srba na KiM, koji su sa više od 90 odsto glasova za jedinstvenu državnu politiku okupljenu oko Srpske liste.

Ðurić je poručio i da onaj ko ne zastupa državne i nacionalne interese na KiM, "već privatne interese komandanata terorističke OVK, imaće uvek zatvorena i zamandaljena vrata i u Beogradu i na svakom drugom mestu".

O navodnom prijavljivanju Srba u tzv. kosovsku vojsku, Ðurić tvrdi da su čiste neistine da je reč o 40 ljudi, već da je taj broj ispod dvocifrenog, a ukazuje i da je više desetina Srba napustilo kosovske bezbednosne službe čim je počela da se pominje transformacija u nekakvu vojsku.

Ðurić je istakao da je naša pozicija da želimo normalne i dobre odnose sa Albancima, bolju budućnost i za jedne i za druge i da verujemo da se u bolju budućnost može doći kroz razgovore i postizanje komprimisa, ali ukazuje da smo svetlosnih godina udaljeni od rešenja pitanja KiM.

- Trenutno niti razgovaramo niti pregovaramo zato što oni imaju te anticivlizacijske takse. Dok tih razgovora nema i rešenja nema na vidiku - ističe Ðurić.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa namerom Prištine da pod svoju kontrolu stavi Kombinat "Trepča" u severnom delu, Ðurić je rekao da to što Priština trenutno radi nema bilo kakve veze ni sa pravom, ni domaćim ni međunarodnim, niti ima veze sa ekonomskom logikom.

Kombinat Trepča sever je ekonomski uspešan, profitabilan, hrani 2.400 porodica, koji proizvodi iz godine u godinu rekordne količcine olova i cinka i to što proizvede proda na svetskom tržištu, a funkcioniše i posluje bez značajnijih subvencija, samoodrživ je i kičma je ekonomskog opstanka našeg naroda na KiM, ukazao je on.

Priština nije u stanju da uspešno posluje kombinatom Trepča koji je pod njihovom kontrolom i on je neprofitabilan, kaže Ðurić.

- Oni bi sada hteli da zgrabe Trepču sever. Da je anektiraju i nasilno i protivpravno pripoje ''svojoj'' Trepči - odnosno Trepči A - kazao je i objasnio da postoje dve Trepče, Trepča sever i Trepča jug, po Unmikovoj registarciji koji je, kada je došao na teritoriju KiM, to registrovao kao dva različita subjekta.

Foto: Tanjug

Dodaje i da je Trepča sever registrovana i u našem sistemu te da smatramo, kao država Srbija da je Trepča AD na celokupnoj teritoriji KiM naša, dok su Albanci u Prištini 2016. godine u oktobru usvojili zakon kojim su proglasili da je Trepča njihova.

Podseća da je Vlada Srbije taj zakon stavila van snage i smatra ga ništavim, ali upozorava da smo u neposrednoj opasnosti da separatističke vlasti u Prištini pokušaju da primene taj svoj nelegalni zakon.

Ðurić navodi da na tako nešto radnici Trepče sever neće pristati i da će braniti svoja radna mesta, preduzeće i ostanak na tim područjima, a kako je dodao, podrška države Srbije neće izostati.

O pretnjama ujedinjenja Mitrovice Ðurić prvo naglašava da nije reč ni okakvom ujedinjenju već da se radi o nastojanjima Albanaca da izvrše aneksiju.

- Naravno da taj scenario ne može da prođe. Kosovska Mitrovica je tvrđava srpske želje za opstankom, ravnopravnošću, demokratijom i slobodom i niko tamo neće dozvoliti da Srbi sa tog dela KiM budu proterani - podvukao je Ðurić.

Cilj je, kaže on, nasilno pripajanje severne Kosovske Mitrovice i stavljanja tog dela, jedinog preostalog multietničkog dela grada Kosovska Mitrovica pod kontrolu i suštinski isterivanja Srba na isti način na koji je to učinjeno iz južnog dela grada, ali i na isti način na koji je to učinjeno u Prištini gde je do 1999. živelo gotovo 50.000 Srba, a danas živi nekoliko desetina, ili Prizrenu gde je živelo 12.000, a sada 70 ili Peći gde je živelo 20.000, a danas šestoro do osmoro Srba.

On podvlači da se na terenu stalno radi, da Kancelarija sprovodi 149 projekta podrške i pomoći srpskom narodu na KiM, da stižu i novi brojni projekti i da se čini sve da Srbi u južnoj pokrajini budu u što boljoj ekonomskoj situaciji kako bi ostali i opstali uz podršku svoje države Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Marko Đurić je sve objasnio. Država Srbija je uz svoj narod na KiM i boriće se čak i u ovim pogoršanim okolnostima zbog neodgovornog i pretećeg ponašanja prištinskih vlasti. Trepča se mora staviti u poseban fokus. Ona znači život za srpsku zajednicu.

Maja

pre 5 godina

Znacajno je da se pojača saradnja svih bezbednosnih struktura.

Vesna

pre 5 godina

Priština ne odustaje od maltretiranja Srba na Kosovu!

Mašnica

pre 5 godina

Srbija neće ostaviti na cedilu svoje građane na KiM.

Nale

pre 5 godina

Ne ukidanje taksi moze dovesti do destabilizacije u celom regionu.

Miki

pre 5 godina

Ocigledno je da im je to jedan od ciljeva, kako bi posle rekli da Srbi ne postuju Briselski sporazum.

Sanja

pre 5 godina

Presli su sve granice pristojnog i normalnog ponasanja!

Nenad

pre 5 godina

Ponasanje i pritisci Pristine prosto su nedopustivi i neizdrzljivi.

Rade

pre 5 godina

Pristina je preterala sa vredjanjem I izazivanjem!

Ljilja

pre 5 godina

Tako je Marko!Srbija ce uvek biti uz svoj narod na KIM.

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Boze, samo spasi nas narod i decu na Kosovu!Niko nije zasluzio da zivi u svakodnevnom strahu!

Nikola

pre 5 godina

Posle će Haradinaju đavo biti kriv kada Srbija zauzme Prištinu i Prizren.

Nadan

pre 5 godina

Pristina se direktno ruga u lice medjunarodnoj zajednici .

Nebot

pre 5 godina

Mozda Albanci jesu doterali cara do duvara, ali taj car - odnosno Srbija - im u tome svojim kratkovidim stavovima i nepostojecom politikom vec decenijama zdusno pomaze. Sad jedino moze da se nada da je jos nece i skinuti golu, pa prosetati, kao onomad ovog lika po Kosovu!

Nidza

pre 5 godina

Prištinske vlasti su dugo igrale prljavu igru, sad će morati da počnu da poštuju i tuđa pravila.

Iki

pre 5 godina

Никоме није до зоре горела,па неће ни њима!

mihajlo

pre 5 godina

Izgleda da neko veliki, možda Amerika stoji iza pregovora, i da do pregovora neće ni doći, jer su se albanci mnogo osokolili, kada tako tvrdi i istrajni u svojoj nameri da je celovita teritorija Kosova njihova!!

Tresimesi1

pre 5 godina

Svima je jasno da Priština čitaj.Amerika,Nemačka i druge zemlje koje ih podržavaju,ne žele da se rešenje nađe na stolu, a da to i Srbima odgovara.Tim gestom pokazuju da podstrekuju nešto što se nikome neće dopasti.Sukob.

Olja

pre 5 godina

I to svi vide, a niko nista ne cini od vecih svetskih sila.

Jana

pre 5 godina

Ne znamo dokle može taj šraf da se zavrće,ali su granice odavno pređene!

Esma

pre 5 godina

Pristina da moze da se ponasa losije od ovoga ponasala bi se .Srbija ce nastaviti da stiti svoj narod na KiM.

Darko

pre 5 godina

Haradinaj je jedan veliki zlocinac koji ugrozava stabilnost regiona, EU treba podhitno da reaguje na njegova poteze i izjave.

Maja

pre 5 godina

Siptari ne odustaju od maltretiranja naseg naroda.

Ana

pre 5 godina

Morace oni da prekinu ovo sto rade i da krenu sa dijalogom

Neko

pre 5 godina

Priština svaki dan sprovodi sve veće napade i provokacije nad srpskim narodom i vlašću, pokušavajući da ih navede na poteze koji neće doneti dobro ni jednoj ni drugoj strani.

Natasa

pre 5 godina

Džaba Šiptarima što su nasilni, ne plašimo ih se!

Marjan

pre 5 godina

Pristina non stop preteruje u svemu, a sad su bas doterali do duvara.

Nevena

pre 5 godina

U ovako teskoj situaciji bitno je da ostanemo jedinstveni i medjusobno pruzimo podrsku.

Tijana

pre 5 godina

Odavno je to tako i vreme je da se igra zavrsi.

dule

pre 5 godina

Priština ima za cilj da protera sve srbe sa KiM

Tina

pre 5 godina

Dokle vise sa maltretiranjem jadnog naroda na KIM.

Milena

pre 5 godina

Srbija ujedinjena moze prebroditi svaku prepreku.

Miki

pre 5 godina

Srbi ne mogu da rade sa albancima koji ne zele dijalog.

Maja

pre 5 godina

Sve aktivnosti Siptara je uvod u nove sukobe, tome doprinosi i pokusaj spasavanja Rame.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija