• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Pink.rs

05.03.2019

12:43

(VIDEO) LONČAR NA PINKU: Pitanje KiM mora da se reši, SA TIM KAMENOM NA LEĐIMA NE MOŽEMO NAPRED!

Politika

(VIDEO) LONČAR NA PINKU: Pitanje KiM mora da se reši, SA TIM KAMENOM NA LEĐIMA NE MOŽEMO NAPRED!

Podeli vest

Ukoliko predsednik Aleksandar Vučić ne reši pitanje Kosova i Metohije, ne znam kakva nam je perspektiva, jer sa tim „kamenom na leđima“ ne možemo da idemo napred, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar

 

- Nisam stručnjak za to, ali perspektiva nam nije sjajna. Sa tim kamenom na leđima, ne možemo da idemo napred, ne možemo da dovodimo investicije, podižemo plate, ne može da nam bude bolje stanje u ekonomiji. To je omča oko vrata koja steže - rekao je Lončar za TV Pink.

Zato to pitanje mora da se reši i da se stavi „ad akta“, dodao je on.

Lončar je rekao da je najvažnije da se ulaže u mir, jer bez mira sve što se radi na poboljšanju ekonomije i standarda građana neće imati nikakvog efekta.

- Ulažemo sve napore da stvorimo uslove da stručnjaci ovde ostanu. Vučić se svaki dan bori za to, da se što više novca izdvaja za zdravstvo. Prioritet su nam medicinske sestre i lekari, kako bi imao ko da nas leči - rekao je Lončar.

Zdravstvo Srbije je na 18. mestu u Evropi prema rang-listi Evropskog zdravstvenog sistema za 2018. godinu, a Lončar kaže da se stvari kreću na bolje, ali da je želja nadležnih da bude još bolje.

Primera radi, napomenuo je da 40 godina niko "nije pipnuo" Kličnici centar Srbije, gde se sada radi na obnovi i dogradnji.

- Cela Srbija čeka da to bude gotovo. Trebalo je odavno da bude završeno, a samo su se slikali pred kampanje, dok se ništa ozbiljno nije radilo - rekao je Lončar.

Najteže je, kaže, priznati da se neke stvari menjaju i da idu na bolje.

- Ne kaže niko da smo napravili idealan zdravstveni sistem. Ne možete da očekujete od ljudi koji se razbole da imaju pozitivno mišljenje, ali više ne idete kod lekara svakog meseca da vam prepiše lek, sada idete dva puta godišnje da vam prepise lek na šest meseci - primetio je ministar.

Lončar je istakao da su smanjene liste čekanja, da se svakog dana ažuriraju, kao i da je smanjena upotreba antibiotika.

Takođe, naveo da se ulagalo u novu opremu, da su nabavljeni "iks" nož, gama nož, akceleratori...

Izneo je podatak da je prošle godine zaposleno 4.000 zdravstvenih radnika i dato 1.509 specijalizacija, a da je ukupno, od 2014. godine zaposleno 12.000 zdravstvenih radnika i dato 7.135 specijalziacija.

- Oni će u narednih godinu - dve biti specijalisti. Godinama pre nas nisu davali specijalizacije, a specijalista ne može da se stvori za pet dana, već za pet godina, plus još dve tri godine da dobije iskustvo - rekao je Lončar.

On je ukazao da će se nastaviti za zapošljavanjem najboljih diplomaca i medicinskih sestara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srki

pre 5 godina

Све иде ка признању. Браво.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija