• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ B. BABIĆ

05.03.2019

21:21

(VIDEO) SA SRBIJOM NEMA ŠALE! POSTAJEMO VAZDUHOPLOVNA SILA: Stiže nam 16 helikoptera, u našu zemlju DOLAZE I SA ISTOKA I SA ZAPADA!

Politika

(VIDEO) SA SRBIJOM NEMA ŠALE! POSTAJEMO VAZDUHOPLOVNA SILA: Stiže nam 16 helikoptera, u našu zemlju DOLAZE I SA ISTOKA I SA ZAPADA!

Podeli vest

Za Vojsku Srbije kupljeno pet, a za policiju četiri 'erbasa' H145M. Iz Rusije stižu još tri transportna Mi17 i četiri borbena helikoptera Mi35, koji su na Zapadu poznati kao 'đavolje kočije'!

Srbija posle nabavke 'migova 29' iz Rusije i Belorusije ubrzano jača i svoju helikoptersku eskadrilu nabavkom 16 novih helikoptera i tako postaje ozbiljna vazduhoplovna sila.

Kako nam je potvrđeno, već je kupljeno devet 'Erbasovih' helikoptera H145M, pet za vojsku i četiri za policiju. Te letelice biće nam isporučene do kraja ove godine. Istovremeno, iz Rusije nam stižu još tri transportna Mi17 i četiri borbena Mi35, koji su zbog svoje razorne moći na Zapadu poznati kao 'đavolje kočije'!

I na Istok i na Zapad...

Foto: Informer DN

Vlade Radulović

Kupovina helikoptera istočne i zapadne proizvodnje potvrda je da naše oružane snage svoje partnere traže na obe strane
Vlade Radulović, analitičar

Takođe, Srbija sa zapadnim partnerima pregovara i o nabavci borbenih helikoptera tipa 'super puma H215', koje poseduju najmoćnije evropske vojske.

Strah i trepet u vazduhu

I dok niko od državnih zvaničnika nije juče želeo zvanično da komentariše naša saznanja, iz Ministarstva odbrane su nam kratko potvrdili da su pojedini dogovori već sklopljeni i da se uskoro očekuje primopredaja naručenih letelica.

- U toku je realizacija projekta nabavke pet helikoptera H145M. Zaključeni su i ugovori o nabavci četiri borbena helikoptera Mi35 M i tri transportna helikoptera Mi17 - rekli su nam juče u ministarstvu.

Naš izvor iz državnog vrha upućen u čitav proces nabavke modernih helikoptera kaže da će Srbija uskoro moći da se pohvali izuzetno moćnom i multifunkcionalnom helikopterskom eskadrilom.

Vučić: Nikad veća ulaganja

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je sa predstavnicima 'Erbasa' razgovarao o nabavci 12 helikoptera.
- Kupujemo 12 helikoptera, i to devet H145 i tri 'super pume' H215. Ovih devet stižu do kraja godine. To je ukupno oko 175 miliona evra, što su ogromna ulaganja. Sve što nismo imali nikada imaćemo u skoroj budućnosti - rekao je Vučić.

- 'Erbasov' helikopter H145M jedan je od najsavremenijih u svojoj klasi i veoma je rasprostranjen u svetu, koristi ga i američka vojska.

Od pet 'erbasova' namenjenih za vojsku tri će biti naoružana, a dva će se koristiti za traganje i spasavanje. Pored dva člana posade, u njega može da stane još devet vojnika i na sebi može da ima raketno i mitraljesko naoružanje. O ruskim 'đavoljim kočijama' ne vredi trošiti reči, jer pored vatrene podrške trupama na zemlji, mogu da služe i za specijalni desant, za transport naoružanja i opreme ili evakuaciju ranjenika s linije fronta. Takvi jurišni borbeni helikopteri su nam baš nedostajali... - objašnjava sagovornik Informera i dodaje da je u opticaju i nabavka tri srednja transportna helikoptera 'super puma' H-215 za potrebe Helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Foto: AP Foto

Činjenice

H145M
* Laki višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima
* Jedna od najsavremenijih letelica u svojoj klasi
* Pored dvočlane posade, može da preveze još devet naoružanih vojnika
* Može da nosi raketno i mitraljesko naoružanje
* Idealan za prevoz specijalnih snaga i vatrenu podršku desantu

Urednik portala 'Tango siks' Petar Vojinović ocenjuje da je nabavka helikoptera jako dobra vest za vojsku i policiju.

- 'Erbasovi' helikopteri za vojsku biće naoružani našim nevođenim naoružanjem, jednocevnim mitraljezom 12,7 milimetara i nevođenim raketnim zrnima kalibra 80 milimetara. Uprkos ovom naoružanju, ovaj tip helikoptera služi više za podršku nego što se od njega očekuje aktivnija uloga na nekom potencijalnom bojištu. Za te potrebe, kao čisto borbeni helikopter, naručen je Mi35. Trenutno je u RV i PVO operativan jako mali broj transportnih helikoptera Mi8 i Mi17 i nabavka dodatnih Mi17 je prioritet. Kapaciteti vertikalnog transporta su veoma bitni za svaku vojsku i sigurno je dugoročni cilj da se nastavi sa nabavkama ovakvih, najverovatnije ruskih transportnih helikoptera - objašnjava Vojinović.

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe da je nabavka navedenih helikoptera od velikog značaja za jačanje te komponente našeg vazduhoplovstva.

Foto: Informer DN

Činjenice

Mi35
* Najrasprostranjeniji borbeni helikopter u svetu
* Trenutno ga upotrebljava čak 58 država, a koristilo ga je još 12
* U istoriji je učestvovao u najviše sukoba, korišćen je u preko 30 ratova
* U Srbiji ga zovu "đavolje kočije"
* Dva ovakva helikoptera koristio JSO u antiterorističkoj operaciji na Kosovu

 

Sada obuka kadrova

 

- Diverzifikacija u naoružanju, odnosno kupovina helikoptera istočne i zapadne proizvodnje potvrda je da naše oružane snage svoje partnere traže na obe strane, te da je naša vojska sposobna da izvršava najsloženije borbene zadatke na najsavremenijim sredstvima - naglašava Radulović.

S njim je saglasan i vojni analitičar Aleksandar Radić, koji smatra da je 'modernizacija bila neophodna jer je životni vek tehnike u RV na izdisaju'.

- Sad je potrebno nastaviti sa nabavkama i sledeće prioritetno pitanje je prijem i obuka kadra. Za novu tehniku mora da se podmladi kadar. Potrebni su mladi piloti i tehničari - zaključuje Radić.

 

Činjenice

Mi17
* Srednji dvomotorni transportni helikopter
* Može biti naoružan
* Služi za taktički vazdušni transport ljudstva i materijala
* Za prevoženje helikopterskog desanta i vatrenu podršku
* Posadu čine tri člana, levi i desni pilot i mehaničar letač

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
gordana tarana

pre 5 godina

Na nebu "elikopteri a na zemlji sarplaninci pa udari baja ako smes?

Vera

pre 5 godina

Ako Srbija ko vazduhoplovna sila makne baz takse Republici Kosovu biće to jako dobro a inače uzalud bačene pare? Namesto da se daju za demografiju i više rađanja dece a to albancima nije ni potrebno kad imaju svaki po 5-10dece? Pa tu pomoći srpskoj sili naprosto nema.

Anti

pre 5 godina

Slovbenska plata tri puta verća od srpske Hrvatska plata duplo veća od srpske a Kolinda traži da bude najmanje 1000E i to šta pre da se uzme evro do 2022g....ljudi indu napred a Srbija od 91g stoji u mesto.

kokan

pre 5 godina

Bicemo sila.Kad dignemo glas u pregovorima,resavamo Kosovo bez vazduhoplovstva.

Mija

pre 5 godina

Pohvaljujem rad Vlade Srbije,jer ulaze u prioritete.Ponosna sam sto ulazemo u bezbednost,i verujem da ce nasa Srbija biti bezbedna zemlja.Nije nam cilj da ratujemo,to svakako nam nije cilj.Pozitivno je sto jacamo nasu bezbednost.

Haha

pre 5 godina

I to ce da lete piloti sa platama 50-60hiljada dinara. Nije li sramota.

klara

pre 5 godina

I naše nebo treba da bude bezbedno i sigurno.Dobra vest za nas.

Ilija

pre 5 godina

U nasoj zemlji Srbiji vazduhoplovsto opremljeno na najvisem nivou.Bravo!!!

Didi

pre 5 godina

Sigurni smo u nasu vojsku ,narocito sto se itekako u poslednjih nekoliko godina ulagalo u istu

Sasa

pre 5 godina

Ponosni smo na naseg predsednika! Naravno da nema sale sa Srbijom!

Nemanja

pre 5 godina

Evidentno je da je Srbija sve jaca ,kako u eknomskom tako i na vojnom planu i vraca se na staze stare slave na mesto koje joj pripada.

Natasa

pre 5 godina

Nase nebo ce biti jos lepse, jace i bezbednije .

Ljubo

pre 5 godina

Pobogu ,prestanite zamlacivati ovaj narod ....dokle vise sa ovakvim vestima .Vi ste se pretvorili u one vidovite gospodje ,sto mogu stvari i na daljinu da zavrsavaju....!?!?

AleksMache

pre 5 godina

Vraćamo se starim stazama-Srbija sila broj 1!

Mašnica

pre 5 godina

Srbija mora da se modernizuje u svakom smislu.

Saradžogla

pre 5 godina

Vučićeviću,sinko,spusti loptu ako za boga znaš?Da li ti znaš šta je to pojam VOJNA SILA?Prema kome smo mi to ,,vojna sila,,?Moji meštani beogradskog sela vele OVI TVOJI KUPUJU AVIONE I HELIKOPTERE A MI NEMAMO KANALIZACIJU. Ja nisam postao neki faktor u SNS da crvenim!Vučićeviću,sinko,meštanin veli da su Opštinu Voždovac okupirali bosanski srbi?Žena mašinovođa Ljiljana Zarić ide ka penziji i živi kao samohrana majka u iznajmljenom stanu.Da je bosanka odavno bi živela u dobijenom stanu?Vučićeviću,sinko ne se kurči tekstovima DA SMO SILA?

Irena

pre 5 godina

Imajuci u vidu da je Sutanovac unistio i vojsku i naoruzanje i da je zatecena pustos, ovo sto sada imamo, zahvaljujuci novoj vlasti je jedna opremljena i modernizovana vojska, verovatno i najjaca u regionu. I tu nije kraj, dodatno se modernizujemo, u zlu ne trebalo.

milan

pre 5 godina

KUPICEMO HELIKOPTERE DA NOSE BOMBE,RAKETE,MITRALJEZE; A BOLESNU I SMRTNO UGROZENU DECU ??????????????

nikolina

pre 5 godina

Vazduhoplovna unapredjenja opremljenosti nas cine vodecim u regionu, polako ali sigurno koracamo pravim putem!

Nesko

pre 5 godina

Srbija to i zasluzuje. Srbija je uvek bila mocna vojna sila.

Ana

pre 5 godina

Pohvala za Vladu Srbije što brine o bezbednosti svojih građana i ulaže u bezbednost zemlje.

Vladeta

pre 5 godina

Iskreno imamo bolje naoruzanje nego u prethodnih dvadesetak i vise godina ali nikako nije dovoljno da se odbranimo od neke vece sile...Zemlje u nasem okruzenju su zasticene od strane NATO ALIJANSE ili SAD ili NEMACKE i svi oni imaju vecu hrabrost zahvaljujuci njima da nas provociraju nego sto mi imamo toliku sigurost od Rusije da ce nas odbraniti u slucaju napada....

mile

pre 5 godina

Jos nam je i ministar na vezbu otiso ,ma sta ima bolje za Srbiju.Bravo

Zoran

pre 5 godina

Srbija ojacava svoju Vojsku svakim danom, i sa Srbijom vise nema sale

Marko

pre 5 godina

Kada odbijem narucene komentare clanova partije, dobijamo samo jedn normalan komentar, u kome covek lepo napisa da bez S-300 ovo sve je , pa skoro nista. Erbasovi helikopteri su daleko od neceg ozbiljnog za , ne dao Bog, jaci sukob. Paa to se iz zolje skida kao vrabac. Avione koje smo uzeli, niti jedan nije podignut na generaciju 4+, pa prema tome to je daleko od ozbiljnog vazduhoplovstva, a da ne govorimo da desetak aviona (Grcka ih ima 200...stara jugoslavija preko 220) zaista ne znaci bilo kakvu silu u vazduhu. Realno gledano mi smo svetlosne godine udaljeni od vojske koja ima silu na nebu i PVO da moze se nositi sa napadom modernih aviona i raketa. Bez S-300 ili 400, Bukova, Pnacira i slinog, bolje je cutati.

Mister NO

pre 5 godina

Tako treba. Samo ne treba odugovlačiti sa PVO sistemima. Jaki smo na zemlji i u vazduhu,ali bez s300 ili bar ,,tor" ne mozemo se odupreti agresoru(citaj nato),jer nije daleko dan kad ćemo morati da se branimo.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Набавком ових хеликоптера значајно улажемо у наше РВ-о и заштиту нашег неба.

Darko

pre 5 godina

Modernizacija Vojske je neophodna Srbiji. Nadamo se i skoroj nabavci nekog modernog PVO sistema.

Mija

pre 5 godina

Sadasnja vlast je istinski trudi da imamo jaku i stabilnu drzavu.

Nikola Djukanovic

pre 5 godina

Odlicne vesti za Srbiju i nasu vojsku, kao i za sve gradjane. Konacno ce nasa vojska imati stari i jak sjaj i snagu kao nekad, osecam se ponosno kao gradjanin ove zemlje.

Boka

pre 5 godina

To su divne vesti super sve pohvale i cestitke...

aco78

pre 5 godina

Mislim da je ovo ispravna politika zbog one narodne "Ko ne hrani svoju vojsku hraniće tuđu".

bojan

pre 5 godina

Srbija je znatno vojno ojacala.I vojno jaka drzava,, brze se razvija i privredno i ekonomski.

Milenko

pre 5 godina

Svaka moderna država zaslužuje i da ima modernu vojsku..

Veljko M

pre 5 godina

Konačno imamo vojsku kakvu Srbija i zaslužuje.

dr jakov Zlatar

pre 5 godina

sa 12 helikoptera sila?hahahahahahhahahahahaha

boki

pre 5 godina

Samo što bolje da se naoružamo da nikome ne padne na pamet da se igra sa nama.

Violeta

pre 5 godina

Ovo su odlicne vesti! Jaka vojska je jaka drzava, bravo!

Veca

pre 5 godina

Dobra vest! Ne daj Boze da ih ikad moramo upotrebiti vec da zivimo u miru i slozi.

mico

pre 5 godina

Zahvaljujući politici naše Vade i našeg predsednika Srbija će imati vedro i sigurno nebo!

Dragica

pre 5 godina

Vojska Srbije je veoma jaka i fleksibilna. Spremna je da odgovori svakom izazovu a kupovinom novih helikoptera još dodatno jačamo naše vazduhoplovstvo.

Jelena

pre 5 godina

Srbiji je prioritet sigurna zemlja,sigurno nebo,siguran narod. Svako ce morati dobro da razmisli pre nego sto se odluci da napadne Srbiju.

Tatjana

pre 5 godina

Moramo obnoviti vojsku koju su prethodne vlasti uništile.

Ludu milojko

pre 5 godina

Lepo, lepo ali da se zna, mala Makedonija ima 18 helikoptera mi24 verzija sa gatling t mitraljezom 12,7 mm a to je jos uvek vise nego stp imamo mi, a ajo siptari se smire i ponovo pocnu da igraju kako ameri sviraju, dobice 20 borbenih helikoptera Kobra, stariji model ali u klasi Mi35, pilote vec imaju zavrsili su obuku u SAD

borko

pre 5 godina

Postali smo lider Balkana kada je ovo u pitanju.

miodrag

pre 5 godina

Postaćemo sila kao što je Severna Koreja sila u Aziji. Da nam bog poživi naše vođe, Vučića, Đilasa, Zurkolića

miki

pre 5 godina

kao laik, a gledajući šta se dešavalo u prošlosti, nisam siguran da je kupovina aviona i helihoptera bolja za odvraćanje od kupovine PVO sistema. koliko se sećam, prostim sistemom velih brojeva (broja aviona u vazduhu) naši piloti nisu imali puno šanse protiv NATO avijacije. bezpotrebno smo izgubili i ljude i tehniku (kako to srtučno kažem) da li je bolje potrošiti pare na ono što ste u nekoliko navrata vi kao novine pisali na naslovnim stranama, da se kupi ono što nam je Putin ili ko već predlagao (ne s330 ili x00) već nešto drugo što je bilo primerenije za nas.

Izbori 2024

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija