• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Srpski telegraf

08.03.2019

20:42

(VIDEO) TAJNI SRPSKI PROJEKAT AVIONA MOĆNIJEG OD F-16! Pilot bi upravljao GLASOM! Lazanski otkriva zašto je NATO prvog dana bombardovao Pančevo!

Politika

(VIDEO) TAJNI SRPSKI PROJEKAT AVIONA MOĆNIJEG OD F-16! Pilot bi upravljao GLASOM! Lazanski otkriva zašto je NATO prvog dana bombardovao Pančevo!

Podeli vest

Jugoslavija je krajem osamdesetih godina razvijala avion bolji od američkog F-16 u okviru tajnog projekta pod oznakom NA, ali je plan pao u vodu raspadom zemlje

Postoji verzija koja kaže da je za krah projekta krivac Stane Dolanc.

 

 

Bilo je planirano da prvih pet prototipa (tri jednoseda i dva dvoseda) poleti 1995, a da serijska proizvodnja počne 1999. NATO bombarderi su već prve večeri agresije bombardovali i razorili upravo fabriku “Utva” u Pančevu, odnosno dve ogromne hale opremljene za finalizaciju projekta.

O ovom projektu pričao je general Sava Pustinja, a njegovu priču potvrdio je i novinar, pisac i vojno-politički komentator Miroslav Lazanski.

- Predviđena je još tada GPS i inicijalna navigacija aviona, a pilot je na viziru kacige imao sliku leta i događanja u vazduhu i na zemlji. Moćni supersonični avion imao bi savremeni softver, a istraživanja koja su rađena pokazala su da bi naš avion u bliskoj borbi bio bolji od američkog F-16 u svih 10 simuliranih početnih uslova borbe. Ono zbog čega je revolucionaran jeste to što je pilot mogao da upravlja njime glasom – ispričao je general Pustinja.

 

 

Miroslav Lazanski kaže da je jedina dilema bila da li ćemo kupiti francuski motor koji je ugrađivan u avione rafal ili američki iz aviona F-16.

– I Amerikanci i Francuzi su nam nudili motor. Avion bi ličio na francuski rafal, bio je jednomotorac, imao je kokpit napred, pilot bi upravljao glasom, a ne instrumentima. Taj kokpit je bio tad revolucionaran, dobio je i nagradu AVNOJ od Milke Planinc, ali je sve zaustavio raspad Jugoslavije. Bila je opcija i da taj avion radimo zajedno sa Egiptom i Indijom – objašnjava Lazanski.

 

 

Kako navodi, fabrika aviona “Utva” u Pančevu dobila je za sklapanje tog aviona ogromne hale.

- Mi smo imali ozbiljnu ekipu inžinjera, tehnički institut je to radio sjajno, a interesantno je to što je NATO izbombardovao 1999. baš te nove hale u Pančevu gde je trebalo finalizirati taj moćni avion. Da je projekat NA uspeo, svi bi od Triglava do Vardara imali posao – podvlači Lazanski.

BRITANCI, SRPSKA JE PREJAKA ZA VAS, DŽABA VAM MILIONI FUNTI, NEĆETE JE SRUŠITI: Dodik brutalno ponizio London!

 

SKRIVENA TAČKA ŠIPTARSKE PLATFORME! Prištini članstvo u UN - Srbima NOVI SUD ZA ZLOČINE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Perica

pre 5 godina

Pa ni sada nije kasno uz pomoć bratske Rusije sve je izvodljivo samo smo mi krivi jer se nećkamo ko mlada prve bračne noći

Smrad

pre 5 godina

Jeste i Klint Estvud je ukrao jednog samo ga je zajebalo šta je morao Srpski da priča, a čovek taman navikao da misli na Ruskom

Aleksandar

pre 5 godina

Znači da je projekat propao zbog dve porušene hale??? Ma kako da ne, zbog 100 tabli lima!

predragm

pre 5 godina

Lazo a sto narodu ne kazes da avion galeb sto smo mi pravili je imao engleski motor roll royce koji je kupovan od Engleza i ugradjivan u galeba i koji je kostao 50% od cene aviona. A i oplatu krila su radili Rumuni a nasi su to sve sklapali i prodavali arapima i Gadafiju. Sta lazes narod o nekakvim avionima jer ovi nasi su jedva napravil protivgradsku raketu. Idi na masinski fakultet pa pitaj profesore na avio smeru kada su napravili prvu protivgradsku raketu od domaceg materijala a krilca su im pravila fabrika Plastika Zemun koja je pripadala Galenici. A tek fabrika EI Nis koja je kupila otpadnu tehnologiju Philipsa i sklapala televizore i valjala Rusima za debele pare.

Utvaš

pre 5 godina

Priče za malu decu, ja sam radio u Utvi i znam da ništa tako nije bilo ni na papirima a ne u halama. Neka Lazanski nađe nekog kredibilnijeg sagovornika ili neka smanji doživljaj i manje fantazira.

Ljubiša

pre 5 godina

Lazanski priča bajke. Radio sam u Utvi, radio na projektu Orla bukvalno od prvog dana i znam da nije bilo ni pomena o takvom supersoničnom projektu. Možda je neko o tome, kao ideji, razmišljao u VTI u Žarkovu ali mi u Utvi nismo imali pojma. Lično verujem da ne bi bilo ni moguće realizovati ga jer čak ni za Orao nismo mogli da dobijemo odgovarajuće motore i zbog toga ni on nije supersoničan mada bi po konstrukciji i aerodinamici mogao da bude. Jednostavno, zapadni proizvođači motora su ODBILI da nam prodaju motore kakvi su bili potrebni a ovo što je ugrađeno je bar 30% slabije.

Marcco

pre 5 godina

Voleo bih da znam šta je Lažanski progutao pa mu je ovako dobro.

Miloš Milošević

pre 5 godina

Vreme je prošlo, a naravno i ta 1999-ta godina. Samo još da se izvinjavamo mi njima što su ispali priglupi, kao što i jesu. Prvo, ne verujem im ništa, sve su to ista šiptarsko-jezuitska posla. Za sve su krivi. Evo i sinoć gledam vesti i naš predsednik obeća da će se pomoći u vraćanju kredita, valjda konvertovanje kredita iz švajcarskog franka u evro, ko vas tero da uzimate kredite!?! Jel, a ostali narod da plaća?! Veliki "minus" kod mene!

Miloš Milošević

pre 4 godine

Ne bih da se mešam u stvari, pogotovu geo-političke, jer ne baratam sa informacijama, "pravim" i proverenim, a dobro se zna da je "politika" zabava za prost narod !

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija