• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.03.2019

11:48

DAČIĆ: Unaprediti ekonomsku saradnju Srbije i Tunisa

Politika

DAČIĆ: Unaprediti ekonomsku saradnju Srbije i Tunisa

Podeli vest

Srbija i Tunis imaju tradicionalno dobre odnose u mnogim oblastima, a dve zemlje treba da unaprede ekonomsku saradnju kako bi dostigle nivo od pre 30 godina, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji boravi u zvaničnoj poseti Tunisu

 

Dačić je posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Tunisa, Kemaisom Ženauijem, izrazio zadovoljstvo zbog posete toj zemlji i ukazao na dva stuba tradicionalno dobrih odnosa Srbije i Tunisa.

- Pre pola veka to su bili odnosi predsednika Tita i Burgibe. I dan danas se trudimo, tek treba da radimo, da dostignemo nivo ekonomske saradnje od pre 30 godina - poručio je Dačić.

Istakao je da su Srbija, odnosno bivša Jugoslavija i Tunis, imali veoma dobru saradnju na svim poljima i podsetio da su se mnogi studenti školovali u Jugoslaviji, kao i da je bilo značajnih razmena u oblasti zdravstva i vojnog obrazovanja.

- Naravno, razvijenija je bila i ekonomska saradnja, a sada treba da radimo da se ona unapredi - kazao je Dačić.

Kao drugi stub tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje označio je Prvi svetski rat u kojem je, kako je istakao, srpska vojska prošla herojsku epopeju i tokom kojeg je stradala skoro trećina našeg stanovništva.

Dačić je naveo da srpska vojska nije htela da kapitulira i da je pešice prešla preko Albanije do mora, a da su posle toga saveznici deo srpske vojske prevezli na Krf, dok je 52.000 vojnika došlo u Tunis.

- U Tunisu je 3.700 srpskih grobova. To je naš zalog za budućnost i želim da kažem da je ovo početak naših bliskih i jakih odnosa - rekao je šef srpske diplomatije.

Naglasio je da će dve zemlje pružati jedna drugoj podršku u međunarodnim organizacijama, kao i da Srbija podržava Tunis, borbu protiv terorizma, kao i borbu za veću stabilnost i bezbednost u toj zemlji.

- U tom smislu, nadam se da ćemo imati u buduće sve bolju saradnju i da će ovakve posete biti sve učestalije - rekao je Dačić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija