• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.03.2019

23:28

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ U BUKUREŠTU: Očekujem da EU o proširenju govori jednim glasom!

Politika

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ U BUKUREŠTU: Očekujem da EU o proširenju govori jednim glasom!

Podeli vest

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Bukureštu da očekuje da Evropska unija počne da govori o proširenju jednim glasom

Ona je, na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara zaduženih za evropske poslove država kandidata za članstvo u EU, rekla da Srbija očekuje međuvladinu sednicu do kraja juna i otvaranje dva ili tri poglavlja.

- Očekujemo da Evropska unija počne da priča o budućnosti proširenja jednim glasom, da bismo mi, kao kandidati, spremili realističnu agendu reformi i takođe se dobro poneli prema očekivanjima našeg naroda - izjavila je ministarka Joksimović.

Podsećajući da se Srbija u Strategiji o proširenju EU pominje kao "frontrunner" - odnosno država koja prednjaci u tom procesu, ona je istakla da je proširenje u najboljem interesu i EU i država-kandidata.

Ministarka Joksimović smatra da je to neophodno kako bi postojala jaka i efikasna EU, sposobna da se bavi svim aktuelnim problemima, kako na globalnom, tako i na regionalnom nivou.

Foto: FOTO TANJUG / MIHAJLO JELISAVCIC / bb

 



Ona smatra da unutrašnje reforme EU mogu da se odvijaju paralelno sa nastavkom kredibilnog procesa proširenja.

"Mi smo oduvek mislili da je to proces koji jača obe strane. Kroz istoriju, videli smo različite faze EU i ne mislimo da je ova faza EU, u kojoj se ona suočava sa mnogim izazovima, preterano teška. Nadamo se da će se EU uspešno izboriti sa svim izazovima i nastaviti sa kredibilnim procesom proširenja. Što se tiče Srbije, želim da vas uverim da ćemo nastaviti da pokazujemo veliki nivo posvećenosti radu na sprovođenju reformi. Naša dela i rezultati, pogotovo po pitanju vladavine prava i ekonomskih reformi, govore da ozbiljno radimo", izjavila je Joksimović.

U prvoj polovini 2019. godine, odnosno tokom rumunskog predsedavanja EU, Srbija ima realistična očekivanja, ističe ministarka.

"Mislimo da je veliki broj reformi koji smo preduzeli i koji ćemo nastaviti da sprovodimo ove godine jak dokaz državama članicama EU da nastave da otvaraju poglavlja sa Srbijom. Mislimo da ćemo do kraja juna imati međuvladinu sednicu i da ćemo otvoriti dva ili tri poglavlja. Videćemo šta će se desiti, to su naša očekivanja", kazala je Jadranka Joksimović.

Foto: FOTO TANJUG / MIHAJLO JELISAVCIC / bb

 



Ona je naglasila da se Srbija suočava i sa raznim dodatnim izazovima na svom evropskom putu, koji se tiču regionalne stabilnosti i Poglavlja 35, tj. odnosa sa Prištinom i Briselskog dijaloga.

"Srbija je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali je Priština pre nekoliko dana, nažalost, u svom parlamentu usvojila novu platformu za dijalog. Ova platforma ne uzima u obzir i na jedan način podriva važnost Briselskog sporazuma. Mi se sada pitamo kako nastaviti, jer ako žele samo da pričaju kao Evropljani, ali ne da deluju i da razmišljaju kao Evropljani, onda mislim da nama neće biti lako da postignemo kompromis koji smo prvobitno hteli. Uložili smo mnogo političke volje i napora da se postigne održivo kompromisno rešenje. U svakom slučaju, Srbija će nastaviti da se ponaša konstruktivno u regionu", zaključila je Joksimović.

Pored ministarke Joksimović, sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Rumunije - kao države koja predsedava Savetu EU, zatim Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Turske.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tea

pre 5 godina

Srbija stabilno nastavlja svojim putem EU integracija....

Ana

pre 5 godina

Srbija je postigla odlicne rezultate na putu ka Evropskoj uniji.

Mica

pre 5 godina

Srbija ispunjava sve zahteve koji se predstave pred nas, kako bi se ubrzalo clanstvo u EU.

kole

pre 5 godina

Ne predajmo se, borimo se svim silama za ulazak u EU

markopetrovic

pre 5 godina

Mi zelimo da se prikljucimo u sto kracem roku ali nam treba jedinstvena podrksa svih zemalja clanica EU

Nadica

pre 5 godina

To bi bilo ocekivano sa nase strane i realnost koju zasluzujemo.

Milko

pre 5 godina

Treba pozdraviti napor naše vlade i ministarke za bolju Srbiju.

joja

pre 5 godina

Očekujem da EU o proširenju govori jednim glasom!

Maja

pre 5 godina

Bitno je da se pregovori nastave i da nam se put ne zaustavlja.

sarasavic789

pre 5 godina

Srbija ide prema uspehu da bude članica EU!

Milasin

pre 5 godina

Srbija ima svoj cilj i naporno radi da stigne do njega

mimi

pre 5 godina

svaki dobar glas nam je dobrodosao,rumuni bas ne uzivaju neki autoritet ali dobro pozitivno je naravno sto su prijateljski nastrojeni prema srbiji i sto nisu priznali kosovo,cenice to srbija

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija