• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.03.2019

14:11

STEFANOVIĆ: Bezbednosna situacija na KiM relativno stabilna!

Politika

STEFANOVIĆ: Bezbednosna situacija na KiM relativno stabilna!

Podeli vest

Bezbednosna situacija na području Kosova i Metohije je relativno stabilna, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

 

Stefanović je, predstavljajući izveštaj o radu MUP-a od jula do kraja prošle godine na skupštinskom Odboru za odbranu i bezbednost, rekao da je u tom periodu bilo različitih incidenata i nasilja nad Srbima i drugim manjinskim grupama, poput fizičkih napada, podmetanja požara, napada na verske objekte, uništavanja imovine, pretnji i provokacija.

Stefanović je rekao da je stanje u kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije mirno, bez terorističkih napada i provokacija, ali sa faktorima rizika i pojačanim oprezom policije i vojske.

Ministar je rekao i da je u drugoj polovini prošle godine zabeležen pad kriminaliteta u najvećem broju oblasti i povećan procenat rasvetljavanja krivičnih dela.

Stefanović je rekao da u tom vremenskom periodu počinjeno 43.827 krivičnih dela što je za 9,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Nastavlja se i dobar trend oduzimanja narkotika, a postignuti su i značajni rezultati u toj oblasti i u saradnji sa međunarodnim partnerima.

Izvršeno je i više uspešnih akcija sprečavanja finansijskog kriminala i korupcije.

Kad je reč o trgovini ljudima, Stefanović je rekao da je podneto 14 krivičnih prijava protiv 23 osobe.

- Imamo trend smanjenja kad je reč o ilegalnim migracijama i prelazu državne granice - rekao je Stefanović i dodao da je MUP dobio više pohvala za rezultate u aktivnostima sprečavanja trgovine ljudima.

Kad je reč o nasilju u porodici, konstatovano je oko 23 odsto manje krivičnih dela nasilja, a od jula do decembra doneto je oko 13.500 hitnih mera, od čega 4.073 mera privremenog udaljavanja iz kuće.

Stefanović je rekao i da je za oko osam odsto smanjen broj krivičnih dela protiv imovine, kao i da je smanjen broj krađa, teških krađa, razbojništva i iznuda.

- Nastavlja se i trend smanjenja maloletničkog kriminala - rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao i da policija sprovodi pojačane mere kad je reč o terorizmu i ekstremizmu i da, u saradnji sa BIA i tužilaštvima, svakodnevno analizira stanje na terenu i procenjuje rizike.

- Imamo manju verovatnoću da će se tako nešto desiti na našoj teritoriji. Pratimo sva dešavanja, ne samo u regionu već i šire i trudimo se da bezbednost Srbije bude potpuno ojačana - rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je stanje u kopnenoj zoni bezbednosti i na jugu Srbije mirno, bez napada i provokacija, ali sa faktorima rizika i pojačanim oprezom policije i vojske.

Stefanović je rekao i da je saobraćajnih nezgoda u periodu od jula do kraja prošle godine bilo nešto manje u poređenju sa 2017. godinom.

Ministar je rekao i da je nastavljeno opremanje policijskih i vatrogasno-spasilačkih jedinica.

- Možemo da kažemo da svake godine imamo napredak u najvećem broju oblasti, u smislu smanjenja stope kriminaliteta - rekao je Stefanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovana

pre 5 godina

Policija radi jedan od najodgovornijih poslova u državi, a to je briga o sigurnosti i bezbednosti svih građana.

Ana

pre 5 godina

Srbija se hrabro bori protiv kriminala i korupcije.

Bojan

pre 5 godina

Srbija je tu za svoje ljude na Kosmetu, naravno da ce reagovati ako im bezbednost bude narusena!

Vojo

pre 5 godina

MUP odgovorno radi svoj posao sto pokazuje I statistika!

Boško J

pre 5 godina

To što je bezbednosna situacija na KiM relativno stabilna, ne sme da nas zavarava. Policija uvek mora biti na oprezu.

Jovica

pre 5 godina

Kosmetski Srbi su danas najugroženiji narod u Evropi.

Jovana

pre 5 godina

Relativno je stabilna , ali vga iz dana u dan.

Mrvica

pre 5 godina

Srbija je sad najjaca i nece dozvoliti nikakve napade na srpski zivalj na Kosovu. Oni, Siptari, ce uvek izazivati, provocirati, a na drzavi je da stiti svoj narod.

Tatjana

pre 5 godina

Moramo stalno biti u pripravnosti, Albanaci su poput tempiranih bombi.

GOGO

pre 5 godina

Situacija nije sjajna, ali cini se sve da se odrze mir i stabilnost. Da nas narod ne zivi u strahu. Potrebno je naci resenje ovako teskog i goruceg problema sa KiM, jer tako mozemo graditi uspeh

Nikola

pre 5 godina

TRENUTNO STABILNA,ALI LJUDI SU U STRAHU..ZAŠTITIMO IH

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija