• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

20.03.2019

12:17

DRAMATIČNO! KARADŽIĆ HOĆE DA SE OTRUJE?! OZBILJNA PANIKA U HAŠKOM TRIBUNALU!

Politika

DRAMATIČNO! KARADŽIĆ HOĆE DA SE OTRUJE?! OZBILJNA PANIKA U HAŠKOM TRIBUNALU!

Podeli vest

Izricanje konačne presude Radovanu Karadžiću biće danas, po naređenju sudija, prenošeno sa čak pola sata zakašnjenja. U Hagu sumnjaju da bi bivši predsednik RS mogao da pokuša samoubistvo

Haški sud je u velikoj panici uoči današnjeg izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću. U Hagu, naime, strahuju da bi bivši predsednik Republike Srpske mogao da pokuša samoubistvo, i to pred kamerama tokom prenosa izricanja presude.

Teška paranoja

Karadžić nije čovek koji bi samoubistvom odustao od borbe. On je u pravu i boriće se do smrti za istinu
Toma Fila, advokat

Sud u Sheveningenu juče je saopštio da će čitanje presude Karadžiću, po naređenju sudija, biti prenošeno sa čak pola sata zakašnjenja! To će, kako je rečeno, biti urađeno iz 'operativnih razloga'. Haške sudije su strogo zabranile direktan TV prenos iz zgrade tribunala, a pronela se informacija da je sekretarijat suda dobio dojavu da bi Karadžić mogao da pokuša samoubistvo slično onom koje je pre godinu i po dana počinio hrvatski general Slobodan Praljak tokom čitanja presude!?! Podsetimo, Praljak je 29. novembra 2017. godine posle osuđujuće presude rekao: "Ne priznajem vašu presudu, Praljak nije kriv", posle čega je popio cijanid i nedugo potom umro.

Foto: Reuters

Činjenice

* Karadžić je nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH
* Žalbe su uložili i Karadžić i tužioci. Karadžić traži slobodu ili novo suđenje, a tužioci doživotni zatvor
* U sudskom pritvoru je od 30. jula 2008. godine, a zvanično je uhapšen 21. jula te godine u Beogradu

Haški sud je juče u svom saopštenju naveo da čitanje drugostepene presude Karadžiću počinje u 14 časova.

"Izricanje pravosnažne presude po žalbama haškog optuženika Radovana Karadžića, zakazano za 14 sati, biće prenošeno sa 30 minuta zakašnjenja. Bilo kakvo snimanje prenosa uživo unutar zgrade strogo je zabranjeno iz operativnih razloga. Akreditovani predstavnici sredstava javnog informisanja koji žele da snimaju izricanje presude to mogu učini iz medijskog centra u zgradi 'World Forum' ili iz aule (dvorišta) zgrade, odloženo 30 minuta", navodi se u saopštenju Haškog suda, bez bilo kakvih drugih pojašnjenja.

KARADŽIĆ SE OGLASIO IZ HAGA! Evo šta je poručio PRE IZRICANJA PRESUDE!

Komentarišući ove navode, advokat Toma Fila, koji je svojevremeno pred Haškim sudom zastupao Slobodana Miloševića, kaže da teško može poverovati u informacije o Karadžićevim samoubilačkim namerama.

Pesimizam

Poučena ranijim iskustvima, nisam optimista kad su u pitanju odluke suda u Hagu. Dosad nijedna presuda nije služila pomirenju i pravdi
Željka Cvijanović, predsednica RS

- Radovan Karadžić nije čovek koji bi samoubistvom odustao od borbe. On je u pravu i boriće se do smrti za istinu. Šta god da se desi, ne može nas mnogo iznenaditi. Haški sud je antisrpski sud, to je već puno puta dokazano, i sve je moguće. Važno je samo da Karadžić ne odustane od borbe za istinu, pa će stvari kad-tad doći na svoje... - ističe Fila.

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH i bivši predsednik RS, naglašava da u Banjaluci niko nema poverenja u Haški tribunal.

Foto: Reuters

- Negde, ipak, verujem da je moguće da pobedi neka pravda. Da li je Karadžić doneo neku odluku da se negde napadnu civili? Nije! Ipak, optužba o komandnoj odgovornosti izgleda važi samo za Srbe. Veliko nepoverenje u Haški sud koje postoji u Republici Srpskoj samo je ojačano time što se čuje da su nestali, odnosno da su sklonjeni neki dokazi. Lično ne verujem u ispravnost tog suda. Nije ispunio svoju misiju da svojim odlukama obezbedi osnovu za pomirenje. Nemoguće je da je samo jedna strana kriva. Optuženo je političko i vojno rukovodstvo RS, a ratni komandant Srebrenice Naser Orić, o čijim su zverstvima snimani i filmovi, oslobođen je... - podseća Dodik.

Vlasnik "Lude kuće": Rekao mi je da ćemo ponovo popiti piće...

Foto: Informer DN

Miško Kovijanić, vlasnik kafane "Luda kuća" u novobeogradskom Bloku 45 u koju je Karadžić tokom bekstva često dolazio prerušen u dr Dragana Dabića, kaže da Radovan ne bi ni bio u Hagu da postoji pravo i pravda.
- Iako sam po prirodi optimista, ne gajim iluzije. To sam i njemu rekao. Zvao me je iz pritvora pre prvostepene presude i rekao mi je da ga nijedan svedok tužilaštva nije povezao sa zločinima. Bio je baš optimističan! Čak mi je rekao da ćemo opet piti piće zajedno! Odgovorio sam da ipak mora biti svestan da ne sude njemu, već Srbiji, i da će teško biti oslobođen... - kaže Kovijanić za Informer.


 

 

 


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija