• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić - M. Dobromirović

23.03.2019

15:11

ŠPANSKI SUDIJA IZ HAGA USTAO PROTIV NEPRAVDE! Nema dokaza da je Karadžić zločinac!

Politika

ŠPANSKI SUDIJA IZ HAGA USTAO PROTIV NEPRAVDE! Nema dokaza da je Karadžić zločinac!

Podeli vest

Sudija Hose Rikardo de Prada tvrdi da je predsednik RS Radovan Karadžić osuđen bez konkretnog dokaza, odnosno da je presuda doneta na 'osnovu subjektivnog utiska'!?
Lične ocene bez argumenata

Veće nije izrazilo mišljenje potkrepljeno istinitim argumentima, već pukim subjektivnim procenama
Hose Rikardo de Prada, španski sudija

Španski sudija Hose Rikardo de Prada, član Žalbenog veća Haškog suda, glasao je protiv odluke da se bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osudi na doživotnu robiju. De Prada je 'izuzeo' svoje mišljenje i u pisanom obrazloženju naveo da nema čvrstih dokaza da je Karadžić odgovoran za ratne zločine!

Ovaj sudija je na 19 gusto kucanih stranica objasnio da odluka Žalbenog veća predstavlja 'pojednostavljenu analizu koja ne zadovoljava standard razumnosti koji odgovara profesionalnim sudijama'. Prema njegovim rečima, sudije su odlučivale na osnovu ličnih procena koje nisu bile potkrepljene istinitim argumentima!

Bruka i sramota

Presuda Karadžiću je sramotna zato što sudije nisu našle nikakve nove dokaze, a povećale su mu kaznu
Toma Fila, advokat

Španski sudija ocenjuje da sudije imaju obavezu da opravdaju zašto konkretan mogući alternativni zaključak može izazvati razumnu sumnju, što u ovom slučaju nije učinjeno.

"Po mom mišljenju, ovo predstavlja pojednostavljenu analizu dokaza koji ne zadovoljavaju standard razumnosti koji odgovara profesionalnim sudijama, a koje imaju obavezu da opravdaju zašto konkretan mogući alternativni zaključak može izazvati razumnu sumnju. Ova argumentacija procene dokaza je očigledno nedovoljna i ne zadovoljava zahtevani standard razumnosti. Pretresno veće nije izrazilo mišljenje potkrepljeno istinitim argumentima, već pukim subjektivnim procenama", navodi De Prada. On dodaje i da kazna u bilo kom trajanju ne može izgubiti svoju ljudskost, što se dešava sa doživotnom.

"Prvostepena presuda od 40 godina predstavlja dugotrajnu kaznu ako se uporedi sa produžetkom ljudskog života. Kazna u bilo kom obliku ne sme izgubiti svoju ljudskost i to je ono što određuje razliku između zakonski civilizovanog odgovora i plemenske osvete", napisao je De Prada.

MOJA ŽRTVA JE MALA, NAJVEĆE ŽRTVE SU MAJKE ČIJI SU SINOVI DALI ŽIVOT ZA SLOBODU SRPSKOG NARODA! Ovo je poruka koju je Radovan Karadžić poslao posle sramne presude Haškog suda!

Komentarišući ove navode, advokat Toma Fila kaže da španski sudija u svom mišljenju navodi da svakom treba pružiti neku nadu.

Hag pun mana

Hag ima svoje velike mane, počev od izbora glavnog tužioca. Stekao se utisak da je Hag sudio jednom narodu, s obzirom na razlike u presudama, i da nije radio na pomirenju
Kristijan Veršic, dopisnik austrijskog ORF-a

- On se oslanja na hrišćansko mišljenje da čoveku ne možete uskratiti nadu, a doživotna kazna zatvora to definitivno uskraćuje. Inače, haška presuda Karadžiću je sramotna zato što nisu našli nikakve nove dokaze, a povećali su mu kaznu - naglašava Fila.

Branko Rakić, profesor Pravnog fakulteta, veruje da presuda Karadžiću ima za cilj da 'opere ruke' zapadnim moćnicima.

- Strani faktori su potpirivali sukobe u bivšoj SFRJ i hteli su da eliminišu Republiku Srpsku. U haškim presudama nema mnogo prava i izlišno je diskutovati o njima sa pravne tačke gledišta. Tribunal je politička institucija koja odlučuje po političkom nalogu i zahtevu. Da je po pravu, pravdi i istini, Karadžiću i znatnom broju okrivljenih pred Tribunalom ne bi se ni sudilo - zaključuje Rakić.

PRESUDA KARADŽIĆU! SLEDE POJEDINAČNE TUŽBE PROTIV SRBIJE I SRPSKE?! Hag čini sve da nam napakosti!

Rok za žalbu godinu dana

Radovan Karadžić ima pravo da na presudu podnese vanredni pravni lek, odnosno da traži reviziju. Kako je saopšteno u Hagu, rok za podnošenje tog zahteva je godinu dana od izricanja pravosnažne presude.

Rusija: Sumnjivo suđenje

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je da je suđenje Radovanu Karadžiću pokazalo pristrasnost i politizaciju Haškog tribunala za ratne zločine.
"Sažetak objavljen na sajtu pokazuje ozbiljne nedoslednosti koje su od samog početka primetne na suđenju Karadžiću. Baza dokaza izaziva ozbiljne sumnje. Hag je odlučio da ignoriše ove okolnosti, slepo prateći svoju antisrpsku agendu, čime je još jednom pokazao pristrasnost", naglasio je ruski MSP u saopštenju.


 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 5 godina

Bosnjaci i Ustase, mislim da je ova izjava pametno dosta a vis isprani mozak od zapada to ne moze da razume!!!!???? Sa vama zapad samo manipulise u ostvarenju svojih ciljeva i sad ce sa vama kao sa starom krpom da brise cipele!!!????

teks viler

pre 5 godina

Jebo ti karadzic djecu i svu familiju dabogda tebi i cijeloj spaniji napravio sto je nama u bih mamu ti jebem fasisticku

Anti

pre 5 godina

Pa dobro znamo kako je Španija u panici zbog Katalonje ali to nije razlog da ovaj sudac ovako kmeči ma treba mu uzeti sudačku dilpomu i baciti ga u starački dom pa neka tamo priča gluposti do mile volje ili neka ide u politiku Katalonje biser kaže nema dokaza i pored toliko mrtvih i dokazanog genocida i još pet Srba osuđenih na doživotnu robiju zbog tog genocida a biće osuđen i Mladić?

Rotoroman

pre 5 godina

Ovaj tekst je cista nepatvorena laz. Sudija de Prada u svom misljenju cak pise da je Karadzic trebao da bude osudjen po tri daljnje tocke zalbe tuzilastva. U svakom slucaju je i on misljenja da je Karadzic kriv, i jedino s cim se ne slaze je da dozivotna kazna nije okrutna. Presuda i njegovo misljenje se mogu procitati na Internetu.

hag

pre 5 godina

A kakva je bila odluke VEĆINE članova istog tog vijeća??? Ne znam kakva je odluka suda,pa pitam......

Jokan

pre 5 godina

Dobiste zeleno svetlo od Gubičara Balića. I dalje laž i samo laž, Dobričujete.

Sneza

pre 5 godina

Medjunarodno pravo je pokopano. Haški sud i zapadni sistem će se urušiti pod teretom svojih zločina. Bez morala i pravde nema održivosti!

Maganik

pre 5 godina

"Kome zakon leži u topuzu, Tragovi mu smrde nečovještvom!" Muslimani i ustaše, džaba pjenite i seirite, džaba se nasladjujete. Istina polako dolazi a sa njom i kazna za izdajice i prodane duše. Prodali ste i vaš dio Bosne i komplet Hrvatsku pa samim tim ste prodali sve Hrvate i muslimane NATO bandi koja će vam doći glave i istrijebiti vas. Srbi vas više neće braniti nego će potpomoći vašu propast. Kako ste sijali, tako ćete da žanjete.

Sudija

pre 5 godina

Casatan covek. Cast njemu njegovom pozivu kojeg casno sprovodi. Malo je ovako casnih ljudi kao sto je sudija Rikardo de Prada. Karakter ponos na pravdu cine prave ökjude u svom poslu i svakodnevnici. Nije placenik kao oni sto slusaju sta Ameri naredujuju.

Anarhista

pre 5 godina

Па, кад је тако, што се не запали испред зграде, из протеста за такву казну. Семе вам се затрло, нацистичко.

Srpkinja

pre 5 godina

Živeo Hose Rikardo, živela prijateljska i pravedna Španija! Uzalud se trude, i opet preko srpskih leđa i glava, da kažu da su srbi za sve krivi. Istina će izaći na videlo. Sila Boga ne moli, Bog silu ne voli... Užasno se osećam kao časna srpkinja na sva zbivanja i sve šro su nam napravili NATO predvođeni Amerikom. Pozivam sve srbe ma gde bili, da se mole za srbe i Srbiju. Crni oblaci ne odlaze sa naših prostora.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Navijači Zvezde i Partizana osuđeni na uslovne kazne! Jednom određen pritvor, a evo ko je sklopio nagodbu!
Hronika

Navijači Zvezde i Partizana osuđeni na uslovne kazne! Jednom određen pritvor, a evo ko je sklopio nagodbu!

Povodom događaja od 20. aprila 2024. godine kada je kod Vukovog spomenika došlo do tuče između navijača FK „Crvena Zvezda“ i FK „Partizan“, po nalogu dežurng javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu određeno je zadržavanje u trajanju od 48 sati prema 46 lica za koje postoji osnov sumnje da su učinila krivično delo Nasilničko ponašanje iz člana 344 Krivičnog zakonika.

22.04.2024

18:34

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20