• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.03.2019

14:50

VUČEVIĆ: Podići spomenik poginulim Novosađanima

Politika

VUČEVIĆ: Podići spomenik poginulim Novosađanima

Podeli vest

U Novom Sadu danas je u kasarni Jugovićevo, koja je bila jedna od prvih meta agresora, obeleženo 20 godina od NATO bombardovanja, a gradonačelnik Miloš Vučević predložio je da se podigne spomenik svim stradalim Novosađanima


- Pozivam svu javnost u Novom Sadu da se zajedno okupimo i da podignemo spomenik kakav je dostojan svim poginulim Novosađanima od 1990. do 1999. godine. Nije na ponos grada da nemamo takav spomenik - izjavio je novinarima Vučević.

On je rekao i da podržava inicijativu nekih udruženja, organizacija i pojedinaca koja se odnosi na to da jedan od bulevara u Novom Sad dobije ime po poginulim vojnicima na Košarama.

- Da jedan od novih bulevara u Novom Sadu bude posvećen junacima sa Košara. Do pre nekoliko godina nismo smeli ni da pričamo šta se sve dešavalo na Košarama, ili na Kosovu i Metohiji. Danas smemo to jasno i glasno, nedvosmisleno reći - rekao je Vučević.

On je rekao da je Novi Sad, 20 godina nakon divljačkog bombardovanja grada i cele naše zemlje, Evropska prestonica mladih, a da će za dve godine biti Evropska prestonica kulture.

Podsetio je i na to da je Novi Sad bio jedan od prvih gradova na koji su pale NATO bombe.

- Obeležavajući tužni nesrećni mart, mi ne zakucavamo našu budućnot, već hrabro gazimo u nju, ali svesni da smo pretrpeli veliku bol i patnje. A, ta ''99. je bila samo kulminacija onoga što je naša država prolazila od 1990. godine. Danas imamo nove mostove, bulevare, vojska Srbije je jača nego pre par godina, a policija je opremljenija, bolje se živi, ali moramo reći i da naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji teško žive. Da je ogromna većina proterana, da su pretrpeli neviđen teror da napuste svoja ognjišta - rekao je Vučević.

Komandant Garnizona Novi Sad, pukovnik Zoran Nasković rekao je da je na današnji dan, pre 20 godina učinjena velika nepravda, a da je naša obaveza da se sećamo i nikada ne zaboravimo žrtve NATO bombardovanja.

- Vojska tadašnje Jugoslavije je tada opravdala očekivanja zemlje, a isto vojska čini i danas - rekao je pukovnik Nasković.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je današnji dan Dan sećanja na tri i po hiljade žrtava, deset hiljada ranjenih, na potpuno neopravdano razorenu zemlju.

- Naša je obaveza da čuvamo pijetet na žrtve, da ih ne zaboravimo, da vodimo odgovonu politiku, kakva danas i jeste, a koja će očuvati stabilnost i mir. Da nastavimo da ojačavamo vojsku kao stub odbrane zemlje - rekao je Milićević.

Vence na spomen obeležje u kasarni Jugovićevo u Novom Sadu položili su predstavnici Vojske Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, porodica žrtava bombardovanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija