• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.03.2019

16:55

STUDENTI pokrenuli peticiju za pravo na suprotan stav!

Politika

STUDENTI pokrenuli peticiju za pravo na suprotan stav!

Podeli vest

Na beogradskom Ekonomskom fakultetu danas je pokrenuta peticija kojom studenti podržavaju pravo svakog svog kolege da slobodno iznese kritičko mišljejne i da zbog toga ne snosi posledice.

 

- Peticija je pokrenuta u cilju podrške studentu Aleksandru Jakšiću, koji će se sutra, zbog izrečenog drugačijeg stava na jednom panelu, pre 20 dana, naći pred disciplinskom komisijom - rekao je novinarima student Filip Grujić.

Grujić je rekao da je postupak protiv Jakšića pokrenula profesorka tog fakulteta Danica Popović.

- Njegove reči su iskrivljene i prenete u drugačiji kontekst - rekao je Grujić i dodao da je Jakšićeva prosečna ocena na master studijama 10.

Jakšić je "žrtva" činjenice da nije pristalica opozicije, proističe iz objašnjenja studenata.

Po njegovim rečima, on i Jakšić bili su deo tima za odnose sa domaćim i stranim kompanijama, učestvovali su u realizaciji više od 2.000 programa prakse i zapošljavanja studenata.

- Peticija je pokrenuta i radi zaštite svih kojima se imputiraju reči koje nisu izgovorili i protiv kojih se zbog toga pokreću disciplinski postupci - rekao je Grujić i pozvao sve studente da potpišu peticiju kako bi doprineli položaju studenata i mogućnosti da mlad čovek, intelektualac slobodno izrazi kritičko mišljenje.

Studentkinja Pravnog fakulteta Jelena Joksimović kaže da studenti Pravnog fakulteta podržavaju peticiju kolega sa ekonomije, jer su uvek prvi kada je reč o zaštiti Ustava i člana zakona koji garantuje slododu mišljenja i izražavajna.

- Uvek smo tu, jer niko, pa ni pofesor studentu ne sme uskrati to pravo - rekla je ona.

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Danilo Potparić kazao je da nema detalje o situaciji na Ekonomskom fakultetu, ali da mu ostaje da veruje u objektivnost te komisije, kao i da su studenti pažljivo izabrali njene članove.

Potparić je dodao da će se kao student prorektor uvek boriti za slobodu mišljenja i govora svih studenata, jer je to akademsko pravo svakog pojedinca.

Dodao je da će i ako zatreba sa studentima u studentskom parlamentu stati u zaštitu svih studenata kojima je to pravo onemogućeno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija