• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

31.03.2019

20:09

RUSIJA I AMERIKA ĆE ZARATITI U VENECUELI?! Slanje ruske vojske SAD smatraju provokacijom. RUSI ODGOVORILI: IMAMO SPORAZUM IZ 2001.

Politika

RUSIJA I AMERIKA ĆE ZARATITI U VENECUELI?! Slanje ruske vojske SAD smatraju provokacijom. RUSI ODGOVORILI: IMAMO SPORAZUM IZ 2001.

Podeli vest

Bela kuća upozorila da slanje ruske vojske na "zapadnu hemisferu" smatra provokacijom i direktnom pretnjom po međunarodnu bezbednost, te da će na to adekvatno odgovoriti

Rusija i SAD mogle bi da zarate u Venecueli. Vašington je u petak saopštio da će svako vojno prisustvo na "zapadnoj hemisferi" Zemljine kugle smatrati neprijateljskim delovanjem, te da će na to odgovoriti. Budući da je ruski predsednik Vladimir Putin nedavno poslao svoju vojsku u Venecuelu, koju SAD smatraju svojim dvorištem, Bela kuća ne isključuje slanje svojih trupa tamo.

Interesi SAD

Savetnik predsednika SAD Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton upozorio je zemlje koje ne pripadaju "zapadnoj hemisferi" na posledice usled slanja vojske u Venecuelu.

Nemci odbili Gvaidovog ambasadora

Nemačka, koja je stala uz SAD i podržala lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida za predsednika, odbila je da postavi njegovog ambasadora u Berlinu. Gvaido je poslao Otoa Gebauera da zameni ambasadora kojeg je ranije postavio Maduro, ali mu Nemci nisu odobrili diplomatski status, niti hoće da mu daju akreditive.

- Vlada Angele Merkel je primila Gvaidovog emisara na razgovor, ali ništa više od toga ne namerava da uradi - pišu nemački mediji.

- Amerika slanje vojske u Venecuelu ili bili koji drugi deo "zapadne hemisfere" smatra provokacijom i direktnom pretnjom bezbednosti u regionu i međunarodnom miru - naveo je Bolton.

(VIDEO) UGROŽEN RUSKO-NEMAČKI PROJEKAT TEŽAK 10 MILIJARDI EVRA: Po nalogu iz Vašingtona DANSKA ZADALA SMRTNI UDARAC SEVERNOM TOKU?!

Kako je dodao, Vašington upozorava sve zemlje, koje ne pripadaju "zapadnoj hemisferi", da u tom regionu nemaju šta da traže.

- Širenje vojnih operacija na "zapadnu hemisferu" smatramo neprijateljskim potezom, koji može da ima ozbiljne posledice. To neće proći bez odgovora - istakao je Bolton.

On je optužio venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da pokušava da ostane na vlasti uz pomoć ruske vojske i njihove opreme.

- Amerika će nastaviti da štiti svoje interese na "zapadnoj hemisferi". To je zona interesa SAD - naglasio je Bolton.

Foto: Informer DN

Oko 100 ruskih vojnika u Venecueli 

Savetnik predsednika SAD nije precizirao kakav bi odgovor na rusko slanje trupa u Venecuelu mogao da bude, ali je ranije sam Tramp rekao da su sve opcije na stolu, uključujući vojnu.

Stoga analitičari strahuju da bi u latinoameričkoj zemlji mogle da se sukobe dve supersile - SAD i Rusija.

ERDOGAN GLASAO I IZRAZIO ŽALJENJE ZBOG DVOJE NASTRADILIH! Predsednik Turske ocenio lokalne izbore kao "ključni oslonac demokratije"

- Ukoliko Amerika reši da pošalje svoju vojsku u Venecuelu, sukob je neizbežan. Nažalost, taj sukob ne bi ostao samo regionalan, već bi se pretvorio u katastrofu za ceo svet - kažu analitičari.

Ishitren potez

Oni se nadaju da Tramp neće preduzeti nikakve vojne mere, ali ih ne isključuju.

- Prema onome što smo dosad videli, Tramp je nestabilan i nedosledan lider. U stanju je brzo da plane, da otkazuje bilateralne sastanke u poslednjem trenutku, nije vešt u pregovorima i želi da nametne svoju volju. Osoba sa takvim osobinama je veoma nepredvidiva, tako da niko sa sigurnošću ne može da kaže da neće načiniti ishitren potez i poslati svoju vojsku u Venecuelu - navode stručnjaci.

Foto: Reuters

Džon Bolton

Inače, dva aviona ruskog ministarstva odbrane "antonov An-124" i "iljušin Il-62" sletela su u Venecuelu prošlog vikenda. Dovezli su oko 100 ruskih vojnika i 35 tona vojne opreme. Rusku delegaciju predvodi general-pukovnik Vasilij Tonkoškurov, načelnik glavnog štaba kopnene vojske Rusije. Zvanična Moskva je navela da su ruski vojnici stigli u Karakas kako bi učestvovali u konsultacijama sa venecuelanskim zvaničnicima u vezi sa saradnjom u industriji odbrane, i to prema sporazumu koji dve zemlje imaju još od 2001. Kremlj je istakao da Rusija nije prekršila niti međunarodne, niti venecuelanske zakone.

FORCA ITALIJA! Vraća se STARI PARTIMANIJAK i dolazi da UZDRMA Evropu! Berluskoni najavio POTPUNI PREOKRET politike EU!

Gvaidu zbog korupcije 15 godina zabrana bavljena politikom

Foto: APfoto

Huan Gvaido (skroz desno) na protestima 

Lideru venecuelanske opozicije Huanu Gvaidu, koji se sam proglasio za predsednika zemlje, zabranjeno je da obavlja bilo koju javnu funkciju u narednih 15 godina. Ta mera mu je izrečena zbog korupcije, budući da je putovao u inostranstvo 91 put i potrošio 100.000 dolara, koje nije opravdao.

Državni kontrolor Elvis Amoroso naveo je da je Gvaido potrošio na putovanja mnogo više nego što su njegova primanja.

- Revidirali smo njegovu finansijsku kartu jer smo naišli na neka odstupanja. Troškove za putovanja u inostranstvo Gvaido nije opravdao. To znači da je ili sakrio svoju imovinu ili falsifikovao podatke u imovinskoj karti. Takođe, možda je dobio novac od neke međunarodne ili nacionalne institucije, ali to nije prijavio - rekao je Amoroso.

On je dodao da je istraga o Gvaidovim finansijama trajala od 11. februara.

- Utvrđeno je da on nije radio u skladu sa venecuelanskim zakonima. Stoga mu je izrečena zabrana obavljanja bilo koje javne funkcije u maksimalnom periodu koji predviđa zakon - objasnio je Amoroso.

To znači da je Gvaidu zabranjeno da obavlja funkciju predsednika nacionalne skupštine, na kojoj se trenutno nalazi, kao i da se kandiduje na izborima.

S druge strane, Huan Gvaido je odbacio odluku generalnog kontrolora.

- On nije kontrolor. On to nije i ne postoji takva kazna - rekao je Gvaido.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Hoćete rat na zapadnoj hemisferi? Dobićete ga. Međunarodno javno pravo ste narušili 1999. godine. Obratite se Toniju Bleru i Bilu Klintonu da vidite kako to izgleda. Ali će sada biti u vašem dvorištu. Izgleda da čovečanstvo ne zaslužuje šansu. Kraj. Tako je glasilo obraćanje Avrama izraela nakon svakog vazdušnog napada u Beogradu.

Perica

pre 5 godina

Ma šta vi tražite u Evropi i Aziji? Povucite se lepo,prošlo je vaše džabe se kočoperite,popušili ste ga odavno.

Marcco

pre 5 godina

A zašto je sukob Amerike i Rusije katastrofa za ceo svet? Jel zato što će ceo svet da stane na jednu ili drugu stranu. Ja ne vidim ikakav interes da se bilo ko upusti u takav sukob, a možda je vreme da Amerika oseti makar malo rata na svojoj teritoriji pa da vidi kako je to lepo, a ne onih tri sata bombardovanja Perl Harbora, 4000 kilometara od zapadne obale o kome kukaju već 80 godina.

Penzioner

pre 5 godina

Kauboji, NISTE VISE u poziciji SVETSKOG POLICAJCA !!!!! Mozete samo da "ljutite" i nista vise !!! Jos malo, pa vam je kraj !!!! Necete vise donositi nesrecu sirom planete !!!!

Penzionerj

pre 5 godina

Bravo kolega penzioneru da i ti napises nesto pametno. Da dodam. Svetski olosi i krimanlci koje u genima to nose, dolazi vam kraj. Amin!!!!!!

jova

pre 5 godina

Anglo-Amerika približila se preko Ukrajine Rusiji, Rusija se približila Americi preko Venecuele. 8.kralj jasno daje na znanje Anglo-Americi ko će preuzeti svetsko vodstvo po Božjem zakonu onako kako je to Bog odredio. Otkrivenje 17:11.

sinisa

pre 5 godina

I sta sada Ameri mogu u tudja dvorista a kad Rusi dodju u necije dvoriste to ne moze,epa zalim slucaj kada je i neko drugi jak i mocan vidite da moze.Ameri niste vise jedina svetska sila.

lol

pre 5 godina

Evo samo cekaju da Informer javi pa ce da krenu.

Kalimero

pre 5 godina

Bagra licemerna, Rusija ugrožava svetsku bezbednost ako se približi zapadnoj hemisferi a Amerika može bukvalno da okruži Rusiju i sa istoka i sa zapada i sa juga ali to nije ugrožavanje bezbednosti. E pa kauboji malo ste se zajebali, prvo Rusija više nije korumpirani Gorbačov i pijandura Jeljcin ali ni Kina vam više neće gledati kroz prste. Amerika inicira ratove i ratuje u Africi, Evropi, na Bliskom istoku, u Aziji i to nije ugrožavanje mira u svetu? Pakujte pinkle i brišite svojoj kući jer uskoro će to da uradite silom.

Miki

pre 5 godina

Nece zaratiti nego ce profitirat i masno zaradit.Rat je i biznis.

Đorđe

pre 5 godina

Kakvo inteligentno razmišljanje: zapdna hemisfera, američko dvorište. Možda tu spadaju i Ruske granice i bivše Sovjetske republike.

SS

pre 5 godina

Samo napred Rusi,neka vide ameri kad mečka ponovo zaigra pred njihovim vratima,kao 60-ih.Dosta oni haraju po celom svetu.

DEDA RAKA

pre 5 godina

Kad potomci govedara krenu na Istok - e to je u redu a sada nije u redu da evropljani "prošetaju" na Zapad. Donča mora da shvati da se mnogo ne bahati !

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)
Ljubav

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)

Melanija Tramp proslaviće 26. aprila 54. rođendan. Kada bi se njen život pretočio u filmsku priču, bila bi to veoma uzbudljiva drama, sa primesama komedije, a nekada i tragedije. Neki bi rekli da tu ima i horor elemenata. Jedni smatraju da se odlično udala, drugi da nije mogla gore da izabere i da je nesrećna u braku u kojem ostaje samo zbog novca.

25.04.2024

15:30

Džet set

Srbija