• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.03.2019

20:06

POSTIGNUT DOGOVOR! Posle sastanka sa ministrom Stefanovićem, radnici JP "Pošta Srbije" prekinuli štrajk!

Politika

POSTIGNUT DOGOVOR! Posle sastanka sa ministrom Stefanovićem, radnici JP "Pošta Srbije" prekinuli štrajk!

Podeli vest

Nakon današnjeg razgovora potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa predstavnicima zaposlenih u JP „Pošta Srbije“, koji su već više dana u štrajku nezadovoljni uslovima rada i tretmanom od strane poslovodstva ovog preduzeća, postignut dogovor o prekidu štrajka

Zaposleni su prihvatili sve predloge koje je izneo potpredsednik Stefanović i saglasni su sa prekidom štrajka i preduzimanjem mera radi uspostavljanja normalnog procesa rada, navodi se u saopštenju na sajtu Vlade Srbije.

U razgovoru je dogovoreno da se do 4. aprila izvrši raspodela drugog dela ostvarene dobiti za 2017. godinu, a da se do 24. aprila izvrši raspodela prvog dela iz ostvarene dobiti za 2018. godinu.

Foto: Tanjug



Takođe je dogovoreno da se u roku od 7 dana formira radna grupa za kolektivno pregovaranje, u kojoj će, pored predstavnika reprezentativnih sindikata, poslovodstva i osnivača, učešće uzeti i 3 predstavnika zaposlenih sa današnjeg sastanka.

Ona će imati zadata da se izmeni član 42 Kolektivnog ugovora, na način da se raspodela sredstava iz dobiti počev od 2018 godine isplaćuje linearno.

Radna grupa ima zadatak i da se Kolektivnim ugovorom predvidi pravni osnov za jednokratnu isplatu naknade materijalno ugroženim zaposlenima, a minimalni iznos je 20.000 dinara.

Rok za navedene izmene i realizaciju je 10 dana od dana formiranja radne grupe.

Treba da se izvrši i analiza koeficijenata osnovne zarade, na način da se tehnološka radna mesta više vrednuju.

Takođe imaju zadatak da se preispita opravdanost postojanja pojedinih radnih mesta (veliki broj savetnika, zamenika i drugih dupliranih rukovodećih radnih mesta).

Rok za analizu i dostavljanje izveštaja Vladi Republike Srbije je novembar ove godine, nakon čega bi Vlada preduzela mere u cilju uvećanja mase za zarade za 2020. godinu, uz reformu koeficijenata zarade.

Dogovoreno je i da se u septembru isplati drugi deo sredstava iz dobiti za 2018. godinu.

Takođe je dogovoreno da se sredstva za povećanje osnovnih zarada (korekcija), kao i sredstva za uvećanje zarada po osnovu radnog učinka (stimulacija) preusmere sa administrativnih poslova na tehnološke poslove, sa izuzetkom deficitarnih radnih mesta (IT poslovi i sl).

Kako se navodi, poslovodstvo preduzeća sve prijeme u radni odnos treba da stavi u svrhu tehnologije, odnosno da neće primati zaposlene na administrativnim (kancelarijskim) poslovima.

Svi zaposleni, koji su učestvovali u štrajku su dobili garancije da neće trpeti posledice u preduzeću zbog stupanja u štrajk, kao i da će se obustaviti svi do sada započeti postupci kažnjavanja od strane poslovodstva JP "Pošta Srbije".

Sastanak je protekao u korektnoj atmosferi, uz prisustvo saradnika ministra Stefanovića i direktora RPLC-a Beograd, navodi se u saopštenju.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nale

pre 4 godine

Naravno da se razgovorima moze postici kompromis.

Daliborka

pre 4 godine

Dobre vesti za radnike Pošte, dogovor je uvek moguć.

Mašnica

pre 4 godine

Dogovor je postignut što je jako bitno za normalno funkcionisanje rada Pošte.

Lela

pre 4 godine

Dogovor je taj kojim se gradi kuća, a ne suprotno.

Verica

pre 4 godine

Postignut dogovor sa radnicima POSTE i strajk prekinut.

karlo

pre 4 godine

Stefanović je razuman čovek koji želi da narod bude zadovoljan.

Marija

pre 4 godine

Ovo je dokaz da je državi stalo da se svako nezadovoljstvo otkloni.

Petko

pre 4 godine

Bravo.Svaki prekid strajka i nastavak rada je dobar.!

leontina

pre 4 godine

Ocigledno da predsednik radi svoj posao kako treba za svaki problem nadje ispravno resenje.

Maja

pre 4 godine

Svakako radnicima znaci podrska sadasnje vlasti.Resenje se uvek moze pronaci.

Marija

pre 4 godine

Iznenadjujuce da opozicija nije taj strajk iskoristila za svoju prljavu kampanju.

Olgica

pre 4 godine

Dobro je, ne bi bilo u redu da su nastavili sa strajkom, ali drzava uvek izlazi u susret svojim gradjanima, sem kad su u pitanju prazne price obicnih lopova.

Milan

pre 4 godine

Jako je bitno da svi budu zadovoljni postignutim dogovorom

Zerdjo

pre 4 godine

Nadam se da ce radnicima poste sada biti mnogo lakse da rade.

caca

pre 4 godine

Sa normalnim i razumnim ljudima lako se moze dogovoriti oko svega!!!!

Ssladja

pre 4 godine

Ministar Stefanovic zaista sjajno radi svoj posao. Civilizovanim razgovorom sve se moze resiti. Bravo!

AleksMache

pre 4 godine

Dogovor sve rešava! Svaka čast na tome!

Egon

pre 4 godine

Drzava razume radnike Poste i sigurno ce se potruditi da resi probleme.

Sunce

pre 4 godine

Drago mi je da je resena situacija. Mirno resenje najbolje.

Miki

pre 4 godine

Nadamo se da više neće korietiti položaj da ugrožavaju građane Srbije

Milan

pre 4 godine

Srbija je demokratska zemlja i postuje i nagradjuje sve one koji se posteno trude i rade.

Porodični poštar

pre 4 godine

A predstavnici štrajkača u istom redu deda, tata i sin..ma to bre treba preispitati na koji način su uopšte i došli na ta radna mesta, sve bre rodbina..

Mirjana

pre 4 godine

Dobra rec i gvozdena vrata otvara, drago mi je sto je postignut dogovor

Maja

pre 4 godine

Razgovorom se sve resava. Vlada je uvek tu za sve gradjane i preduzeca.

tale

pre 4 godine

važno je da su se dogovorili, Pošta mora da funkcioniše

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija