• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net

01.04.2019

11:29

JUGOSLAV ĆOSIĆ U PROBLEMU! Brent Sadler, CNN-ova zvezda, otišao sa N1, preti oduzimanje licence?

Politika

JUGOSLAV ĆOSIĆ U PROBLEMU! Brent Sadler, CNN-ova zvezda, otišao sa N1, preti oduzimanje licence?

Podeli vest

Prethodne nedelje direktor N1 Jugoslav Ćosić uputio je pismo na adrese 130 međunarodnih novinarskih udruženja, tražeći zaštitu za njegovu televiziju. Ćosić je zaštitu tražio zbog pretnji od strane državnih organa, kao i pretnji upućenih njemu i glavnom i odgovornom uredniku agencije Beta. Mnogi su iznenađeni iznenadnim aktivnostima direktora N1, i to baš nekoliko dana pošto se na srpskom medijskom tržištu pojavila još jedna televizija koja se emituje takođe na SBB kablovskoj mreži

 

Kolege sa N1 kažu da je Nova S televizija unela veliki nemir u njihovu kuću, kao i da se direktor i voditelj emisije "Presing" zabrinuo i zbog povratka Olje Bećković sa njenom emisijiom "Utisak nedelje" na Nova S TV. Strah od pada gledanosti i rejtinga emisije međutim nije jedini razlog dizanja medijske prašine oko navodnih napada na ovu medijsku kuću.

Naime, jedan od osnivača i članova borda N1 i jedini predstavnik medijske kuće CNN, Brent Sadler, uputio je pismo Draganu Šolaku u kome ga obaveštava o odluci da napusti N1. U pismu je, kako B92 saznaje, naveo sve primere zloupotreba u ovoj televiziji, kao i primere neprofesionalnog ponašanja direktora i urednika.

O pismu su obavešteni i novi vlasnici, britanski Fond BC Partners, koji je od američkog Fonda KKR preuzeo deo vlasništva nad TV N1. Ali ne i srpska javnost. Televizija ovu činjenicu krije, pokušavajući da od CNN-a dobije zamenu za Sadlera.

Novi vlasnici najavljuju uvođenje novih ljudi, članova borda, koji bi imali uvid u rad televizije N1 na dnevnom nivou. Kako B92 saznaje, CNN razmatra odluku o oduzimanju licence televiziji N1.

Sve su ovo razlozi koji brinu vlasnika i direktora televizije N1 pa stručnjaci kažu da je to bio stvarni povod za skretanje pažnje na televiziju, koristeći navodne pretnje i pritiske od strane vlasti za pokušaj da zadrže licencu i prikriju skandal koji će nastati objavljivanjem Sadlerovog pisma, ali i "Hardingovog izveštaja", koji je KKR grupa naručila prošle godine kako bi analizirala nivo profesionalnog izveštavanja na ovoj televiziji.

OTKRIVENO! Ćosiću i Janjiću pretio čovek koji je firmu prodao vlasniku N1!

Oni koji su imali uvid u izveštaj bivšeg BBC-jevog urednika Džejmsa Hardinga kažu da je izveštaj jako loš po N1 Beograd, da su u njemu svedočenja novinara iz Sarajeva i Zagreba koji ukazuju na veoma nizak nivo profesionalnosti njihove televizije u Beogradu. Izveštaj je trebalo da bude predstavljen i novim vlasnicima, fondu BC Partners, ali je volšebno nestao.

Treći razlog je istraga holandskih organa koja se vodi u Holandiji i Luksemburgu, a tiče se vlasničke strukture televizije N1, koja je registrovana u Luksemburgu. Holandske vlasti uputile su zahtev za istragu i srpskim istražnim organima.

Podsetimo, u pismu koje je objavljeno na sajtu televizije N1, između ostalog navodi se da je "od početka emitovanja programa, 2014. godine, N1 Srbija izložen permanentnim pritiscima, etiketiranju i kampanji obeshrabrivanja, koji dolaze od najviših funkcionera vlade i vladajuće koalicije uključujući i predsednika države".

PJEŠČIĆ: Nisam pretio Draganu Janjiću! Znam ga 25 godina i reagovao sam na njegov stav da upad u RTS nije bio ništa strašno!

Zbog toga je, dodaje se, Adria News iz Luksemburga, vlasnik televizije N1, uputila pismo na više od 130 adresa međunarodnih i nevladinih organizacija, medijskih asocijacija, kao i Evropske unije za molbom da učine sve "da se pritisci na N1, kao i druge nezavisne medije u Srbiji smanje i omoguće minimalni uslovi za njihovo funkcionisanje".

Redakcija B92 ovim povodom kontaktirala je i Brenta Sadlera i Nikosa Statopulosa, partnera u fondu BC Partners. Do objave ovog teksta Sadler se nije javio na pozive redakcije.

Posle više pokušaja da redakcija pitanje postavi Statopulosu, on nas je uputio na PR službu, odakle smo dobili odgovor da ne mogu da daju komentar o eventualnom povlačenju licence N1 od strane CNN i da je to pitanje za CNN.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mirjana

pre 5 godina

Sta li ce sada Jugoslav uraditi, mora dpbro razmisliti koji put da izabere

Kristina

pre 5 godina

Odlaze jer sigurno nece da ucestbuju u nestinama opozicije.

Davor

pre 5 godina

Cosic je sam odgovoran za novonastalo stanje, davao je lazne podatke, stvarao laznu sliku, neka sada snosi i posledice.

Marija

pre 5 godina

Ko je profesijalno kada oni rade onako kako im gazda naredi.

mimi

pre 5 godina

to se kaze svakom po zasluzi ,nije u redu sto je N1 televizija koja huska na nemire i sukobe ,a sto naginje na opoziciju neka,svako ima glavu pa nek razmislja

sasa

pre 5 godina

To sam vec cuo od pre par nedelja da ce se N! ukinuti, mozda i ne bi bilo lose pa da malo normalni mediji dodju do izrazaja jer ovo trovanje od strane N! nije dobro za zdravlje.

Lazni Bot

pre 5 godina

Treba sve da bude Pink i onda ce biti sloboda medija za vlast.

Maganik

pre 5 godina

Koliko vidim, Jugoslav zna da odlepršaše dolari a naši ga neće. Idi kod Đilasa i Jeremića. Možda ti ponovo daju posao domaćeg izdajnika.

Marcco

pre 5 godina

A šta je to "spook" i šta je to "Marko Papic"?

Rade

pre 5 godina

Da se ja pitam ta tv N1 nikada ne bi radila u Srbiji,a i kad bi radila,srpske novinare ne bi zalošljavalo.kroz istoriju se videlo gde god su radili za stranog bilo kako nazovite,najgori su bili za svoj Narod.Verovatno da se dokažu,za šaku dolara i majku bi prodali.I opet pitam dal postoji i jedan lep tekst o Srbiji za sve ove godine rada?

Ivan

pre 5 godina

Svakom zlu dodje kraj........ Lepo kaze nas narod... Ko drugome jamu kopa....... Kad vidite "novinare" sa N1 samo zacepite nos i okrenite glavu... Bice dovoljno...

Mila

pre 5 godina

Kad bi manje bili pristrasni sto se tice opozicije i izvestavali kako jeste,mozda bi i potrajali.

Miloš

pre 5 godina

Opa, Ćosić nam se malo uplašio da mu ne ugase televiziju i ostave ga bez posla... Pa to se i može desiti, to će mu uraditi njegovi veliki prijatelji Šolak i Đilas!

Mrvica

pre 5 godina

Dovoljno su pokazali ko stoji iza tv N1, ko utice na uredjivacku politiku i kojoj slobodi medija oni teze. Vreme je ne da joj ukinu licencu nego ukinu!

Borko

pre 5 godina

Strah od konkurencije sve vise gusi neprofesionalce.

Vasko

pre 5 godina

Ajd da vidim tog baju koji bi smeo da N1 oduzme licencu.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija