• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.04.2019

14:19 >> 15:28

(VIDEO) VUČIĆ U LOZNICI: Fabrika Mint predstavlja prekretnicu u razvoju grada!

Politika

(VIDEO) VUČIĆ U LOZNICI: Fabrika Mint predstavlja prekretnicu u razvoju grada!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas postavljanju kamena temeljca za fabriku automobilskih delova, Mint, u Loznici, ocenio da je reč o prekretnici u razvoju tog grada i izrazio nadu da će Folksvagen imati u vidu da je u Srbiji sve veći broj proizvođača auto-delova, kada bude odlučivao gde će graditi svoju novu fabriku

Vučić je istakao da je MINT istovremeno od ključnog značaja za razvoj i opstanak Loznice, Jadra i Podrinja.

- Ovde smo poslednjih 30 godina samo opstajali bez najvećih fabrika, koje su uništavane i razarane. Prvi put dovodimo investitore i gradimo novu budućnost Loznice. Voleo to neko da prizna ili ne - to je stvarnost, to je tačno - podvukao je on.

Vučić je podsetio da je država do sada već dala 6,2 miliona evra za razne infrastrukturne projekte u Loznici. Ukazao je da će bolnica, čija je izgradnja stala 1987, ponovo da se gradi.

- Trideset godina morali smo da sačekamo da gradimo ono što smo nekada počeli, mislili da ćemo lagano i brzo da okončamo. Upravo zato je ova fabrika od ogromnog značaja - istakao je on.

Preneo je da će kineski vlasnici u fabriku u Loznici, u dve faze, uložiti ukupno 100 miliona evra, da će imati ukupno 1.000 zaposlenih, a da će proizvoditi aluminijumske delove za razne proizvođače automobila.

- Nadam se da će Folskvagenu nešto značiti da se sve veći broj delova proizvodi u Srbiji. Verujem da će to umeti da cene prilikom donošenja odluke gde svoju fabriku da podignu - kazao je predsednik.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On se zahvalio ambasadorki Kine, sa kojom je pre četiri dana već jednom postavljao kamen temeljac za jednu kinesku fabriku, u Zrenjaninu, i izrazio nadu da će zajedno otvarati još mnogo fabrika u Srbiji.

Rekao je da sa velikom nadom iščekuje susret sa predsednikom Kine Si Ðipingom 25.aprila u Pekingu.

- Za mene lično i našu zemlju to je izuzetna čast i privilegija. Uvek u svakom razgovoru sa predsednikom Sijem mnogo toga naučim. S druge strane uvek to bude dodatni podsticaj za kineske investotore, podršku Kine politici Srbije, pre svega politici razvoja Srbije -
 objasnio je Vučić.

Kazao je da je zahvalan predsedniku Kine na čeličnom prijateljstvu.

- Zamislite koliko bi bilo teže da nemamo rešenje za Bor, da nemamo soluciju za Železaru u Smederevu, ili fabriku Linlong u Zrenjaninu, a i budućnost sa Mintom u Loznici - dodao je on.

 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ukazao je da će držati za reč šefa kompanije Mint, koji mu je usput, kada su razgovarali, rekao da namerava da napravi i "mali“ hotel u Loznici za sebe i svoje ljude.

- Pitao sam koliki hotel će to biti, a rekao je da će imati sto i nešto soba. Vidi da takva dva ''mala hotela'' napraviš tamo“, kazao sam mu - preneo je predsednik.

On je navao da se i danas moglo videti koliko su Kinezi ozbiljan i disciplinovan narod, samo u činjenici koliko se okupilo oko šefa Minta da bi poslali poruku Srbiji, iako je nama mnogo važnija ta fabrika.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je rekao i da se još traži tehnologija da se litijum izvuče od ostalih 26 minerala, ali i dodao da su Kinezi već ušli u određene pregovore i da veruje da će od toga napraviti najbolji posao.

- Onda ćemo ih moliti da u Krupnju, Loznici ili Ljuboviji naprave pogon za električne automobile, autobuse i vozila i da ih još zadržimo u našoj zemlji - rekao je Vučić.

On je zahvalio investitorima što su izabrali da investiraju u Srbiji, podsetivši da je država insistirala da to bude u Loznici ili Kraljevu jer su to dva grada sa najvećim brojem nezaposlenih ljudi. Poručio im je da će u državi uvek imati pomoć i zamolio ih da razmisle o novim ulaganjima, te dodao da će se raditi na izgradnji novih puteva u tom delu Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Mint automotiv Jurop", kao i "Cirplan Limited" deo su "Mint grupacije" sa sedištem u Kini i jedan je od vodećih svetskih dobavljača u projektovanju, proizvodnji i prodaji strukturnih delova, obloga i dekorativnih delova putničkih vozila."Mint grupacija" ima proizvodnju na više od 30 lokacija u Kini, zatim na Tajlandu i u Meksiku. 

U oktobru prošle godine sa predstavnicima kompanije "Mint" razgovarao i predsednik Vučić, poručujući im da će u Srbiji imati najbolje uslove, jer je cilj da se vrati život u Zapadnu Srbiju. Predstavnici kompanije tada su obavestili predsednika i o njihovom planu da godišnje pošalju 300 dece iz Loznice na školovanje i usavršavanje u Kinu.


Kompanija "Mint" svojim proizvodima snabdeva glavne proizvođače automobila koji imaju više od 80 odsto udela na globalnom tržištu, a izvozi u Australiju, Evropu, Severnu Ameriku, Japan i jugoistočnu Aziju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nikola

pre 4 godine

Ova fabrika će bitno smanjiti nezaposlenost u Loznici.

Joka

pre 4 godine

Stvarno mi je drago sto se otvaraju nove fabrike

Marija

pre 4 godine

Snaga Srbije je u radu i kupovnoj moci njenih gradjana! Srbija se razvija u tom smeru, ogovorno i nepokolebljivo!

Sanja

pre 4 godine

Još jedan dokaz da smo zemlja vrednih i poštenih ljudi, stabilnog tržišta, sigurni za ulaganja i strane investicije

Miloš

pre 4 godine

Svaka nova investicija u Srbiju je dobrodošla!

Maja

pre 4 godine

Veliki broj ljudi ce se zaposliti,sto je veoma vazno.

star

pre 4 godine

Ova kineska investicija u Loznici je veliki dobitak za ovaj kraj i za celokupnu Srbiju, jer će zaposliti preko hiljadu naših radnika.

igor

pre 4 godine

Presednik Vučić dovodi u svaki grad investitore gradeći nove fabrike smanjujući nezaposlenost.

Sale

pre 4 godine

Mislim da je ovo izuzetno bitno za napredak Srbije, samo neka se otvaraju sto vise fabrike.

slađa

pre 4 godine

Nova fabrika u Zapadnoj Srbiji znači život za građane koji tamo žive. Kina je veliki prijatelj Srbije i predsednik Vučić treba sa ponosom da predstavlja svoju zemlju, koja jeste mala, ali ume da ceni podršku koju je on svojom politikom i radom izgradio. Nadamo se i Folksvagenu u budućnosti.

Ivana

pre 4 godine

Koja vest može danas da bude lepša za Srbiju i njene građane od otvaranja dve velike fabrike u Zrenjaninu i Loznici i to u samo tri dana razmaka. To je ono što nas podiže ekonomski i strateški a sve zahvaljujući predsedniku Vučiću i Vladi Srbije.

Ana

pre 4 godine

Svaka investicija i novo radno mesto je još jedan korak napred ka boljoj budućnosti.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija