• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Veselin Jevrosimović

02.04.2019

18:46

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Spokojna tehnologija!

Politika

NAJNOVIJA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Spokojna tehnologija!

Podeli vest

Danas smo okruženi tehnologijom kao nikada ranije u istoriji. Gotovo svaka moderna ljudska aktivnost podrazumeva korišćenje elektronskih uređaja i informacionih tehnologija u nekom obliku

Moglo bi se reći da je tehnologije čak i previše, odnosno da počinje da smeta i odvlači nam pažnju od onoga što je bitno u obavljanju posla.

Naučnici su doba u kome će računari najrazličitijih formi biti prisutni svuda oko nas predvideli pre više od tri decenije, a pronašli su i rešenje za pomenuti problem zagušenja svih čula obiljem informacija.

Rešenje je nazvano "mirna tehnologija" (eng. calm technology). Radi se o principima osmišljavanja i dizajniranja kontrola na uređajima, sistema komunikacije sa računarima i korisničkih okruženja u softverskim rešenjima koji podrazumevaju minimum uzurpiranja pažnje korisnika.

Cilj je da umesto ekrana imamo korišćenje više čula i komunikaciju glasom gde god je to moguće

Naravno, to je lakše reći nego učiniti, ali je u poslednje vreme ovaj fenomen dobio na zamahu i popularnosti. Cilj je da, umesto ekrana, koji je dugo bio osnovno sredstvo prenosa informacija, imamo korišćenje više čula i komunikaciju glasom gde god je to moguće.

Dalje, potrebno je da svaki uređaj obezbedi minimum neophodnih funkcija kako bi osoba ostala fokusirana na primarne zadatke. Tehnologija treba da ostane na periferiji i da stupa u prvi plan samo kada je neophodno, a kad god je to moguće, treba koristiti ljudima poznate paradigme funkcionisanja i komunikacije.

Rečenica koja možda najbolje opisuje mirnu tehnologiju glasi otprilike ovako - ljudi ne treba da se ponašaju kao mašine, već mašine treba da se ponašaju kao ljudi.

U filmovima naučne fantastike uvek je efektno kada postoji snimak iz perspektive kiborga koji u vidnom polju ima gomilu podataka o okolini, pogotovo kad su dopadljivo animirani i neprekidno se smenjuju.

U realnosti to nije naročito praktično. Uostalom, upravo je zagušenje informacijama jedan od razloga zbog čega svi već uveliko ne koristimo naočare za proširenu stvarnost, od kojih su mnogi proizvođači odustali. Biće ipak da je priroda stvorila naša čula kao savršenu vezu čoveka i okoline.

Sad još samo da te principe preslikamo na tehnološka rešenja koja razvijamo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija