• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.04.2019

12:33

POPOVIĆ: Srbija se ubrzano menja, nedostižno postaje realno!

Politika

POPOVIĆ: Srbija se ubrzano menja, nedostižno postaje realno!

Podeli vest

Srbija se ubrzano menja i sve što nam se u prošlosti činilo kao nedostižno postaje realnost i izvoz IT usluga bi već za tri godine mogao da se udvostruči i premaši dve milijarde evra, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na otvaranju međunarodnog skupa "International Day", u okviru Digitalne nedelje Srbije

 

Popović je istakao da se Srbija ubrzano menja zahvaljujući kompetencijama naših inženjera.

Izvoz IT usluga u Srbiji u prošloj godini dostigao je novi rekord- od 1,135 milijardi evra i po deviznom prilivu je nadmašio najveće srpske izvoznike - italijanski Fijat i Železaru Smederevu sa novim kineskim vlasnikom, dodao je ministar.

On je naveo da je taj rekord oboren uz rast izvoza od čak 26 odsto u odnosu na 2017. godinu u kojoj je izvoz IT usluga vredeo 899 miliona evra.

Digitalna ekonomija, ističe, ima sve veću uslogu u promeni strukture u BDP-u Srbije.

- Nema nikakve dileme da će i ove godine IT sektor biti jedan od ključnih faktora rasta BDP-a, pored poljprivrede i građevinarstva, a ako se nastavi tempo iz prošle godine, izvoz IT usluga bi već za tri godine mogao da se udvostruči i premaši dve milijarde evra - naveo je on.

Ministar je dodao da je jedan od prioritetnih zadataka vlade da snažan i globalno kompetitivan inženjerski i IT sektor stavi u funkciju razvoja srpske industrije.

- Vlada Srbije nema nikakve dileme po pitanju budućeg ekonomoskog razvoja Srbije. On mora da bude zasnovan na digitalizaciji i jačanju naše prerađivačke industrije ili još konkretnije onih sektora koje obuhvata pojam manufacturing - naglasio je Popović.

Posle ekonomske krize koja je pogodila svet 2008. kada su razvejane sve iluzije da svetska ekonomija može da se dominantno zasniva na sektoru usluga, umesto na realnoj proizvodnji sve razvijene zemlje od Amerike, preko Evrope do Rusije, donele su nove strategije razvoja bazirane na renesansi njihovih industrija.

Program nove industrijske politike Evrope, podsetio je, bazira se na četiri stuba- tehnologije, finansije, tržište i ljudski resursi, a evropski strukturni fondovi obima 200 milijardi evra su usmereni ka izgradnji nove industrijske infrastrukture.

- Strateški program za naučnu zajednicu Evrope Horizont 2020, jedan od tri ključna prioriteta, posvetio je temi koja je hrabro nazvana Industrial Leadership, sa alociranim budžetom do 18 milijardi evra - istakao je Popović.

Podsetio je da je pokrenut grandiozni panevropski program European tećnology platforms sa 38 takozvanih individualnih tehnoloških platformi fokusiranih na specifične tehnološke domene.

Zatim dva programa privatnog i javnog partnerstva: PPP Factories of the future za čiju operacionalizaciju je formirana Efra agencija sa sedištem u Briselu i PPP Eurobotics koji je razuđenu evropsku naučnu i industrijsku infrastrukturu u oblasti robotike, fokusirao u jednu panevropsku instituciju sa jasno definisanom misijom globlanog liderstva u oblasti robotike.

Formiran je European Institute od inovation and tećnology koji tzv. Knowledge and innovation communities sistematski (KIC) deluje u prostoru formiranja integrisanih istraživačkih struktura u sprezi sa obrazovanjem i biznisom, a fokusiranih na ključne oblasti industrijskih tehnologija - digitalizacija, energija i materijali.

- Kada se osvrnemo na sve ove programe, jasno je koliki napor čini Evropa da pokrene reverzni proces vraćanja fabrika u njen ekonomski prostor - dodao je ministar.

Slično je i na nacionalnim nivoima, gde treba izdvojiti: program koji razvija Francuska - Industry Du Future, program Nemačke - industrija 4.0, Engleske - Katapult, Italije - Piano industria 4.0 i Švedske - Smart industry.

- Vredno je spomenuti napore koje ostvaruje naš važan politički, ekonomski i tehnološki partner Kina, koja ima opsežan plan za transformaciju svoje ekonomije iz vodeće ekonomije u ekonomsku super silu do 2049. godine, na stogodišnjicu Velike kineske revolucije - dodao je Popović.

Progam Made in China 2025. suštinski ruši sve stereotipe o Kini kao naciji niskih tehnologija, ističe.

- Naprotiv, Kina se gigantskim koracima duboko tehnološki transformiše. Svaki treći robot proizveden u svetu završi u nekoj kineskoj fabrici, a nema nijednog relevantnog svetskog proizvođača robota koji nema proizvodni pogon u Kini. Robotika i veštačka inteligencija su ključni prioriteti progama Made in China 2025. - naglasio je ministar.

Takođe je naveo primer i Japana koji sa svojom izuzetnom industrijom hrabro ulazi u realizaciju svog nacionalnog prioriteta: Industrja 5.0 odnosno Society 5.0 koji je vrlo indikativan po svojim prioritetima jer jasno pokazuje nameru Japana da uđe u četvrtu fazu Porterovog modela industrijskog razvoja - ekonomija blagostanja.

- Kada je reč o Srbiji naš ključni kompetitivni resurs za industrijski razvoj jeste jako inženjerstvo. Srbija ima kvalitetan i jako diverzifikovan obrazovni sistem, sa obrazovanim kapacitetima po glavni stanovnika, koji je svrstavaju u sam vrh Evrope - kazao je ministar Popović.

Na skupu "International Day" će na nekoliko panela tokom dana učestvovati predstavnici države, vodećih domaćih i inostranih preduzeća i organizacija, akademske zajednice, kao i pojedinaci iz oblasti inovativnih i digitalnih tehnologija, digitalne ekonomije i preduzetništva.

Nakon ceremonije otvaranja u Palati Srbija, ministar Popović i ambasador Fancuske u Srbiji Frederik Mondolini otvoriće Francusko-srpski panel na temu Agriteć.

Digitalna nedelja u Srbiji se obeležava od 1. do 7. aprila.

Na današnjoj manifestaciji biće učesnici iz Srbije, Francuske, Nemačke, Češke, Slovačke, Južne Koreje, Kanade, SAD, Ruske Federacije, Kine, Kazahstana i drugih država.

Prvi radni sastanak okruglog stola Srbije i Nemačke na temu inovacija, digitalizacije, istraživanja i nauke, održaće se takođe u Palati Srbija (sala Beograd).

Na sastanku će ucestvovati ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, šef jedinice za proširenje EU i Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu privrede Nemačke Helge Tolksdorf, kao i predstavnici državnih organa, kompanija i organizacija...

Istog dana, po prvi put u Srbiji će zasedati Odbor za digitalizaciju Evrokomore na kojem će se razgovarati o benefitima digitalizacije na ekonomiju Srbije i regiona.

Sutra na istoj lokaciji počinje Drugi digitalni samit Zapadnog Balkana na kojem će biti oko 3.000 učesnika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Luna

pre 5 godina

Važno je da Vlada Srbije nema nikakve dileme po pitanju budućeg ekonomoskog razvoja Srbije,Srbija ide dalje!

Nikola

pre 5 godina

Pa vama nedostizno stvarno postaje realno koliko ste pokrali i kradete ovaj napaceni narod.Nije se gore zivelo od kad znam sa sebe, a svi potencirate neke bajke o nekom nazovi prosperitetu i sve to dok delite svetu srpsku zemlju jade.Vise od 80% moje generacije je otislo u inostranstvo za vase vreme i vi mi prodajete muda za bubrege. Ju,ju,ju

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija