• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

03.04.2019

19:15

AMERIČKI NOVINAR METJU RASEL LI SNIMIO DOKUMENTARAC O KORUPCIJI U UN! Jeremić je veći lopov od Hoa!

Politika

AMERIČKI NOVINAR METJU RASEL LI SNIMIO DOKUMENTARAC O KORUPCIJI U UN! Jeremić je veći lopov od Hoa!

Podeli vest

Vuk Jeremić bi morao da odgovara zbog korupcije i pranja novca, postoje čvrsti dokazi koji ga ozbiljno terete

Vuk Jeremić je veći lopov i kriminalac od svog finansijera Patrika Hoa i morao bi da odgovara zbog korupcije i nezakonite trgovine uticajem u Ujedinjenim nacijama!

Ovo kaže poznati američki istraživački novinar Metju Rasel Li, koji je u SAD detaljno pratio suđenje Patriku Hou. Ho je pred Federalnim sudom u Njujorku osuđen na četiri godine robije zbog korupcije i pranja novca, a Metju Rasel Li tvrdi da ozbiljni dokazi terete i Vuka Jeremića.

Vodeća karika u lancu

Američki novinar je za Radio-televiziju Hongkonga (RTHK.hk) snimio dokumentarni film pod nazivom 'Veza Hongkonga, lista Patrika Hoa', a u kom se Jeremić stavlja u centar korupcijskog skandala. On je, kako se tvrdi, bio glavna veza između Hoa i lidera Ugande i Čada, kojima je nuđen mito u zamenu za izdavanje energetskih dozvola.

Metju Rasel Li navodi i da je Jeremić počeo da sarađuje sa kineskim fondom CEFC, na čijem je čelu bio Ho, još u vreme dok je obavljao funkciju u UN, što je potpuno mimo zakona. Li smatra da je Jeremić imao vodeću ulogu u koruptivnom lancu i da su tu ulogu američki tužioci nepravedno zapostavili.

Vučić: A sve to u Srbiji nije tema?!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da nije gledao dokumentarni film o malverzacijama Patrika Hoa i Vuka Jeremića, ali da mu je od filma mnogo zanimljivija činjenica da se tom temom nije bavio nijedan "istraživački novinar" u Srbiji.

- Video sam da je film uradio jedan od najpoznatijih istraživačkih novinara sveta. Interesantno je da je time morao da se bavi on, a da to niko od silnih istraživačkih novinara u našoj zemlji nije učinio - primetio je Vučić.

- Za mene je zaista iznenađujuće da su se svi tužioci toliko fokusirali na Patrika Hoa i iskoristili Jeremića samo za svedočenje kako bi pokazali veze Hoa, dok je zapravo sam Jeremić uradio mnogo goru stvar. Pitao sam ga u liftu: 'Kako možete da radite za privatnog biznismena dok ste predsednik Generalne skupštine UN, kako vas nije sramota?!', a on mi je samo odgovorio: 'Ja nisam optuženi ovde' - preneo je Rasel Li, koji je detaljno ispitivao i mejlove koji su prikazani u sudu, a koji, kako tvrdi, direktno terete Jeremića.

- Vidi se da je on sa čela GS UN radio za CEFC, kao i da je obećavao Patriku da će biti govornik u UN na panelu s predsednicima Turske i Južne Afrike. To je kriminalno delo - zaključuje Rasel Li.
Film otkriva i nove informacije o zajedničkim putovanjima Jeremića i Hoa i njihovim vezama sa Mongolijom, Meksikom i UAE, nakon kojih je na račune Jeremićevog CIRSD-a i pi-ar agencije leglo 5,3 miliona dolara.

Nedvosmislen dokaz

Marko Matić iz 'Antidota' ocenjuje da je ovaj film potvrdio da je šef Narodne stranke umešan u svetski korupcionaški skandal.

- To potvrđuje i da se protiv njega ne vodi politički motivisana kampanja u Srbiji, već su njegovi mutni poslovi predmet interesovanja svetskih medija. Film je takođe nedvosmisleno dokazao da je Jeremić i te kako učestvovao u poslovima zbog kojih je njegov finansijer osuđen pred sudom u Njujorku. Danas je jasno da se iza navodnih donacija CIRSD-u kriju poslovi i motivi koji se teško mogu nazvati zakonitim - podvlači Matić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija