• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.04.2019

16:48

STEFANOVIĆ: Podaci građana Srbije u sistemu MUP-a zaštićeni!

Politika

STEFANOVIĆ: Podaci građana Srbije u sistemu MUP-a zaštićeni!

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas na Digitalnom samitu u Beogradu da su podaci građana Srbije zaštićeni, kao i da se bezbedno čuvaju u sistemu MUP-a i istakao da u poslednjih nekoliko godina nije bilo nikakvih “curenja” podataka ili hakovanja

Stefanović je ukazao da osim što je zadatak MUP-a da štiti gradnice, izdaje dokumenta, vodi računa o saobraćaju, jedan od prioriteta je, kaže, da kroz informacionu tehnologiju pruži veću bezbednost građanima Srbije, a policiji obezbedi bolju efikasnost.

Naveo je da su projekti kao što su “Sigurno društvo”, koji je sproveden na graničnim prelazima i u skladu sa evropskim standardima, i “Sigurni grad”, koji je podrazumevao uvođenje kamera po gradovima Srbije, obezbedili brzu, bolju i efikasniju komunikaciju između građana i policije.

Sve što se nalazi, kaže, u sistemu MUP-a, je apsolutno zaštićeno, jer je sistem domaći proizvod, Vlade Srbije, te da algoritme uvodi naša država, a ne neko sa strane.

- Zbog toga nema mogućnosti da neko ulazi u naše sistema, to je zašita koji radi naš tim, naša država - podvukao je Stefanović.

LEX SPECIALIS ZA "ŠVAJCARCE"! Predsednik Vučić najavio brzo rešenje za građane zadužene u CHF!

Kako većinu prostora u Srbiji pokrivaju kamere, koje su, ističe Stefanović, povezane sa drugim bazama podataka, policiji je lakše da utvrditi, na primer, vrstu vozila, boju vozila, registarske tablice, pa čak i biometrijsko očitavanje lica.

- Danas nema potrebe da neki prostor obezbeđuje policajac, imate alarm koji oglašava ako se na tom prostoru dogodi neko krivično delo. Kamera može da prepozna tablice, biometrijski očita crte lica i da na taj način policija za kratko vreme dođe do otkrivanja počinilaca - rekao je Stefanović i dodao da je upravo na taj način nedavno policija otkrila počinica jednog teškog krivičnog dela.

Stefanović je zatim učesnicima Samita demonstrirao kako ono o čemu je govorio funkcioniše u praksi - ministra je video pozivom jedan saobraćajni policajac izvestio je o stanju na beogradskim ulicama, a ministar je ukazao da nam više za rad nisu potrebni toki-voki aparati, već da sve imamo na smart telefonu.

Kaže da će takav brzi sistem informacija doprineti i da ekipe brže stignu na teren kada se dogode poplave ili požari.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Misko

pre 5 godina

Licni podaci i moraju biti strogo poverljiva tajna, kako ih neko ne bi zloupotrebio.

Milos

pre 5 godina

Mislim da su nasi podaci bezbedni i da nema potrebe za paniku.

Marija

pre 5 godina

Podaci i treba da budu zasticeni jer gradjani imaju pravo na to.

Tijana

pre 5 godina

Tako i treba da budei sigurni smo da je tako.

Nk

pre 5 godina

Podaci i treba da ostanu u cilju zastite gradjana

Vlada

pre 5 godina

Podaci gradjana moraju biti zasticeni, MUP vodi racuna o tome jer je bezbednost na prvom mestu.

Ana

pre 5 godina

MUP radi na bezbednosti građana u svakom pogledu!

Aleksandra

pre 5 godina

Takvi podaci moraju biti zasticeni.Policija mora da brine o sigurnosti gradjana i njihovoj zastiti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija