• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

11.04.2019

13:33

REPUBLICI SRPSKOJ 9,3 MILIONA EVRA! Vlada Srbije donela više odluka na sednici!

Politika

REPUBLICI SRPSKOJ 9,3 MILIONA EVRA! Vlada Srbije donela više odluka na sednici!

Podeli vest

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici više odluka, među kojima i o usvajanju Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, iako je pravni okvir izvršenja krivičnih sankcija u velikoj meri usaglašen sa evropskim standardima, u međevremenu je došlo do potrebe da se usaglase aktivnosti koje su propisane Akcionim planom za Poglavlje 23. 

Izmenama zakona proširuju se nadležnosti sudija za izvršenje krivičnih sankcija i prilagođavaju potrebama našeg pravnog sistema.

Takođe, navodi se, propisuju se i nove, alternativne mere kojima se menja način izvršenja kazne zatvora.

Novim merama propisano je da se izrečena kazna zatvora u trajanju do jedne godine izvršava u prostorijama u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor), a da se osuđeni koji kaznu izdržavaju u poluotvorenom ili otvorenom odeljenju zavoda mogu uputiti na rad izvan ovih ustanova.

Njihovo radno angažovanje doprineće lakšem i efikasnijem uključenju u društvo nakon izdržane zatvorske kazne. 

Foto: Tanjug

Izmenom zakona predviđen je i prevremeni otpust kada se dalje izvršenje kazne smatra nehumanim-u slučaju teške bolesti, invaliditeta ili starosti, stoji u saopštenju.

Vlada je dala saglasnost da se Republici Srpskoj upute finansijska sredstva u iznosu od 9,3 miliona evra radi realizacije započetih projekata u okviru mehanizma saradnje Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske.

Data je saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve izvrši otpis duga fizičkim licima-nosiocima porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, nastalog nakon realizacije Uredbe o prodaji mineralnog đubriva. Imajući u vidu da je usled teških ekonomskih uslova prouzrokovanih sušom samo mali broj poljoprivrednih proizvođača uspeo da izmiri svoju obavezu plaćanja preuzetog mineralnog đubriva, Vlada Srbije donela je odluku da otpiše njihov dug u iznosu od 90.894.655,00 dinara.

U cilju unapređenja bilateralne saradnje Srbije i Mađarske, donet je zakl?učak o usvajanju teksta Izjave o namerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Mađarske.

Zaključivanjem ovog dokumenta doprinosi se dal?em razvoju infrastrukture, ali i lakšem i bržem prelasku granične linije, kako bi se obezbedio brži protok lica i robe između dve zemlje.

Na sednici je utvrđena Osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Izjave o namerama i saradnji između Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Mađarske.

Takođe je usvojena Osnova za zaključivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja izdatih u Srbiji i Mađarskoj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija