• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

12.04.2019

22:19

TAJKUN KUPIO "ZELENE", PA OD NJIH PRAVI "NOVU STRANKU"! Đilas 19. aprila osniva partiju! Zvaće će Stranka slobode i pravde!

Politika

TAJKUN KUPIO "ZELENE", PA OD NJIH PRAVI "NOVU STRANKU"! Đilas 19. aprila osniva partiju! Zvaće će Stranka slobode i pravde!

Podeli vest

Namerno pravim stranku baš na dan Vučićevog mitinga, objavio Dragan Đilas. Stručnjaci: Đilas želi da se nametne kao apsolutni lider Saveza za Srbiju

Lider Saveza za Srbiju, tajkun Dragan Đilas potvrdio je da će osnovati sopstvenu političku partiju, i to u petak 19. aprila, baš na dan kada je u Beogradu zakazan završni skup u okviru kampanje 'Budućnost Srbije' predsednika Aleksandra Vučića! Đilasova partija zvaće se Stranka slobode i pravde.

Stručnjaci kažu da se tajkun na ovaj korak odlučio zato što jedini u SZS iza sebe nema partiju i zato što želi da ojača svoju poziciju i da na kraju preuzme puno liderstvo nad opozicijom.

Ne krije ambicije

Dragan Đilas je svoj politički plan obelodanio u video-snimku objavljenom na Jutjubu.

- Ako sve bude teklo po planu, stranku ću formirati baš na dan velikog mitinga predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića kao odgovor na taj događaj. Stranka će se zvati Stranka slobode i pravde, jer u to verujem. Na taj način ćemo se i ponašati, borićemo se za slobodu i pravdu - poručio je Đilas.

Kako smo juče objavili, Đilas planira da centralu svoje stranke smesti u zdanje Zadužbine Vuka Karadžića u najstrožem centru Beograda, gde uveliko traju radovi na rekonstrukciji drugog i trećeg sprata.

Tajkun je pre izvesnog vremena preuzeo stranku 'ZEP Zeleni' Dejana Bulatovića, koju je potom preregistrovao na sebe. Prema zvaničnoj verziji, Bulatović je stranku ustupio Đilasu bez ikakve naknade, a upućeni tvrde da je tajkun za desetak hiljada evra kupio ovu organizaciju jer je tako izbegao obavezu sakupljanja 10.000 potpisa građana, koliko je potrebno za osnivanje nove partije. Pre Đilasa na ovaj način, kupovinom, stranku je napravio i Vuk Jeremić.

Kupio i poslanički klub?!

Đilas je pre dve nedelje preuzeo i punu kontrolu nad Klubom samostalnih poslanika u Skupštini Srbije.

On je preko svoje saradnice, poslanice Marinike Tepić uspeo da iz ovog kluba izbaci predsednika Nove stranke Zorana Živkovića, koji je odbijao da se stavi pod komandu šefa SZS. Pošto se Živković protivi najavljenom bojkotu izbora za koji tvrdi da je 'najobičnija glupost', Đilas je rešio da ga izbaci iz kluba.

Prema Živkovićevim rečima, on i poslanica Aleksandra Čabraja prevareni su tako što su im poturene ostavke na potpis.

Komentarišući ove navode, analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da Đilas očigledno ne vidi perspektivu SZS na duže staze.

- Imam utisak da on pravi stranku ne bi li ojačao svoju poziciju jer je jedini bez partije. Ipak, teško da sa novom partijom može da uđe u biračko telo neopredeljenih. Realnije je da napravi preraspodelu unutar već opredeljenih opozicionih glasača - kaže Stanković.

Gasi se SZS

Analitičar Mišel Zubenica takođe kaže da je SZS oročena koalicija koja nema veliku budućnost i da Đilas zato pravi svoju partiju.

- Pošto Savez teško može da opstane u ovom sastavu, Đilas mora da ima stranku kako bi nastavio političko delovanje. Njegova stranka može da ima veću snagu nego neke članice Saveza, ali teško da će uspeti da obezbedi značajniju podršku izvan Beograda, koji će mu verovatno biti glavno uporište - zaključuje Zubenica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Pa normalno i jeste da formira stranku, a ne da se krije iza građanskih protesta. Političke borbe se vode kroz stranački angažman, institucionalno, programom, sviđao se on narodu ili ne, a ne anarhijom i nasiljem.

saja

pre 5 godina

Najviše volim onaj izraz kada naši Bošnjaci nekome prikrpe izraz :Krmak!

SS

pre 5 godina

Odlično,zeleni,sad će mo imati i stranku marsovaca.

Slobodan Ćuk

pre 5 godina

Naučio da sve može za pare, pa i ljudi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija