• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.04.2019

23:22

JEZIK BRŽI OD PAMETI: Mađarski pokret traži izvinjenje od Sregeja Trifunovića

Politika

JEZIK BRŽI OD PAMETI: Mađarski pokret traži izvinjenje od Sregeja Trifunovića

Podeli vest

Mađarski pokret optužio je lidera PSG Sergeja Trifunovića da je teško uvredio vojvođanske Mađare na mitingu opozicije u Beogradu i zatražio od njega izvinjenje.

- Govoreći o odlasku mladih iz Srbije, osvrnuli ste se i na organizovano doseljavanje migranata, i među njih ste svrstali Mađare koji duže od 1.000 godina žive na ovim prostorima- navelo je Predsedništvo Mađarskog pokreta u saopštenju.

Mađarski pokret ukazao je da je Trifunović u obraćanju građanima među kojima je bilo i brojnih pripadnika mađarske zajednice, članova i simpatizera tog pokreta i drugih opozicionih političkih organizacija, izneo "jednu tešku uvredu i da to nije prvi put da se u njegovim izjavama pojavljuje "neumerenost".

Mađarski pokret, kao dosadašnji partner PSG ograđuje se od ovakve političke retorike. Sa iskrenom nadom da se ovaj put radi o omašci, očekujemo od vas javno objašnjenje i javno izvinjenje", piše u saopštenju.

Dodali su da je činjenica je da se pripadnici mađarske zajednice, kao i svi građani Srbije, iz dana u dan suočavaju sa teškom ekonomskom situacijom i kontinuiranim pritiscima režima, čiji je deo "na najveću žalost većine Mađara" postao i Savez vojvođanskih Mađara.

- Zbog učešća Ištvana Pastora u ovoj antidemokratskoj koaliciji je odlazak iz zemlje pripadnika mlađih, ali i starijih generacija - što za posledicu ima raspad njihovih porodica - postala naša tužna svakodnevnica - ocenilo je Predsedništvo Mađarskog pokreta.

Dodali su da je jedini mogući cilj Mađarskog pokreta što brža i sveobuhvatna normalizacija stanja u državi.

"Na tom putu od naših partnera iz opozicije očekujemo podršku i poštovanje. Podršku pripadnicima mađarske zajednice, ali i poštovanje principa demokratskog diskursa", navodi se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miki

pre 5 godina

Kao pripadnik Srba iz Krajine. Znam tacno kako se pripadnici Madjara osecaju posle ovoga. Ja zivim na severu Srbije, i nikada nismo imali problema sa nasim dobrim susedima Madjarima. Naprotiv, neverovatno vredan narod koji ce uvek izaci u pomoc.

Petar

pre 5 godina

Na jednom od portala koji ga opravdava u fasizmu prneli su izvinjenje u kome je demantovao sam sebe " Trifunović je naveo da je na početku protesta pozdravio sve građane Srbije, uključujući Mađare, a da je njegova izjava bila lapsus jer "razmišlja brže nego što govori"." Prvo, tesko da ima cime da razmislja, a drugo, ako razmislja brze nego sto govori onda je bio svestan sta je izgovorio. Ali, eto tako. Dodje neko vreme kad Ser-gej progovori

Jovan

pre 5 godina

Nisam mađar ali živim sa tim ljudima kako zn am za sebe nikada mi nije palo na pamet da pomislim ko je maďar i ko je koje nacionalnosti govorim mađarski nemački kumovi su mi mađari volim ih kao ljude a Ser gej ne da treba da se izvini mađarima nego treba ga proterati iz srbije i tako nije bio tu kada je bio rat a verujem da ni vojsku nije služio hoće propali glumac para bez motike znam šta bih mu rekao i napisao ali nije za javnost čovek treba da ima imalo kulture .

SS

pre 5 godina

Treba ga malo propustiti kroz šake,kad se pojavi negde u Vojvodini.

XXL

pre 5 godina

Našli od koga da traže izvinjenje ... Taj je uvreda za sve građane Srbije ...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija