• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

15.04.2019

21:54 >> 22:00

DODIK: SRPSKA PROGLAŠAVA NEZAVISNOST, AKO KOSOVO DOBIJE STOLICU U UN! Mi smo već odvojeni, samo to nije zvanično!

Politika

DODIK: SRPSKA PROGLAŠAVA NEZAVISNOST, AKO KOSOVO DOBIJE STOLICU U UN! Mi smo već odvojeni, samo to nije zvanično!

Podeli vest

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na Balkanu nije moguć trajan mir sve dok postoji problem granica i "otetosti teritorije", te da je za stabilnost neophodno redefinisanje, odnosno objedinjavanje prostora gde su većinski dominantni narodi

- Mi smo ovdje eksperiment koji nije dozvolio da se narodi razgraniče na istorijski način, da izgrade svoje države i onda pokušaju da sarađuju i grade prijateljstvo, nego smo ostali u tinjajućem sukobu o mnogim pitanjima. Sve dok imate problem granica i otetosti teritorije ne možete da obezbedite trajan mir - rekao je Dodik za "Večernje novosti", komentarišući ideju o razgraničenju sa Albancima.           

On je naglasio da Republika Srpska otvoreno prati politiku Beograda i prihvatiće sve što Srbija izabere kao definitivno rešenje.

Dodik je istakao da ostaje pri svom stavu da će Republika Srpska proglasiti nezavisnost ako Kosovo dobije stolicu u UN.

- Mi smo već odvojeni, samo to nije proglašeno. BiH je potpuno podeljeno društvo. Država ne funkcioniše, već postoji neka njena imaginacija. Dejtonski sporazum je 'sklepao' tu zemlju koja nema ništa zajedničko, a mi sad treba da pokušamo da napravimo neku zajedničku politiku. To ne ide - rekao je Dodik.

On kaže da nema dileme da će se u geopolitičkom i regionalnom kretanju stvoriti momenat u kojem će ujedinjenje Srbije i Republike Srpske biti moguće.

- Nemam dileme da će se to desiti, samo se bojim da ja ili neko drugi taj momenat ne propustimo - napomenuo je Dodik.

SLUČAJ GIBRALTAR POKAZUJE KIM NISU IZGUBLJENI: Španci su se 300 GODINA BORILI SA LONDONOM ZA GIBRALTAR i vratili su ga!

On je rekao da će, ako bude mogao, ubrzati proces ujedinjenja, ali da nije avanturista i neće uvoditi narod u stradanje ili izbeglištvo.

- Najstabilnije bi bilo kada bi se Srbi objedinili u jednoj perspektivnoj državi Srbiji. Nismo nikada nikoga u istoriji napali, pa nećemo ni sad. Taj prostor pripada nama. Kako će neko iz Sarajeva moći da kaže da je Banjaluka njegova? Nije njegova, već naša, srpska. Ona oseća da pripada Srbiji. Svi to misle i 99 odsto Srba smatra da je to Srbija, a drugi mogu da se bore protiv toga koliko hoće, džaba im - naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje smatra li da bi protesti u Beogradu mogli da dožive "majdanizaciju" i da li je to interes zapadnih sila, Dodik je ocenio da je primarni interes Zapada da ima nestabilne države u regionu kako bi mogli da intervenišu.
   
- Niko ne želi jake lidere u regionu. Čim to neko postane, destabilizuju ga, jer im smeta. Srbija sad rešava problem Kosova i treba joj jaka pregovaračka pozicija, ali ako imate nestabilnosti unutra, odmah niste dovoljno snažni. Ovi koji hodaju ulicama nisu ni svesni upotrebe i zloupotrebe u tom pogledu - rekao je Dodik.

 

POČELO SUĐENJE DUDAKOVIĆU ZA ZLOČINE NAD SRBIMA! Tužilaštvo: Dokazaćemo da je komandant Petog korpusa Armije BiH zločinac!


On je istakao da ne mari za zamerke zbog njegove podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, navodeći da podržava to što Vučić radi.

- Da nije demokratska, vlast (u Srbiji) bi izvela policiju i vojsku i razbila proteste - istakao je Dodik.

Navodeći da je u Srbiji evidentan ekonomski rast u uslovima kada ekonomije u okruženju stagniraju ili opadaju, Dodik je rekao da je Vučić svestan problema i reaguje na njih.

Povodom problema u formiranju vlasti u BiH, Dodik je rekao da je ta vlast uvek u paralizi i ukazao da je BiH nemoguća konstrukcija, a da je paraliza njen koncept.

On je naveo da to utiče i na Republiku Srpsku, ali je Srpska i u nemogućim uslovima pokazala sposobnost da egzistira.

- Da nema stranaca, BiH ne bi trajala ni dva dana. Pustite nas i mi ćemo biti država - poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će se, ako bude nastavljena blokada, Srbi povući iz parlamenta BiH, a on iz Predsedništva, Dodik je odgovorio da "će napraviti taktički najbolje što je moguće".

- Nešto mi se sviđa da ih malo iritiram tamo - rekao je Dodik.

Upitan da li mu je njegov savetnik, režiser Emir Kusturica poklonio kišobran u bojama srpske zastave da ga nosi u Predsedništvo BiH, Dodik je rekao da mu je "doneo nešto i neke knjige", ali da ga nije nosio jer nije ni bilo kiše.

POSLEDNJA BITKA ANGELE MERKEL BIĆE KOSOVO! Berlin protiv dila BEOGRADA I PRIŠTINE, ako to znači podelu KiM!

- Kad se probudi (Kusturica) ujutro odmah zove telefonom i govori o tome šta možemo očekivati za 10, 15 godina. Uporan je, u nekim stvarima ne odustaje. On je moj prijatelj, politički istomišljenik, čovek sa nesumnjivim autoritetom, koji može svima nama da pomogne - rekao je Dodik.
          


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroslav moric

pre 4 godine

bez rata ne ide g.predsednice.ako vas sin igor ponese zastavu letjecemo i mi kao meci sa 71 godinom zivota.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija