• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

17.04.2019

16:25

MERKELOVA I MAKRON ZA "PODELU KOSOVA"?! Zavladala opšta panika u Prištini, šiptarski mediji zabrinuti!

Politika

MERKELOVA I MAKRON ZA "PODELU KOSOVA"?! Zavladala opšta panika u Prištini, šiptarski mediji zabrinuti!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pripremili su predlog platforme za rešenje kosovskog problema u kojem piše da Srbija treba da dobije suverenitet nad delovima Kosova

Ovo tvrdi prištinski list 'Gazeta ekspres', koji navodi da će Merkelova i Makron svoj plan predstaviti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i prištinskim političarima 29. aprila na samitu u Berlinu.

Prema tim informacijama, pripremljena platforma u velikoj meri ne ide u korist Prištine, a šefovi nemačke i francuske države insistiraće na tome da se dijalog u Briselu nastavi i da se odmah ukinu takse od 100 odsto na uvoz srpske robe.

Ozbiljan plan

Prištinski mediji, konkretno, navode da će na predstojećem samitu, koji su inicirali upravo Merkelova i Makron, na sto biti stavljena ideja o razmeni teritorija, koja će više koristiti Beogradu.
"Na tom mini-samitu naći će se predlog koji će obuhvatiti razmenu teritorija koji, međutim, neće biti na korist Prištine.

Čekajte bre

HAKI ŠATRI HARADINAJEV SAVETNIK
Takse na robu iz Srbije i BiH donele su Prištini ekonomsku i političku korist. Zato ne planiramo ukidanje taksi dok Srbija ne ispuni naše uslove.

Najverovatnije će biti predloženo da Srbija dobije neku vrstu suvereniteta na određenim teritorijama Kosova. Cilj Merkelove i Makrona jeste stabilnost u regionu, uz fokus na dijalog između Beograda i Prištine. Stabilnost i pozitivan razvoj događaja u regionu od izuzetno su velikog značaja za kancelarku i predsednika", prenosi "Gazeta ekspres", pozivajući se na 'visokopozicionirane izvore' iz nemačke vlade.

Na samit u Berlinu, inače, pozvani su predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, predsednik i premijer Albanije Iljir Meta i Edi Rama, kao i predstavnici prištinskih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Da Berlin ima ozbiljne planove za ovaj samit potvrđuje i Johana Dajmel, nemački ekspert za Balkan, koja kaže da je dijalogu Beograda i Prištine potreban novi zamah.

Foto: Tanjug

 

VUČIĆ: Razgovor u Berlinu o taksama i nastavku dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da predstojeći razgovori sa predstavnicima kosovskih Albanaca u Berlinu nemaju nikakve veze sa bilo kakvim rešenjem Kosova, već da će tema biti takse.

- Očekuju nas teški razgovori sa albanskim predstavnicima. Neće biti laki ni razgovori sa Merkelovom i Makronom, ali to nema veze sa bilo kakvim rešenjem Kosova. Govoriće se o taksama i hoće li biti nastavka dijaloga. Neću prihvatiti nastavak dijaloga sve dok se ne ukinu takse... - istakao je Vučić.

- Ideja o promeni granica nije sasvim potisnuta, ali je u poslednjih nekoliko sedmica izgubila zamah i snagu. Bilo bi dobro da se sa sastanka predstavnika Beograda i Prištine pošalje jasna poruka da je cilj obe zemlje, regiona i Evrope sporazum Srbije i Kosova - rekla je Dajmelova za "Dojče vele", dodajući da nemačko-francuski tandem šalje jasan signal da Evropska unija hoće i mora da sedi za pregovaračkim stolom.

- Kancelarka Merkel i predsednik Makron ovim sastankom šalju jasan signal Vašingtonu, a pre svega Briselu i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini... - ističe Dajmelova.

Treba biti oprezan

Moj ugao

PATRIJARH IRINEJ SPC
Nismo upali na ovu zemlju ili je oteli, već nam je ovu zemlju Bog darovao i zato ono što nam je gospod darovao moramo da čuvamo. Srbi treba da budu jedinstveni i da ostanu na Kosovu i Metohiji.

Na drugoj strani, Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da treba biti vrlo oprezan.

- Iskustvo sa predlozima koji dolaze iz Nemačke ne daje nam previše nade da ćemo dobiti ponudu koja će biti i minimalno dobra za Srbiju. Strah u Prištini je zasnovan na tome što oni znaju da su krivi za zaustavljanje pregovora. Za nas bi bilo veoma dobro da su njihovi strahovi opravdani, da ih neko konačno urazumi, pa da krenemo ka nekom rešenju - zaključuje Deđanski.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 5 godina

Za koga vi radite? Samo vičite da se radi o podeli Kosova pa neće od toga ništa biti. Ovde kao sa su Šiptari naručili pisanije

Maganik

pre 5 godina

Jedino u šta sam siguran je da šiptari neće imati suvereniten ni na jednom dijelu Kosova i Metohije. Mogu vršiti vlast ali ne mogu i neće imati suverenitet.

Draško

pre 5 godina

Molim Informer da ne podgrejava nadu da će rešenje ići u korist Srbije. Nikad u istoriji Nemačka nije imala dobar plan za Srbe, a od njih smo dobili samo bombe. Ne postoji nikakva nada da će nam nešto ponuditi. Oni ne dozvoljavaju podelu Kosmeta. Hoće celo za sebe i zapadne saveznike. Naše šanse su nikakve. Jedina naša nada je da nećemo potpisati priznanje - kapitulaciju, jer nakon toga ode Sandžak, Vojvodina i Republika Srpska.

Rade

pre 5 godina

Neka Merkelova i Makron, dele svoju zamlju, sa nekim, a našu neka ostave nama. Je*bo ih rimski papa ! ! ! ! !

Milan

pre 5 godina

Без панике шиптари,и тако немамо намеру да СВОЈЕ делимо ни са киме,па ни са вама!!Косово и Метохија је наше у целости и тако ће и ОСТАТИ!! СССС

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija