• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

17.04.2019

19:02 >> 19:07

NATO HOĆE DA STAVI TAČKU NA REPUBLIKU SRPSKU, zato po svaku cenu gura BiH u svoje okrilje!

Politika

NATO HOĆE DA STAVI TAČKU NA REPUBLIKU SRPSKU, zato po svaku cenu gura BiH u svoje okrilje!

Podeli vest

Odustajanje od vojne neutralnosti, aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) i ulazak u NATO bi mogao da jednom za svagda stavi tačku na priču koja se zove Republika Srpska, rekao je Srni docent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ

Vranješ je istakao da Republika Srpska nema izbora i da mora da se odupre nastojanjima da BiH postane članica NATO, a srpski narod u Srpskoj mora imati apsolutni konsenzus o tom pitanju, jer bi posledice mogle biti nesagledive.

- Možda bi Srpska na neki način egzistirala još neko vreme u okvirima BiH kao članice NATO, ali bi izgubila svoju supstancu koja suštinu crpi iz višejekovne borbe srpskog naroda na ovom prostoru za slobodu i samostalnost, a čija se najveća izvojevana pobeda zove Republika Srpska. Ulaskom BiH u NATO sve bi to bilo dovedeno u pitanje i nisam siguran kako bismo opstali - naglasio je Vranješ.

On je ocenio da je personifikacija borbe koja je potrebna Srpskoj predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik koji najviše trpi pritiske od stranih i domaćih pronatovskih faktora i koji je u zapadnim medijima označen kao najveća barijera i najsnažnija kočnica, koju u tome podržava lično predsendik Rusije Vladimir Putin.

- Zato je neophodo da se svi srpski politički predstavnici, ali i građani Republike Srpske ujedine u vezi sa ovim pitanjem i podrže Dodika u suprostavljanju aktiviranju MAP, ulasku BiH u NATO i svim ostalim pritiscima prema Srpskoj kojima svedočimo. Srpska mora ostati na pozicijama svoje Rezolucije o vojnoj neutralnosti bar dok narod na referendumu ne odluči drugačije - rekao je Vranješ.

Govoreći o uslovljavanju formiranja vlasti na nivou BiH aktiviranjem MAP-a i usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa, Vranješ je napomenuo da postoje indicije da bi to bio i poslednji uslov za ulazak BiH u NATO.

- Ako bi srpski predstavnici na nivou BiH tome dali doprinos kao što je svojevremeno Mladen Ivanić glasao za usvajanje Strategije spoljne politike BiH, time bi bio potvrđen legitimitet za dalje sprovođenje aktivnosti na putu prema NATO. U tom slučaju Srpska bi teško mogla da spreči finalni korak za ulazak u Sjevernoatlansku alijansu. Ako se ne bismo mogli odupreti aktivaciji MAP, ne bismo mogli ni poslednjoj stepenici ka članstvu - kaže Vranješ.

Prema njegovim rečima, treba ostati na sadašnjoj poziciji da Srpska neće podržati aktivaciju MAP ni po cenu formirnja novog saziva Saveta ministara, niti bilo kojih drugih ucena.

SPASIBA LAVROV! MOSKVA NIKAD JASNIJA: PRESTANITE DA 'KINJITE' SRBIJU, Zapadu nećemo dozvoliti da sruši misiju UN na KIM!

- Republika Srpska uvek ima još jedan adut, a to je da povuče sve srpske funkcionere iz Sarajeva, pa da se onda u tim uslovima nastave budući pregovori o formiranju Saveta ministara. I dalje smatram da će Bošnjaci odustati od tog uslova zarad formiranja vlasti na nivou BiH - istakao je Vranješ.

Komentarišući tvrdnje bošnjačkih političara da je integracija u NATO čak i važnija od evropskih integracija i da bi to bilo praćeno ogromnim investicijama koje bi podigle posrnulu BiH ekonomiju, Vranješ je istakao da u zemljama regiona koje su ušle u NATO nisu primećene velike investicije, ni veliki ekonomski rast.

Vranješ kaže da suprotno od toga, insistiranje SAD da sve države članice podignu izdvajanje za odbranu na dva odsto bruto domaćeg proizvoda, može dovesti siromašnije države među njima u prilično nezavidnu finansijsku situaciju. 

- Floskule o ekonomskom razvoju i investicijama su kreirane za potrebe ili prozivodnje pristanka za ulazak ili za pravdanje povećanog izdvajanja za odbranu na uštrb prilično klimavih ekonomija država Istočne i Jugoistočne Evrope. Svaki od tri konstitutivna naroda u BiH ima svoje razloge za ili protiv NATO, a ekonomija sigurno nije važnija determinantna u tome svemu - ocjenjuje Vranješ.

Prema njegovim rečima, za Hrvate je ulazak u NATO sasvim logičan, uzevši u obzir i da je Hrvatska odavno članica.

(VIDEO) SUSRET VUČIĆA I PUTINA 26. APRILA U PEKINGU! Dačić i Lavrov najavili novi sastanak predsednika Srbije i Rusije!


           
- Hrvati ulasku u NATO daju apsolutnu podršku. Međutim, interesantno je da oni ovo pitanje trenutno ne stavljaju na visok nivo političkih prioriteta u BiH. Zato se stiče utisak da Hrvati političke borbe između Srba i Bošnjaka o ovom pitanju posmatraju sa strane. To u suštini nije tako, ali je njihov politički fokus trenutno na izbornom zakonu i definitivno to pitanje neće stavljati u drugi plan niti koalirati sa Bošnjacima u vezi sa NATO integracijom, sve dok pitanje preglasavanja hrvatskih predstavnika ne bude rešeno - kaže Vranješ.

Ona dodaje da Bošnjaci članstvo u NATO vide kao konačnu odbranu BiH od navodnog separatizma.

- I sami svesni da kompletan politički sistem BiH počiva na klimavim nogama, Bošnjaci u NATO vide saveznika koji će im omogućiti unitarizaciju BiH, slabljenje srpske, ali i hrvatske političke komponente i konačno garanta suvereniteta BiH. Nigde ekonomija nije u fokusu, osim što se na propagandnom planu, veštački stvara iluzija konkretne koristi za BiH, koje naravno nema niti će je biti - naglasio je Vranješ.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija