• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.04.2019

19:26 >> 19:28

ZAPAD SRBIJU PLAŠI RUSIJOM, AKO IZABERETE PUTINA BIĆETE SIROTINJA! Moskva je "izgubila" tri pravoslavne države, TO JE LEKCIJA ZA BEOGRAD!

Politika

ZAPAD SRBIJU PLAŠI RUSIJOM, AKO IZABERETE PUTINA BIĆETE SIROTINJA! Moskva je "izgubila" tri pravoslavne države, TO JE LEKCIJA ZA BEOGRAD!

Podeli vest

Predavač na Institutu za međunarodnu politiku Univerziteta DŽons Hopkins Edvard DŽozef upozorava da "čvrste veze" s Rusijom nisu u interesu Srbije

Prema njegovim rečima, potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni sa Evroazijskom ekonomskom unijom i potencijalno članstvo Srbije u toj organizaciji koju predvodi Rusija bio bi put bez izlaza za Srbiju. On ističe da ga takva ruska inicijativa prema Srbiji ne iznenađuje i dodaje da će u budućnosti biti sličnih poteza.

Takođe je istakao da se nada da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan koliku bi štetu članstvo u EAEU bilo štetno po Srbiju koja je u odmaklom pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom. DŽozef je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi to od Srbije napravilo ruski satelit u Evropi, dodajući da je to rizik koji i zagovarači, poput lidera Dveri Boška Obradovića, moraju da razumeju.

- Ako bi se Srbija okrenula tom izboru, deca će joj biti siromašna. Još nešto moram da naglasim o Rusiji - u regionu u kojem se nalazi pretrpela je mnoštvo poteškoća. Terminologijom koju bi koristila Moskva - izgubila je tri države koje naseljava većinsko pravoslavno stanovništvo. Crna Gora je postala članica NATO. Severna Makedonija će uskoro postati članica, dok je Grčka znatno ojačala svoje veze sa Zapadom. U sve tri države videli smo posvećenost njihovih lidera da se odupru ruskom mešanju - rekao je DŽozef, dodajući da je siguran da je predsednik Vučić svestan toga i da to otvara prostor da Vučić uradi ono što je najbolje za Srbiju. 

NATO HOĆE DA STAVI TAČKU NA REPUBLIKU SRPSKU, zato posvaku cenu gura BiH u svoje okrilje!

Prema njegovim rečima, Rusija je prepreka, pogotovo kada se radi o Kosovu.

- Čak i ne u tolikoj meri zbog odnosa koje održava sa Srbijom, već kao članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, imajući u vidu da Kosovo teži da posane članica UN. Rusija u tom delu igra ulogu protiv koje nijedna država ne može da učini ništa. To stvara potrebu da se potraže druge mogućnosti, u smislu hoće li se Rusija protiviti članstvu Kosova u UN, ako se Beograd saglasi sa stolicom za Kosovo u tom telu. To jeste neuobičajen scenario, ali stav Rusije neizostavno mora biti uzet u obzir - rekao je Džozef za Glas Amerike. 

On ističe da to ipak nije najveća prepreka sporazumu Beograda i Prištine, već da se tu radi o potrebi vizije i hrabrosti u političkom smislu lidera.

SPASIBA LAVROV! MOSKVA NIKAD JASNIJA: PRESTANITE DA 'KINJITE' SRBIJU, Zapadu nećemo dozvoliti da sruši misiju UN na KIM!

- Skoplje i Atina postigli su dogovor slične političke osetljivosti, koji se ticao nacionalnog dostojanstva, a kada je o Makedoniji reč, doslovce i nacionalnog identiteta, što, uzgred, nije slučaj u Srbiji. Srpski identitet nije utkan u Kosovo, već srpska istorija - rekao je Džozef, ističući da je primer Grčke i Severne Makedonije model za Beograd i Prištinu na kome bi šefica diplomatije EU trebalo da insistira, mesto da razmatra opasne ideje o razmeni teritorija


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
3K

pre 5 godina

Kalinjingrad(Baltička flota), Karlobag(Jadranska flota), Krim(Crnomorska flota). Interesantno da mediji taj rat 90ih u Jugoslaviji, nikada nisu gledali kao sukob svetskih sila jer tog rata posle pada komunizma u Evropi nije ni trebalo biti kao šta ga nije ni bilo u DDR-u ni u SSSR-u ni u Čehoslovačkoj a i granice svih 6 Jugo Republika su bile jasne, sem ako svetske sile nisu tu videle svoj interes. Znate koliko je velika Rusija ali opet prokleta od Boga kao i Srbija da od tolikog mora, naprosto nije imala more za letovanje i turizam jer je pre hladno u celoj zemlji pa su svi Rusi išli dole, na jug, na ukrajinski Krim, svako leto i ostavljali milijarde ukrajincima. Kao šta sada Srbi ostavljaju hrvatima i crnogorcima pa eto na kraju su odlučili uzeti Krim silom ko šta su Srbi pokušali 90ih pola Jadranske obale od Karlobaga dole do Dubrovnika. E sad ono šta je bitnije od turističke zarade je to kako je sedište, moćne Crnomorske flote, na Krimu pa eto šteta bila bi tako sad i jedna moćna Jadranska flota u bratskoj Velikoj srbiji, negde oko Karlobaga ko ta na Krimu ili ona još moćnija u Kalinjingradskoj oblasti. Amerikanci i Evropa su to sprečili tako šta su hrvatima dozvolili Oluju i srpske kolone a zahvaljujući Franji, ipak sa živim Srbima?

Nesa

pre 5 godina

Izabrali smo "sirotinju" odavno, ali smo ostali bogati onim sto cini srecu i zivot. Zivela Srbija, zivela Rusija.

TT

pre 5 godina

Ko god je ostao uz Rusiju ostao je ili postao sirotinja kao sto je i sama Rusija, tjs. Rusi koji rade za minimalac od 18.000 dinara .. Opste poznata stvar ..

RINGISPIL

pre 5 godina

Pola amerike je sirotinja samo moraju da cute ili... zna se.

nenad

pre 5 godina

to je primer kako amerikanci shvataju pojam demokratije

Alen

pre 5 godina

Ja ne znam zašto ovaj svet traži posla i ide u zemlje evropske unije, a ne ide u majčicu Rusiju ... neverovatno

duke

pre 4 godine

Problem je sto vi sa zapada ne razume te da mi sami hocemo da budemo pod Ruskim uticajem a ne vasem za kojeg znamo da je protiv na vekovima!

tomic bane

pre 4 godine

Majko mila, pa ovi kao da su plaćeni da nas svim siliama gurnu u okrilje Rusije.

goran

pre 4 godine

a sa vama smo se obogatili al osiromašenim uranijumom. Bitange smrdljive.

Tetka slavka

pre 4 godine

Bolje je biti sretan u siromastvu nego nesretan u bombardovanju

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija