• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

18.04.2019

19:03

ODREKNITE SE RUSIJE, DAĆEMO VAM DEO KOSOVA! Nova ucena Sjedinjenih američkih država

Politika

ODREKNITE SE RUSIJE, DAĆEMO VAM DEO KOSOVA! Nova ucena Sjedinjenih američkih država

Podeli vest

Iz Vašingtona u Beograd stigla 'nepristojna ponuda': Ako uvedete sankcije Rusiji, SAD će podržati plan da se centralnoj Srbiji pripoji sever Kosova

 

Američke diplomate spremile su novu ucenu za Srbiju kojom ponovo od nas traže da "zaratimo" sa Rusijom i Vladimirom Vladimirovičem Putinom, saznaje Informer!

Amerikanci su poslali Beogradu "nepristojnu ponudu" koja doslovce glasi: Ako uvedete sankcije Moskvi, Vašington će podržati plan da se centralnoj Srbiji pripoji sever Kosova! Ova poruka je srpskim vlastima preneta nezvaničnim diplomatskim kanalima i njom je nedvosmisleno stavljeno do znanja da će Amerikanci izgurati podelu Kosova ukoliko se Srbija obaveže da prekine sve kontakte sa Moskvom, odustane od članstva u Evroazijskoj uniji, kao i da u doglednoj budućnosti pristupi NATO paktu.

Direktan ultimatum

Naši odlično obavešteni diplomatski izvori objašnjavaju da su se Trampovi saradnici na ovaj korak namerno odlučili neposredno uoči sastanka predsednika Vučića sa Putinom u Pekingu (susret zakazan za 26. april), kao i uoči samita u Berlinu koji su inicirali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski lider Emanuel Makron.

MILOVAN DRECUN
ODBOR ZA KIM

Beograd će insistirati da Priština prestane sa provokativnim akcijama. Mora da skloni "pregovaračku platformu" i ukine takse. Mora i da prestane sa zveckanjem oružjem kako bi se postigao napredak.

- Beograd je diplomatskim kanalima dobio ponudu koja kaže da će Vašington podržati podelu Kosova, odnosno opciju da se sever Kosova pripoji centralnoj Srbiji ako se Beograd odrekne saradnje sa Rusijom. Od Srbije se očekuje i da se odrekne članstva u Evroazijskoj uniji, ali i da se obaveže da će se u budućnosti približiti NATO paktu - prenosi Informerov izvor.

Da je Vašington ozbiljan u nameri da uceni Srbiju, potvrđuje i američki analitičar Edvard Džozef, koji u Americi važi za stručnjaka bliskog Stejt departmentu.
- Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni s Evroazijskom unijom i članstvo Srbije u toj organizaciji koju predvodi Rusija bio bi put bez izlaza za Srbiju. Nadam se da je predsednik Vučić svestan koliku bi štetu to izazvalo po Srbiju, koja je u odmaklom pregovaračkom procesu sa EU. To bi od Srbije napravilo ruski satelit u Evropi, a srpska deca bi bila znatno siromašnija nego danas - poručio je Džozef za "Glas Amerike".

NAJVEĆA TAJNA KUMANOVSKOG SPORAZUMA?! Srbija ostala sama, suočena sa INVAZIJOM, a onda ŠOK - AMERIČKI GENERALI sedeli u Moskvi!

Žele poslušnika

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić ocenjuje da je Džozefova izjava na liniji nastojanja Zapada da Srbiju primora da bude disciplinovani sledbenik.
- Plašenje Srbije da bi pristupanjem Evroazijskoj uniji žrtvovala dobrobit građana na liniji je višegodišnje satanizacije Rusije, što ima sve manje podrške među vodećim zemljama EU. O tome svedoči i nedavno otvaranje "Mercedesove" fabrike u Rusiji. Ovu izjavu, koja je naravno vid pritiska na Srbiju, ne treba potcenjivati. Ipak, u situaciji kad su magloviti izgledi za brz ulazak Srbije u EU, logično je da jačamo obostrano korisnu saradnju sa najširim krugom zemalja - podvlači Paić.

(FOTO) MARKO MILOŠEVIĆ POSLE 13 GODINA PRVI PUT U JAVNOSTI: Prosed i sa viškom kilograma, oprostio se od majke Mire na komemoraciji u Moskvi!

Dačić i Lavrov: Srbija ne može sama da zaštiti državne interese

Foto: Tanjug

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov potvrdio je da Moskva insistira na realizaciji rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja podrazumeva direktan dijalog Beograda i Prištine i poštovanje celovitosti Srbije.
- Prihvatićemo bilo koje rešenje koje odgovara Srbiji. I tačka! - rekao je Lavrov posle razgovora s Ivicom Dačićem u Moskvi. Dačić je rekao da Srbija ne može sama da zaštiti svoje državne interese.
- Srbija bez pomoći prijatelja, među kojima je Rusija najveći prijatelj i članica Saveta bezbednosti UN, ne može da zaštiti svoje interese - istakao je Dačić.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srpkinja

pre 5 godina

Džozefe, odreknite se NATO-a, daćemo vsm Kaliforniju...a možrmo vam dati i Vašington...

DEDA RAKA

pre 5 godina

Bezobrazluk, "govedari" nam nude deo NAŠE teritorije a da okrenemo ledja prijateljima. B E Z O B R A T L U K !

Info

pre 5 godina

??????????????????????????????????????????????????????

bubasvaba

pre 4 godine

Nista GLUPLJE skoro nisam procitao, eh da mi je njihova glava da se slatko odmorim .

Arhangel

pre 4 godine

Vi nas ostavite na miru a mi ćemo vam dati k..ac da izvadite oči. Idite odavde i povedite šiptare.

kiza

pre 4 godine

Kako će nam dati ono što je naše. Meni oni liče na one koji ti ukradu automobil, a onda traže otkup za isto

taki

pre 4 godine

pa pošto smo prevareni od istih više puta zar nije pametno da i mi njih prevarimo na isti način... ne razumem ove naše političare... ako smo do sada bili kao veverice namestimo i njih da poveruju da smo i dalje veverice a onda im udarimo kajlu kao oni nama...

Vojo

pre 4 godine

Srbija je vojno neutralna država i nema razloga da se odriče ni Rusije ali ni SAD.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija